- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Regele Mihai, înmormântat la Catedrala din Curtea de Argeş. 21 de salve de tun şi imnul naţional, în onoarea fostului suveran. 16.000 de oameni, la slujba de înhumare | FOTO, VIDEO
Înmormântarea Regelui Mihai, care a avut loc la Noua Catedrală din Curtea de Argeş, s-a încheiat, aproximativ 16.000 de oameni participând la ceremonii, transmite corespondentul Mediafax. Au fost trase 21 de salve de tun şi a fost intonat imnul naţional, în onoarea fostului suveran.
VEZI MAI JOS GALERIA FOTO
UPDATE 20.15
Înmormântarea Regelui Mihai s-a încheiat
Înmormântarea Regelui Mihai, care a avut loc la Noua Catedrală din Curtea de Argeş, s-a încheiat, aproximativ 16.000 de oameni participând la ceremonii, transmite corespondentul Mediafax.
Au fost trase 21 de salve de tun şi a fost intonat imnul naţional, în onoarea fostului suveran.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
Slujba a fost oficiată în vechea catedrală de IPS Mitropolitul Nifon, Arhiepiscop al Târgoviştei şi Exarh Patriarhal, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, şi IPS Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale alături de un sobor de preoţi.
După slujbă, militarii au preluat sicriul şi crucea şi s-au deplasat către Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală, urmaţi de cortegiul funerar. Oamenii prezenţi au luminat drumul între mănăstire şi Noua Catedrală cu lumânările aprinse. În Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală a avut acces doar Familia Regală.
21 de salve de tun au fost trase de către Brigada 30 Gardă, simultan fiind intonate Imnul Naţional şi Imnul Regal. Sicriul a fost apoi coborât în criptă.
Zeci de mii de oameni l-au condus pe ultimul drum în Bucureşti pe Regele Mihai. Pe tot traseul de la Palatul Regal şi până la Patriarhia Română, iar apoi de pe Dealul Patriarhal şi până la Gara Regală Băneasa, oamenii au stat pe marginea drumurilor, aplaudând şi scandând "Regele Mihai". Mii de buchete de flori au fost aruncate în faţa cortegiului, în semn de omagiu.
Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a fost apoi dus cu trenul regal la Curtea de Argeş, iar pe traseu, în gări, s-au adunat mii de oameni care au aplaudat şi au scandat ”Regele Mihai”.
UPDATE 19.57
21 de salve de tun au fost trase de Brigada 30 Gardă la Curtea de Argeş, în memoria Regelui Mihai
21 de salve de tun au fost trase, sâmbătă seară, la Noua Catedrală din Curtea de Argeş, de către Brigada 30 Gardă, simultan fiind intonate Imnul Naţional şi Imnul Regal.
16.000 de oameni asistă la Curtea de Argeş la slujba de înhumare a Regelui Mihai. În timpul slujbei, oamenii care stau în jurul Catedralei Arhiepiscopale au aprins lumânări.
Slujba a fost oficiată în vechea catedrală de IPS Mitropolitul Nifon, Arhiepiscop al Târgoviştei şi Exarh Patriarhal, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, şi IPS Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale alături de un sobor de preoţi.
UPDATE 19:40
Slujba de la Curtea de Argeş este oficiată în vechea catedrală de IPS Mitropolitul Nifon, Arhiepiscop al Târgoviştei şi Exarh Patriarhal, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, şi IPS Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale alături de un sobor de preoţi. În jurul catedralei sunt 16.000 de persoane, majoritatea aprinzând lumânări.
După slujbă, militarii vor prelua sicriul şi crucea şi se vor deplasa către noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală, urmaţi de cortegiul funerar.
În Catedrală va intra doar Familia Regală.
UPDATE 19.08
Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a ajuns la mănăstirea Catedralei din Curtea de Argeş
Clopotele au bătut neîncetat şi au răsunat cântece bisericeşti. Oamenii au aplaudat la intrarea în curtea Catedralei şi au strigat ”Regele Mihai”.
Slujba de înhumare va fi oficiată în vechea catedrală de IPS Mitropolitul Nifon, Arhiepiscop al Târgoviştei şi Exarh Patriarhal, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, şi IPS Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale alături de un sobor de preoţi.
După slujbă, militarii vor prelua sicriul şi crucea şi se vor deplasa către noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală, urmaţi de cortegiul funerar.
În Catedrală va intra doar Familia Regală.
UPDATE 18:35
La Catedrala din Curtea de Argeş, va începe slujba de înhumare în Catedrală oficiată de ÎPS Mitropolitul Nifon, Arhiepiscop al Târgoviştei şi Exarh Patriarhal, ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului şi ÎPS Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale alături de un sobor de preoţi.
UPDATE 18:28
Trenul regal în care se află sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a ajuns la Curtea de Argeş, acolo unde va avea loc înmormântarea, la mănăstirea unde sunt îngropaţi Regele Carol I şi Regina Ana.
La sosirea Trenului Regal, militarii Brigăzii 30 Gardă, din vagonul mortuar, vor preda altor militari, de pe peron, sicriul şi crucea. La ieşirea din gară, se vor afla în faţă, Garda de Onoare şi Muzica Militară. Vor fi introduse sicriul şi apoi crucea în maşinile mortuare, iar cortegiul funerar se va deplasa spre Catedrala din Curtea de Argeş.
Apoi, la Catedrala din Curtea de Argeş, va începe slujba de înhumare în Catedrală oficiată de ÎPS Mitropolitul Nifon, Arhiepiscop al Târgoviştei şi Exarh Patriarhal, ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului şi ÎPS Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale alături de un sobor de preoţi.
UPDATE 17.30
Cinci mii de oameni care au adus lumânări, flori albe şi drapelul României îl aşteaptă pe Regele Mihai la Curtea de Argeş. Printre ei sunt mulţi părinţi care şi-au adus copiii, în speranţa că vor înţelege momentul istoric pe care-l trăiesc, dar şi un bărbat care l-a cunoscut personal pe rege. UPDATE: Mii de oameni au asistat de pe peroane la trecerea trenului regal şi au scandat Regele Mihai.
Persoanele prezente au întâmpinat trenul regal cu luminile aprinse la telefoane şi mulţi au avut steaguri pe care le-au fluturat în momentul în care trenul a trecut prin gară. Mulţi oameni din mulţime au scandat ”Regele Mihai”.
Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai este transportat cu trenul regal la Curtea de Argeş, unde va avea loc înmormântarea.
La sosirea Trenului Regal, militarii Brigăzii 30 Gardă, din vagonul mortuar, vor preda altor militari, de pe peron, sicriul şi crucea. La ieşirea din gară, se vor afla în faţă Garda de Onoare şi Muzica Militară. Vor fi introduse sicriul şi apoi crucea în maşinile mortuare, iar cortegiul funerar se va deplasa spre Catedrala din Curtea de Argeş.
UPDATE 17.15
La Mănăstirea Curtea de Argeş s-au adunat până la această oră aproximativ o mie de persoane, în gara din Curtea de Argeş sunt circa 2.000 de oameni, iar pe drumul care leagă gara de mănăstire alţi două mii.
Vicenţiu Paşcu, tatăl unui băieţel de 5 ani şi jumătate, din Piteşti, a declarat că şi-a adus copilul la înmormântare determinat de dorinţa şi încrederea că peste timp îşi va aminti de acest moment ”probabil unic în istoria României”.
O fetiţă care are poza Regelui Mihai a declarat că ştie, de la părinţii ei, despre Majestatea Sa ”că a fost un rege cinstit şi bun”.
Totodată, în mulţimea adunată la Mănăstirea Curtea de Argeş se află şi un bărbat din Râmnicu Vâlcea, care l-a cunoscut pe rege personal, în Elveţia, în timpul unui schimb de experienţă pe care l-a avut în calitate de profesor la un liceu pedagogic.
”Dorinţa mea în faţa directorului şcolii a fost să mă ducă la Versoix şi a acceptat. Nu pot să uit, mă trec fiorii şi acum, când pe mine, un simplu profesor, m-au aşteptat amândoi (Regele Mihai şi Regina Ana - n.r.) în pragul uşii la Versoix şi am avut o convorbire lungă. A ţinut mult să-mi arate colecţia de maşini. Impresionantă!”, a declarat bărbatul.
Întrebat ce sentimente îl încearcă acum, acesta a răspuns: ”De linişte. De linişte, pentru că Majestatea Sa a fost un om atât de liniştit! Eu cred că n-a fost persoană să trăiască mai mult bucuriile şi necazurile poporului român în aproape 100 de ani. Gândiţi-vă că a murit în anul centenarului”.
Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai este în drum spre Curtea de Argeş, unde va avea loc înmormântarea, la mănăstirea unde sunt îngropaţi Regele Carol I şi Regina Ana.
Curtea de Argeş este oraşul care găzduieşte mormintele regilor României şi a primit titlul de "Oraş Regal" ca urmare a deciziei Consiliului Local al municipiului Curtea de Argeş, în semn de preţuire pentru legătura spirituală, identitară, culturală şi istorică dintre străvechea urbe şi Coroana Română.
Primii oameni care vor să-l conducă pe Regele Mihai pe ultimul drum la Curtea de Argeş au început să ajungă la Noua Catedrală, cu câteva ore înainte de slujba de înhumare. ”Regele a fost un mare model, un mare om cu caracter”, spune, cu lacrimi în ochi, un bărbat plecat la ora 6.00 din Slatina.
Zeci de oameni s-au strâns la Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeş, unde va fi îngropat Regele Mihai, aducând şi steagul regal. ”Regele era un reper moral pentru poporul român”, spune un bărbat din Filiaşi.
Bâlteanu Gheorghe, un bărbat din Filiaşi, judeţul Dolj, care a adus steagul regal, a spus că este extrem de trist. ”Simt durere în suflet, vin dintr-o familie de monarhişti”, a spus acesta. Întrebat de ce a adus steagul regal, acesta a răspuns: ”Pentru că-l iubesc”.
Bâlteanu Gheorghe, care a avut ocazia să îl întâlnească pe Regele Mihai, a spus despre acesta că ”era un reper moral pentru poporul român”.
Un alt bărbat, Dumitrescu Gheorghe, venit din Râmnicu Vâlcea, a adus steagul României.
”E un moment istoric, a fost regele nostru. E un moment de tristeţe fiindcă pe timpul nostru la şcoală nu ştiam adevărul, şi la ora actuală se dezinformează mult. Nu contează vremea rea, ne despărţim de rege, a fost un om cinstit, curat, cu dragoste de ţară”, a afirmat acesta.
Oamenii prezenţi la Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeş încearcă să se adăpostească de ploaie până când sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi dus la Curtea de Argeş.
Primii sosiţi au fost Elena Paraschiv şi Alexandru Paraschiv, care au spus că vor să fie prezenţi în timpul slujbei de înhumare în ciuda vremii şi a bolii.
”Moartea Regelui este ceva foarte greu, trebuia să fie la conducerea ţării, că era tare bine de noi”, a spus Elena Paraschiv. Întrebată cum vede Casa Regală pe mai departe, femeia a spus că îl vede la conducere pe nepotul Regelui Mihai, ”pentru că-i seamănă”.
La rândul lui, Alexandru Paraschiv a afirmat că moartea Regelui Mihai reprezintă ”o lipsă mare pentru români”.
Niculae Ţundrea a venit din Slatina pentru a asista la slujba de înhumare. Vizibil emoţionat, cu lacrimi în ochi, acesta a declarat că nu-i pasă de ploaie şi de drumul lung.
”N-am învăţat la istorie lucrurile astea pe care le văd acum şi le urmăresc cu atenţie. Regele a fost un model, un mare model, un mare om cu caracter, tot”, a spus Niculae Ţundrea, care a participat, anul trecut, şi la funeraliile Reginei Ana.
Un tânăr din Piteşti, Andrei, a spus că a venit la Curtea de Argeş pentru a asista la slujbă, chiar dacă moartea Regelui Mihai pentru el personal reprezintă ”moartea unui român”, întrucât, tânăr fiind, nu a trăit monarhia. ”Sper să fie mai vizibilă Casa Regală pe viitor”, a spus Andrei.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a oficiat la Bucureşti slujba de înmormântare a Majestăţii Sale Defuncte Regele Mihai, mii de oameni fiind prezenţi pe Dealul Patriarhiei pentru a asista la ceremoniile religioase.
La ora 14.00, cortegiul funebru a pornit spre Gara Regală Băneasa pe traseul Piaţa Unirii – Piaţa Universităţii – Piaţa Romană – Piaţa Victoriei – Piaţa Charles de Gaulle – Arcul de Triumf – Bd. Kiseleff – Gara Băneasa.
Ora 17.30. Trenul Regal soseşte în Gara din Curtea de Argeş. Militarii Brigăzii 30 Gardă, din vagonul mortuar vor preda altor militari, de pe peron, sicriul şi crucea. Semnal scurt de trompetă, urmat de marşuri funebre. Militarii parcurg peronul gării. Familia Regală va urma sicriul, în ordinea de precădere. La ieşirea din gară, se vor afla în faţă, Garda de Onoare şi Muzica Militară. Vor fi introduse sicriul şi apoi crucea în maşinile mortuare, iar cortegiul funerar se va deplasa spre Catedrala din Curtea de Argeş.
La ora 17.50, la Catedrala din Curtea de Argeş, va avea loc slujba de înhumare în Catedrală oficiată de ÎPS Mitropolitul Nifon, Arhiepiscop al Târgoviştei şi Exarh Patriarhal, ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului şi ÎPS Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale alături de un sobor de preoţi.
Primarul oraşului regal Curtea de Argeş, Constantin Panţurescu, declara, corespondentului MEDIAFAX, că totul este pregătit pentru funeraliile Regelui Mihai şi că se aşteaptă la prezenţa a peste 10.000 de oameni.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO