- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Regina Maria, Iuliu Maniu, I.C. Brătianu şi Alexandru Vaida-Voevod, readuşi la viaţă cu ajutorul Inteligenţei Artificiale - Aleph News
Regina Maria, Iuliu Maniu, I.C. Brătianu şi Alexandru Vaida-Voevod, readuşi la viaţă cu ajutorul Inteligenţei Artificiale - Aleph News
Redeşteaptă-te, Române!
Un videoclip realizat de echipa Aleph News cu ajutorul Inteligenţei Artificiale îi readuce pe Regina Maria, Iuliu Maniu, I.C. Brătianu şi Alexandru Vaida-Voevod la viaţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Iuliu Maniu
Unirea românească s-a făcut şi în alte capitale europene. Pentru Iuliu Maniu, unirea a început la Viena. În 1918, Iuliu Maniu avea 45 de ani. Terminase facultatea de drept la Cluj şi a studiat pentru doctorat la Budapesta şi în Viena.
Primul Război Mondial l-a găsit în armata Austro-Ungară, pe frontul italian. În toamna anului 1918 a organizat unităţi de luptă româneşti în armata imperială, la Viena. Oraşul era marcat de instabilitate şi de ciocniri de stradă. Unităţile româneşti coordonate de Maniu au păstrat ordinea în oraş şi au predat puterea autorităţilor legitime.
Momentul în care regimentele româneşti au primit primul steag tricolor la Viena a fost surprins de fotograful Samoilă Mârza, cel care în prima zi de decembrie a acelui an a surprins şi singurele imagini ale adunării de la Alba Iulia şi proclamarea Unirii Transilvaniei cu România.
Regina Maria
Regina Maria a ştiut că treaba ei este să se identifice cu România în conştiinţa liderilor internaţionali. Era Prinţesă de Edinburgh, nepoată a Reginei Victoria a Angliei şi a Ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei.
A devenit la 17 ani consoarta Prinţului moştenitor Ferdinand al României. În Primul Război Mondial, a ajuns să fie cunoscută drept ”mama răniţilor” sau ”Regina soldat”.
„Fiecare ţară are nevoie de o faţă. Sunt aici să fiu acea faţă, să fac România ceva mai personal decât statistici şi hărţi”
I.C. Brătianu
Lecţia pe care o oferă Ionel Brătianu este şi astăzi la fel de importantă.
„Nu este destul să ajuţi la ridicarea materială, ci trebuie să ajuţi şi la ridicarea morală a celor pe care voim să se reazime Statul nostru de mâine. Cei mai mulţi îşi închipuie că politica e un fel de distracţie cu foloase şi onoruri. Politica e ceva grav, grav de tot. Ai în mâna ta viaţa şi viitorul ţării tale”
Alexandru Vaida-Voevod
Dacă îl căutai înainte de Marea Unire, îl găseai în Parlamentul Ungariei şi putea să îţi susţină cauza românilor în faţa oricărui imperiu.
Alexandru Vaida-Voevod, fost prim-ministru al României:
„Cunoaştem mărimea vremilor prin care trecem; cunoaştem că aceste probleme mari nu le putem trata conduşi de egoism. Naţiunea română care trăieşte în monarhia austro-ungară aşteaptă şi cere – după multe suferinţe de veacuri – afirmarea şi valorizarea drepturilor ei nestrămutate şi Inaleinabile, la deplină viaţă naţională”
Eleonora Lemeny
O singură femeie a luat cuvântul la adunarea de la Alba Iulia. Nu există fotografii cu ea de la eveniment, însă îi ştim numele! Eleonora Lemeny şi era reprezentanta femeilor din Sibiu.
Lemeny a rămas în istorie şi drept prima femeie cu titlul de doctor în litere la Universitatea din Cluj. În 1918 era profesoară la Şcoala secundară de fete din Sibiu. A fost singura reprezentantă de orientare social-democrată la adunare. Dar, şi mai important, a fost singura femeie care a ţinut un discurs în faţa românilor adunaţi la Alba Iulia. A fost singura figură feminină aleasă să facă parte în Marele Sfat Naţional, un fel de parlament provizoriu al provinciilor desprinse din Ungaria. În timpul Conferinţei de Pace din 1919-1920, a călătorit la Paris pentru a influenţa cercurile de stânga franceze în favoarea României Mari.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:38
-
astăzi, 14:20