Relaţia cu oraşul tău. Elementele care te ajută să ai o stare de spirit mai bună STUDIU

  • Culorile sunt importante, dar nu doar cele din garderobă, ci şi acelea pe care le vedem la tot pasul, în spaţiul public.
  • Cercetătorii din Franţa au vrut să vadă impactul culorilor pentru rezidenţii din urban, iar pentru asta au folosit realitatea virtuală.
Urmărește
631 afișări
Imaginea articolului Relaţia cu oraşul tău. Elementele care te ajută să ai o stare de spirit mai bună STUDIU

Vegetaţia şi culorile vii, aprinse, îi pot motiva pe oamenii care trăiesc în oraşe, le schimbă dispoziţia şi îi ajută să trăiască mai mult. Cel puţin, asta reiese dintr-un studiu publicat vineri in Frontiers of Virtual Reality.

Oamenii au o simbioză cu natură de la începutul timpurilor, iar numeroase studii vorbesc despre puterea sa de vindecare asupra psihicului uman. În plus, ştim deja că tonurile gri nu ne fac mai fericiţi, iar stresul pare a fi la ordinea zilei. Prin urmare, culorile aprinse şi cât mai multă natură par a fi soluţia dacă ne dorim să fim mai fericiţi şi mai calmi, fără a renunţa la viaţa de oraş.
 
Concret, o echipă de cercetători de la Universitatea din Lille, Franţa, au folosit realitatea virtuală (VR) pentru a testa cum reacţionează un grup de voluntari la un peisaj bine cunoscut de către mulţi dintre cei care trăiesc în marile oraşe: beton, sticlă şi construcţii din fier.
 
Voluntarii au primit ochelari VR şi au fost lăsaţi să se plimbe printr-un laborator. Cercetătorii au adăugat virtual copaci şi pete de verde, dar şi culori precum galben şi roz şi diferite modele plăcute pentru ochi. 
 
În funcţie de rata de clipire, oamenii de ştiinţă au realizat ce anume a atras atenţia celor 36 de participanţi la studiu. 
 
Astfel, rezultatele studiului arată că zonele verzi îi ajută pe oameni să meargă mai încet şi să fie mai calmi, ajutând şi la scăderea tensiunii. În plus, îi ajută să ţină capul drept, să privească în jurul lor, nu în pământ. 
 
Interesant este că o pată de culoare sau modele geometrice pe asfalt ar fi benefice, ne-ar face mai atenţi, mai curioşi şi ne-am bucura mai mult de experienţă, mai reiese din cercetarea francezilor.
 
Avem deja ca exemple de bună practică numeroase oraşe europene care refuză să taie copaci în favoarea construirii rezidenţiale şi care investesc în arhitectură prietenoasă cu mediul, iar statisticile arată că locuitorii din oraşe sunt mai fericiţi şi mai sănătoşi (ex: Olanda, Germania, Suedia).
 
Chiar şi cea mai mică schimbare din jurul nostru ne ajută să ne simţim mai bine, spun cercetătorii, care vor, pe viitor, să continue studiul cu VR, introducând zgomote sau mirosuri. Obiectivul lor este de a măsura şi schimbările fiziologice care apar atunci când trăim într-un oraş mai verde şi mai colorat. Pentru că tot ce ne înconjoară ne ajută să ne simţim mai bine, sau dimpotrivă, 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici