Reglementarea consimţământului parinţilor naturali în cazul adopţiilor

Eliminarea părinţilor naturali din procedura încuviinţării adopţiei copilului lor este o deficienţă a legii, a constatat Curtea Constituţională, care, invocând Convenţia europeană privind adopţia, a decis ca exprimarea consimţământului familiei fireşti să se facă la momentul încuviinţării înfierii.

Urmărește
38 afișări
Imaginea articolului Reglementarea consimţământului parinţilor naturali în cazul adopţiilor

Reglementarea consimţământului parinţilor naturali în cazul adopţiilor

Decizia Curţii Constituţionale (CC) survine contestării la Timişoara a unei adopţii interne de către un bărbat care nu a putut reclama înfierea fiicei sale până nu şi-a dovedit paternitatea faţă de copil. Bărbatul a arătat judecătorilor că şi-a stabilit filiaţia faţă de minoră între data deschiderii procedurii adopţiei interne şi data încuviinţării adopţiei de către instanţa de fond, fără a-şi putea exprima consimţămânul.

În urma dezbaterilor, Curtea Constituţională a constat că omisiunea, din cuprinsul prevederilor legale, a exprimării consimţământului părinţilor fireşti la momentul încuviinţării adopţiei, exigenţă expres reglementată în Convenţia europeană în materia adopţiei de copii, constituie o neconcordanţă, în accepţiunea articolului 20 alin.(2) din Constituţie, între legea internă şi un tratat privitor la drepturile fundamentale ale omului, situaţie în care textul constituţional consacră prioritatea reglementării internaţionale.

Astfel, Curtea Constituţională a decis, în 20 martie, că prevederile articolului 35,alineatul 2, litera i, din Legea 273/2004 sunt neconstituţionale, fiind contrare articolului 20 din Constituţie raportat la articolului 5 - paragraful 1, litera a şi articolul 9 - paragraful 1 din Convenţia europeană în materia adopţiei de copii, în măsura în care nu prevăd luarea consimţământului părinţilor fireşti, în faţa instanţei, odată cu soluţionarea cererii de încuviinţare a adopţiei.

În 13 noiembrie 2007, Curtea de Apel Timişoara - Secţia civilă a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art.15 alin.(1) şi art.35 alin.(2) lit. i) din Legea nr.273/2004 privind regimul juridic al adopţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici