„În urma numeroaselor solicitări primite la CNAS pe tema valorilor decontate din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) pentru cazurile de spitalizare acuţi (DRG) din unităţile sanitare private aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, facem următoarele precizări:
Normele de aplicare ale Contractului – cadru, aprobate prin Ordinul MS-CNAS nr. 1068/627, conţin reglementări referitoare la modalitatea de calcul a tarifelor decontate pentru servicii de spitalizare acuţi (DRG) furnziorilor cu care casele de asigurări de sănătate se află în contract. Suma rambursată din FNUASS pentru cazurile de spitalizare acuţi (DRG) se calculează în funcţie de complexitatea cazurilor rezolvate, fără diferenţieri determinate de forma de proprietate a unitaţilor sanitare cu care casele de asigurări de sanatate se află în relaţii contractuale”, potrivit CNAS.
Tariful decontat se calculează înmulţind tariful pe caz ponderat (TCP) cu valoarea relativă a cazului (VR). TCP ( tariful pe caz ponderat) are o valoarea relativ fixă, de aproximativ 1.485 de lei, pentru majoritatea spitalelor, iar VR exprimă raportul dintre tariful unui diagnostic şi tariful mediu al tuturor diagnosticelor.
„VR variază între 0,42 (ex.proceduri pentru strabism) şi 14,23 (ex.traheostomie). Astfel, valorile decontate pentru cazurile de spitalizare acuţi (DRG) sunt cuprinse între 624 de lei (ex.proceduri pentru strabism) si 21.132 lei (ex.traheostomie). De exemplu, pentru o naştere, casa de asigurări de sănătate decontează spitalului cu care se află în contract tarife cuprise între aproximativ 1.400 lei pentru o naştere normală, fără complicaţii, şi aproximativ 3.400 lei pentru o naştere cezariană, cu complicaţii grave”, arată CNAS.
Potrivit comunicatului de presă, pentru naştere, valoarea relativă (VR) a cazului variază între 0,93 si 2,3: