Remedii pentru starea de somnolenţă la volan. Alimentele care previn şi cele care fac rău

Vara, timp pentru călătorii lungi cu maşina, dar şi riscul ca oboseala să pună stăpânire pe situaţie.

Urmărește
2227 afișări
Imaginea articolului Remedii pentru starea de somnolenţă la volan. Alimentele care previn şi cele care fac rău

Remedii pentru starea de somnolenţă la volan. Alimentele care previn şi cele care fac rău

Primele semne care anunţă prezenţa somnului sunt: căscat frecvent, clipit repetat al pleoapelor, arsuri ale ochilor, oscilaţii involuntare ale capului.

Dacă apare o nevoie irezistibilă de somn, nu este altceva de făcut decât oprirea maşinii într-o poziţie sigură. Între 20 şi 30 de minute odihnă sunt suficiente pentru a recupera energie şi atenţie, împiedicând somnul să devină prea profund.

Vorba te ţine treaz

Pentru a combate somnolenţa, o metodă bună este să te opreşti cel puţin o dată la două ore, să cobori din maşină, să-ţi întinzi picioarele, să respiri aer curat, să faci câteva mişări. Aportul de oxigen a circulaţiei sanguine care se obţine prin mişcare permite recăpătarea concentrării.

Un alt aspect important în călătoriile lungi este cel legat de alimentaţie. Nu trebuie să vă umpleţi prea mult stomacul, înainte de plecare sau de-a lungul traseului, deoarece digestia grea afectează negativ atenţia.

În pauze, cel mai bine este să obţineţi energie din gustări mici, solide şi uşoare, precum biscuiţi sau batoane cu cereale. Foarte important, atunci când temperaturile sunt ridicate, este să te hidratezi bând apă, sucuri sau băuturi fără gaze.

După cum vă puteţi imagina, nu este nimic mai bun decât o conversaţie cu tovarăşii de călătorie pentru a rămâne alert. Cu toate acestea, dacă eşti singur, podcast-urile şi cărţile audio pot fi nepreţuite.

Cu toate acestea, trebuie să fim atenţi la luarea de medicamente, dintre care unele (cum ar fi anumite antihistaminice şi analgezice) au ca efect secundar inducerea somnolenţei: avertismente în acest sens sunt date pe ambalaj sau în prospecte.

Tradiţii ineficiente

Există, de asemenea, unele remedii tradiţionale, care au totuşi o eficienţă limitată în timp. Consumul de dulciuri, de exemplu, ridică imediat nivelul zahărului din sânge, dar scăderea lor este la fel de rapidă; acelaşi lucru este valabil şi pentru băuturile energizante, cafea şi guma de mestecat.

Chiar şi deschiderea puţină a ferestrei ajută la absorbţia unei doze suplimentare de oxigen, dar furnizarea acesteia este limitată.

Cu toate acestea, mărirea prea mult a volumului muzicii poate fi contraproductivă, deoarece reduce nivelul de atenţie, care este deja pus la încercare de oboseală.

Cele mai noi maşini ajută în lupta împotriva distragerii şi a somnolenţei. Printre sistemele obligatorii dictate de UE începând cu luna iulie a acestui an se numără Driver attention alert, adică monitorizarea atenţiei şoferului care detectează orice simptome de oboseală şi avertizează şoferul, şi Lane keeping system, adică menţinerea vehiculului în limitele benzii sale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici