- Home
- Social
- BUCUREŞTI , (13.12.2017, 07:08)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Regele Mihai s-a întors pentru totdeauna în România | Corpul neînsufleţit al fostului suveran a ajuns la Castelul Peleş/ Scurtă slujbă ortodoxă, oficiată la sosirea pe Aeroportul Otopeni/ Clopotele bisericilor au sunat în toată ţara | FOTO, VIDEO
Sicriul cu trupul Regelui Mihai a fost adus, miercuri, în România, cu o aeronavă militară, iar racla Majestăţii Sale a fost purtată către catafalc de 8 militari ai Brigăzii 30 Gardă. Pe Aeroportul Otopeni s-a desfăşurat o ceremonie, în cadrul căreia au fost intonate imnul naţional şi cel regal. Clopotele catedralelor, mănăstirilor şi bisericilor din întreaga ţară au fost trase la ora 11.00, atunci când sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a sosit pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă, dar şi la slujbele de înmormântare, anunţă Patriarhia Română.
Urmărește
6113 afișări
VEZI MAI JOS GALERIILE FOTO
UPDATE ora 13:31 - Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a ajuns la Castelul Peleş, urmând să fie depus în Holul de Onoare al fostei reşedinţe regale. Publicul nu are acces pe durata şederii sicriului la Domeniul Regal Sinaia, transmite corespondentul MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Ilie Bolojan: Crin Antonescu nu a făcut un pas în spate, a ridicat probleme corecte privind candidatura sa
-
Lasconi afirmă că Ciolacu şi Iohannis se joacă cu democraţia din România: „Antonescu este o marionetă într-un joc pentru păstrarea puterii”
-
Schimbare tactică a ruşilor. Experţii cred că armata lui Putin a rămas fără echipamente
Cortegiul funerar a fost aşteptat, în curtea Castelului Peleş, de către Regimentul de Gardă Mihai Viteazu şi de 60 de militari de la Batalionul 21 Vânători de Munte Predeal.
Pe DN1, la Câmpina, cortegiul funerar a fost aşteptat de zeci de persoane, care ţineau în mâini flori şi steaguri.
La Sinaia, potrivit autorităţilor, pe traseul cortegiului au fost coborâte în bernă steagurile României, iar clopotele de la toate bisericile vor fi trase în acelaşi timp.
Sicriul cu trupul fostului suveran, însoţit de Familia Regală, urmează să fie aşezat în Holul de Onoare al palatului.
Pe sicriu va fi amplasată coroana de oţel făcută din tun, care a fost purtată de Regele Carol I şi Regele Ferdinand, la încoronare. În vestibul, lângă intrarea de onoare, a fost deschisă şi cartea de condoleanţe pentru oficialităţi, în cea deschisă pentru public semnând 580 de persoane.
UPDATE: La ora 11.40, sicriul cu trupul neînsufleţit a fost urcat în maşina mortuară care a plecat, însoţită de membrii Casei Regale, la Sinaia unde va fi depus în Holul de onoare al Castelului Peleş.
Cu 10 minute înainte de ora 11.00, aeronava militară a aterizat pe Aeroportul Otopeni. Aeronava s-a oprit pe platforma din faţa Salonului Oficial.
La bordul aeronavei cu care a fost Regele Mihai I s-au aflat ASR Principesa Elena, E.S. Alexander Nixon, ASR Principesa Sofia, secretarul de stat Victor Opaschi (reprezentantul Guvernului României), ÎPS Mitropolitul Iosif, gr.mr. Laurian Anastasof (reprezentantul Armatei Române), membri ai Casei Majestăţii Sale şi 11 militari ai Brigăzii 30 Gardă, purtători ai sicriului.
Familia regală urmează să vină din Salonul Oficial spre scaunele de pe tarmac, în poziţia de ceremonie – Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, ASR Principele Radu, Irina Walker, ASR Principesa Maria, Nicolae de Roumanie Medforth-Mills, Karina de Roumanie.
Sicriul cu trupul regelui va fi scos din aeronavă de opt militari ai Brigăzii 30 Gardă
Conform programului stabilit de Casa Regală, sictriul cu trupul Majestăţii Sale va fi aşezat pe catafalc. Înaintea sicriului purtat de cei opt militari ai Brigăzii 30 Gardă va merge un militar ce poartă crucea de lemn şi va fi urmat de un militar care duce o coroană rotundă de flori.
Mai apoi, se vor intona imnul naţional şi cel regal şi va fi oficiată o slujbă religioasă de către un sobor de preoţi.
Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi transferat la Castelul Peleş.Timp de trei zile, românii care vor să îi aducă un ultim omagiu o pot face la Palatul Regal din Capitală, slujba de înmormântare urmând să aibă loc la Curtea de Argeş.
Potrivit datelor funizate de Casa Regală, miercuri, la ora 14.00, sicriul va fi aşezat în Holul de Onoare al Castelului Peleş. Custodele Coroanei şi Familia Regală vor fi prezenţi la Sinaia.
„Programul vizitei oficialităţilor pentru a transmite condoleanţe la Castelul Peleş este următorul:
- Ora 14-15: Instituţia Preşedintelui României, Preşedinţia Republicii Moldova, Membrii Guvernului României şi ai Guvernului Republicii Moldova, Membrii Parlamentului României şi ai Parlamentului Republicii Moldova.
- Ora 15-16: Reprezentanţii Instituţiilor Statului, centrale şi locale.
- Ora 16-17: Reprezentanţii Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO şi ai Organizaţiilor Internaţionale.
- Ora 17-18: Reprezentanţii Academiei Române şi Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice şi ai celorlalte instituţii ale Credinţei", informează Casa Regală.
Publicul nu va avea acces pe durata şederii sicriului la Domeniul Regal Sinaia.
Ulterior, la ora 18.00, corpul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi transportat de la Castelul Peleş la Sala Tronului din Palatul Regal (Calea Victoriei, nr. 49-53), unde va ajunge la ora 20.30. Ceremonia va avea caracter privat. Publicul şi presa nu vor avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei.
"Toţi cei care vor dori să depună flori şi să se închine la catafalcul Majestăţii Sale Defuncte vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal: miercuri, 13 decembrie 2017, între ora 21.00 şi ora 24.00; joi, 14 decembrie 2017, între ora 08.00 şi ora 22.00; vineri, 15 decembrie 2017, între ora 08.00 şi ora 22.00", potrivit programului.
Cei prezenţi la Palatul Regal pentru a aduce un ultim omagiu Regelui Mihai I sunt rugaţi să fie îmbrăcaţi în ţinută corescunzătoare (culori închise), să nu poarte sacoşe, genţi ori bagaje voluminoase de niciun fel, să nu vină însoţiţi de copii sub 7 ani, nici cu cărucioare de copii, să nu folosească aparate de fotografiat, telefoane mobile ori alte instrumente electronice, fotografierea şi filmarea fiind interzise, să aibă la ei un document de identitate, să nu aducă volume, scrisori, ilustrate, timbre, documente sau fotografii.
Nimeni nu va putea depune florile personal, la catafalc. Florile vor fi aşezate în grădina din faţa Palatului Regal sau pe trotuarul din faţa grilajului Palatului. În incinta Palatului Regal, fumatul şi vorbitul la telefonul mobil sunt strict interzise, potrivit Casei Regale.
Sâmbătă, 16 decembrie, la ora 10.25, un scurt serviciu religios va fi oficiat în Sala Tronului de la Palatul Regal. Presa nu va avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei.
La înmormântare vor participa peste 100 de personalităţi. Printre acestea se află şi Prinţul Charles, dar şi un reprezentant al Casei Regale din Spania. În ciuda neînţelegerilor din ultimele luni, Casa Regală a acceptat ca fostul principe Nicolae să fie prezent la funeralii, împreună cu logodnica sa.
Guvernul a suplimentat, cu 43.000 de lei, bugetul MAE pentru funeraliile organizate în memoria Regelui Mihai, Banii sunt alocaţi doar pentru deschiderea salonului oficial de la Aeroportul Otopeni, pentru şefii de stat şi de Guvern, precum şi reprezentanţii unor familii regale, care vor veni la funeralii, potrivit unor surse politice.
"Întrucât spaţiul Catedralei Patriarhale din Bucureşti este insuficient de încăpător pentru toţi invitaţii, Casa Regală a solicitat Patriarhiei Române ca în interiorul Catedralei şi în spaţiile din imediata ei proximitate să aibă acces doar Familia Regală şi un număr restrâns de invitaţi, în timpul slujbei de prohodire (înmormântare), sâmbătă, 16 decembrie 2017, orele 12.30 - 14.00", se arată într-un comunicat de presă al Patriarhiei Române, remis marţi MEDIAFAX.
Programul funeraliilor Regelui Mihai I al României
În ziua de miercuri, 13 decembrie 2017, la ora 11.00, sicriul cu corpul neînsufleţit al Majestăţii Sale Defuncte Regele Mihai I va ajunge la Aeroportul Otopeni, de unde va fi transportat cu maşina la Castelul Peleş. Evenimentul se va desfăşura în prezenţa Şefului Familiei Regale, Margareta, Custodele Coroanei române, şi a membrilor Familiei Regale, a reprezentanţilor instituţiilor Statului, ai Bisericii Ortodoxe şi ai Casei Majestăţii Sale. Presa va avea acces la ceremonie. Publicul nu va avea acces la eveniment.
Miercuri, 13 decembrie 2017, la ora 14.00, corpul neînsufleţit al Regelui va fi aşezat în Holul de Onoare al Castelului Peleş. Custodele Coroanei şi Familia Regală vor fi prezenţi la Sinaia. Programul vizitei oficialităţilor pentru a transmite condoleanţe la Castelul Peleş este următorul:
- Ora 14-15: Instituţia Preşedintelui României, Preşedinţia Republicii Moldova, Membrii Guvernului României şi ai Guvernului Republicii Moldova, Membrii Parlamentului României şi ai Parlamentului Republicii Moldova.
- Ora 15-16: Reprezentanţii Instituţiilor Statului, centrale şi locale.
- Ora 16-17: Reprezentanţii Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO şi ai Organizaţiilor Internaţionale.
- Ora 17-18: Reprezentanţii Academiei Române şi Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice şi ai celorlalte instituţii ale Credinţei.
Publicul nu va avea acces pe durata şederii sicriului la Domeniul Regal Sinaia.
Miercuri, 13 decembrie 2017, la ora 18.00, corpul neînsufleţit al Majestăţii Sale Defuncte va fi transportat de la Castelul Peleş la Sala Tronului din Palatul Regal (Calea Victoriei, nr. 49-53), unde va ajunge la ora 20.30. Ceremonia va avea caracter privat. Publicul şi presa nu vor avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei. Presa va avea acces doar la intrarea în Palatul Regal.
Toţi cei care vor dori să depună flori şi să se închine la catafalcul Majestăţii Sale Defuncte vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal:
- Miercuri, 13 decembrie 2017, între ora 21.00 şi ora 24.00;
- Joi, 14 decembrie 2017, între ora 08.00 şi ora 22.00;
- Vineri, 15 decembrie 2017, între ora 08.00 şi ora 22.00.
Intrarea este liberă.
Cei prezenţi la Palatul Regal pentru a aduce un ultim omagiu Regelui Mihai I, sunt rugaţi să respecte următoarele reguli:
- Să fie îmbrăcaţi în ţinută corespunzătoare, cu culori închise.
- Să nu poarte sacoşe, genţi ori bagaje voluminoase de niciun fel.
- Să nu vină însoţiţi de copii sub 7 ani, nici cu cărucioare de copii.
- Să nu folosească aparate de fotografiat, telefoane mobile ori alte instrumente electronice. Fotografierea şi filmarea sunt interzise, din respect pentru solemnitatea ocaziei.
- Să aibă la ei un document de identitate.
- Nimeni nu va putea depune florile personal, la catafalc. Florile vor fi aşezate în grădina din faţa Palatului Regal sau pe trotuarul din faţa grilajului Palatului. Personalul Casei Majestăţii Sale va fi la faţa locului, pentru a îndruma publicul participant.
- Persoanele care vin la catafalc sunt rugate să nu aducă volume, scrisori, ilustrate, timbre, documente sau fotografii. Toate acestea pot fi trimise ulterior, prin poştă, pe adresa Palatului Elisabeta.
- În incinta Palatului Regal, fumatul şi vorbitul la telefonul mobil sunt strict interzise.
- Să coopereze cu personalul specializat al Ministerului Afacerilor Interne pe timpul verificărilor de securitate care se vor efectua în curtea şi în interiorul Palatului Regal.
- Alergatul în perimetrul de siguranţă este strict interzis.
- Să respecte programul activităţilor şi traseul de deplasare stabilit de organizatori şi indicaţiile personalului specializat al Ministerului Afacerilor Interne.
Pe perioada accesului la Palatul Regal va funcţiona un post de prim-ajutor.
Sâmbătă, 16 decembrie
De la ora 10.25, un scurt serviciu religios va fi oficiat în Sala Tronului de la Palatul Regal. Presa nu va avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei.
La ora 11.00, sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal. Acolo va avea loc o scurtă ceremonie religioasă şi militară. Accesul publicului în Piaţa Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanţi. Accesul presei este liber.
La ora 11.10, sicriul va fi urcat pe un afet de tun. Se va forma un cortegiu funerar, la care vor lua parte Familia Regală, militari români, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operaţional.
De la ora 11.30 la ora 12.45, Cortegiul funerar va merge pe jos, pe traseul Piaţa Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenţei – Piaţa Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei.
De la ora 12.50 la ora 14.00, la Catedrala Patriarhală va avea loc slujba de înmormântare. Publicul şi presa nu vor avea acces în catedrală.
La ora 14.00, cortegiul funebru se va deplasa la Gara Regală Băneasa, pe ruta Piaţa Unirii, Piaţa Universităţii, Piaţa Romană, Arcul de Triumf, Şos. Kiseleff, Şos. Bucureşti-Ploieşti.
La ora 14.40, sicriul cu corpul neînsufleţit al Majestăţii Sale Defuncte va fi transportat cu Trenul Regal, de la Bucureşti la Curtea de Argeş. Vor călători în Trenul Regal Custodele Coroanei şi membrii Familiei Regale a României. Prezenţa presei şi a publicului va fi permisă la Gara Regală Băneasa.
Trenul Regal va circula cu viteză redusă în următoarele localităţi: Chitila (ora 14.51) – Titu (ora 15.41) – Piteşti (ora 16.46). Toţi cei care vor dori să aducă un ultim omagiu Regelui Mihai I sunt aşteptaţi în gara oraşului lor.
Sâmbătă, 16 decembrie 2017, Trenul Regal va ajunge la Gara din Curtea de Argeş, la ora 17.30. Cortegiul funerar se va deplasa de la gară la Catedrala Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş. Prezenţa presei şi a publicului va fi permisă la Gara din Curtea de Argeş.
La ora 17.50, va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Catedrala Mânăstirii Curtea de Argeş. La ora 18.20, sicriul va fi purtat într-o procesiune pe jos către Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală.
La ora 18.40 va avea loc ceremonia religioasă a îngropării în Noua Catedrală Arhiespiscopală şi Regală.
Noua Catedrală nu va putea fi vizitată în primele 7 zile după înmormântare.
Familia Regală anunţă mare doliu pentru 40 zile şi doliu timp de trei luni (de la deces). Marele doliu şi doliul se referă la prezenţa publică a membrilor Familiei Regale.
Cărţi de condoleanţe sunt deschise la Castelul Peleş, la Palatul Regal (Calea Victoriei) şi la Palatul Elisabeta. Ele sunt la dispoziţia publicului timp de 40 de zile de la data decesului.
Mesaje de condoleanţe pot fi transmise online la http://www.familiaregala.ro/mesaje
Citeşte şi: Un şofer se află în stare gravă după ce a intrat cu maşina sub un TIR încărcat cu paleţi
Citeşte şi: Regele Mihai este adus miercuri în ţară. De la Otopeni, sicriul va fi transportat la Castelul Peleş
Citeşte şi: Transportatorii rutieri suspendă protestul de miercuri, „din respect pentru regele Mihai”/ Peste 50.000 de persoane erau aşteptate să protesteze în faţa Guvernului
Citeşte şi: Fesul purtat de Cioloş la protest, promovat de Ambasada Suediei pe Facebook. În replică, fostul premier îi face cadou ambasadorului şosete de lână, împletite manual la Roşia Montană - FOTO
Citeşte şi: Fetiţă de 3 ani, "încurajată" de familie să fumeze. Poliţiştii din Tulcea au deschis dosar de cercetare penală
Citește pe alephnews.ro: Crin Antonescu își suspendă candidatura la prezidențiale și acuză Coaliția PSD-PNL-UDMR că l-a lăsat „singur în campanie”
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: De ce va fi înmormântat Regele Mihai pe întuneric. Explicaţiile date de Patriarhie/ Programul complet al funeraliilor
Citește și: CRIMA de la metrou. Femeia suspectată că a ucis o tânără de 25 de ani, împingând-o în faţa metroului, a fost reţinută/Ministrul de Interne mulţumeşte cetăţenilor pentru solidaritate
Citește și: Un nou cutremur produs în judeţul Vrancea
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
SUA afirmă că Putin nu va renunța la Ucraina. Care sunt șansele unui acord de încetare a focului în 2025
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe