Remarcă amară de Ziua Dunării: În drumul său, revarsă frumuseţe, însă adună deşeuri

În drumul său, Dunărea revarsă frumuseţe, naşte viaţă, însă se confruntă cu tot felul de probleme, adună deşeuri, printre altele, spune ministrul Mediului, Mircea Fechet, într-un mesaj adresat sâmbătă, când este marcată Ziua Dunării.

59 afișări
Imaginea articolului Remarcă amară de Ziua Dunării: În drumul său, revarsă frumuseţe, însă adună deşeuri

Remarcă amară de Ziua Dunării: În drumul său, revarsă frumuseţe, însă adună deşeuri

Ministerul Mediului anunţă că tema propusă în 2024 pentru sărbătorirea Zilei Dunării este „Keep the Danube Blue/ Să păstrăm Dunărea albastră!”, promovând astfel cooperarea între statele care împart această resursă comună pentru reducerea poluării şi protecţia ecosistemului acvatic al acestui fluviu.

„În drumul său, Dunărea <revarsă> frumuseţe, naşte viaţă! În acelaşi drum, Dunărea, însă, se confruntă cu tot felul de probleme, <adună> deşeuri, printre altele. De aceea, cu toţii avem datoria să păstrăm cât mai curată această apă, să o păstrăm albastră. Prin acţiunile noastre, la nivel naţional, la nivelul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin proiectele pe care le punem în aplicare, prin reglementarea unor domenii, eu sunt convins că suntem deja pe calea cea bună în ceea ce priveşte însănătoşirea naturii, în cazul nostru a Dunării”, susţine Mircea Fechet.

Acesta arată că a trecut mai bine de jumătate de an de când se implementează şi în România Sistemul Garanţie-Returnare.

„Au fost colectate, deja, sute de milioane de ambalaje. Asta va însemna ape curate. Va însemna o Dunăre mai puţin poluată, o Deltă a Dunării mai puţin poluată şi, bineînţeles, mai puţin poluată va fi şi Marea Neagră. Poate reuşim să schimbăm, puţin câte puţin, previziunile catastrofice, conform cărora există riscul ca în 2050 sau în 2060, cantitatea de #plastic din oceanele lumii să fie mai mare decât cantitatea de peşte din aceleaşi oceane”, adaugă ministrul.

El spune că a păstra Dunărea albastră înseamnă un efort zilnic, al tuturor, o conştientizare a importanţei comportamentului nostru pentru a avea un mediu înconjurător care să ne garanteze calitatea vieţii noastre.

Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR) a decis, în 2004, ca ziua de 29 iunie să fie declarată „Ziua Dunării”, zi de sărbătoare pentru toate ţările semnatare ale Convenţiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici