Reguli de igienă pentru a evita îmbolnăvirea cu A H1N1
Zeci de oameni au murit în urma îmbolnăvirii cu gripă porcină, provocată de virursul A H1N1, autorităţile sanitare mondiale fiind în alertă din 24 aprilie şi recomandând oamenilor să respecte regulile de igienă pentru a evita infestarea.
Reguli de igienă pentru a evita îmbolnăvirea cu A H1N1 (Imagine: Mediafax Foto)
Noul virus gripal AH1N1, descoperit recent, este un subtip de virus gripal care se transmite la om şi care conţine gene de la virusurile gripei porcine, aviare şi umane, într-o combinaţie care nu a fost observată, până în prezent, nicăieri în lume.
În plus, există dovezi că acest virus se transmite de la om la om, iar boala a fost gravă la un număr semnificativ de cazuri în Mexic.
În 24 aprilie, autorităţile sanitare mondiale au intrat în stare de alertă, după semnalarea mai multor sute de cazuri de gripă porcină la om în Mexic, dintre care aproximativ 60 de cazuri mortale, şi aproximativ zece cazuri în Statele Unite.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în următoarele 100 de zile şi îl avertizează pe Putin: O putem face pe calea uşoară sau pe calea grea - şi calea uşoară este întotdeauna mai bună
-
După anunţul lui Bolojan, şi şeful Camerei Deputaţilor anunţă reducerea a peste 200 de posturi
-
Kremlinul dezinformează: Operaţiune militară fictivă la graniţa României cu Ucraina
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat încă de atunci că evoluţia virusului este imprevizibilă, în timp ce autorităţile americane au apreciat că răspândirea bolii nu poate fi oprită.
Vaccinul împotriva gripei umane nu protejează împotriva gripei porcine, care se transmite în general de la om la om sau prin contact direct cu animalele, însă consumul de carne de porc nu duce la îmbolnăvire.
Gripa porcină este o maladie respiratorie, specifică porcilor din crescătorii, un virus gripal de tip A. Boala trece ocazional la om, în general la persoane care vin în contact cu aceste animale.
Simptomele noii gripe AH1N1 la om sunt, în general, asemănătoare cu cele ale gripei sezoniere umane: febră, simptome respiratorii, cum ar fi tuse şi secreţii nazale, dureri în gât. Pot apărea eventuale alte simptome, cum ar fi dureri generalizate (în special dureri musculare), cefalee, frisoane, oboseală, vomă sau diaree (care nu sunt caracteristice gripei, dar au fost raportate în unele din recentele cazuri de gripă cu noul virus). În anumite cazuri, este posibilă apariţia unor complicaţii grave chiar şi la persoane sănătoase infectate cu noul virus.
Noul virus gripal AH1N1 se transmite la persoane în acelaşi mod ca şi virusul gripei sezoniere, adică de la persoană la persoană, din secreţiile răspândite de o persoană infectată care tuşeşte sau strănută sau, indirect, atunci când secreţiile ajung pe mâini sau pe alte suprafeţe care sunt atinse de alte persoane, care îşi duc apoi mâna la gură sau nas.
Noul virus gripal nu se transmite prin consumul de carne de porc sau produse din carne de porc manipulate şi prelucrate termic în mod corespunzător. Acest nou virus gripal nu a fost izolat până în prezent de la animale şi nu există indicii conform cărora virusul ar fi prezent în lanţul de producţie al cărnii de porc.
Ministerul a recomandat populaţiei respectarea cu stricteţe a regulilor de igienă personală, în special spălatul pe mâini. Totodată, în caz de tuse sau strănut, nu se recomandă folosirea manşetei sau a umărului în locul batistei şi evitarea automedicaţiei. O altă recomandare vizează evitarea călătoriilor în zonele afectate (SUA - California, Texas, Kansas, Ontario - şi Mexic).
În cazul în care acestea sunt inevitabile, se recomandă respectarea cu stricteţe a regulilor de igienă personală.
În caz de apariţie a unei boli respiratorii acute febrile, trebuie respectate următoarele măsuri:
- izolarea la domiciliu
- purtarea de mască pentru acoperirea atât a gurii cât şi a nasului (inclusiv la domiciliu)
- anunţarea imediată a medicului de familie, iar în cazul în care medicul de familie nu poate fi contactat sau persoana nu are medic de familie, trebuie să se prezinte de urgenţă la Camera de gardă a unei unităţi de boli infecţioase (spital de boli infecţioase, secţie de boli infecţioase)
Vezi aici măsuri de prevenire a îmbolnăvirii recomandate de Ministerul Sănătăţii
Ministerul Sănătăţii a dispus completarea stocurilor de medicamente specifice. De asemenea, nouă spitale de boli infecţioase au primit medicamente antivirale.
"Am dispus blocarea distribuţiei de antivirale specifice în farmacii pentru a preîntampina automedicaţia preventivă. Doresc să subliniez faptul că antiviralele luate preventiv nu opresc instalarea bolii. Aceste medicamente pot fi eficiente numai în cazul îmbolnăvirii efective şi numai sub o administrare controlată de către medici", afirma ministrul Bazac.
În plus, pentru o informare coerentă, ministrul Sănătăţii a desemnat patru comunicatori - consilierii ministrului Geza Molnar şi Alexandru Rafila, directorul Institutului de Sănătate Publică, Adriana Pistol, şi managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş", Adrian Streinu Cercel.
"Din păcate, sănătatea publică şi această nouă gripă nu sunt precum fotbalul sau politica. Nu oricine este capabil şi îndreptăţit să se pronunţe. Este foarte bine că se comentează, pentru că se crează interes pentru o problemă importantă. Însă cei care o fac prin media trebuie să fie responsabili şi în cunoştinţă de cauză", spunea demnitarul.
Bazac a prezentat recent un material susţinut în Guvern privind răspunsul în cazul unei pandemii.
"Ea (raportarea - n.r.) nu cuprinde în mod neapărat informaţii secrete. OMS a avertizat încă de acum doi ani guvernele lumii despre iminenţa apariţiei unei pandemii de gripă. Această informare a fost primită şi de către fostul ministru al Sănătăţii, care a eşuat în a lua măsurile necesare. Stocul de 460.000 de doze antivirale la care am ajuns în prezent putea fi asigurat încă de anul trecut. Din suma alocată de fostul ministru pentru cumpărarea vaccinurilor HPV (împotriva cancerului de col uterin - n.r.) se putea achiziţiona jumătate din rezerva de antivirale necesară, în conformitate cu reglementările OMS. Practic, aici se găseşte explicaţia celor 40.000 de doze care a suscitat atâta îngrijorare. Diferenţa până la 460.000 de doze este efortul recent al echipei actuale de la Ministerul Sănătăţii", arăta Bazac.
În 27 aprilie, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunţa că a stabilit un set de zece măsuri pentru prevenirea apariţiei virusului de gripă porcină, printre care intensificarea măsurilor de biosecuritate în exploataţiile comerciale şi în gospodăriile populaţiei
De asemenea, Crucea Roşie a lansat, în 30 aprilie, un apel global către filialele internaţionale pentru a strânge suma de 3,3 milioane de euro, necesară pentru lupta împotriva virusului şi împiedicarea unei epidemii.
Federaţia are trei mii de voluntari activi care participă la eforturile filialelor internaţionale pentru a stopa răspândirea virusului.
Miercuri, 27 mai, a fost confirmat primul caz din România de gripă cu noul virus, fiind identificat la o femeie, în vârstă de 30 de ani, venită recent din SUA.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO