- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (29.11.2014, 14:30)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Remeş a pierdut la Tribunalul Bucureşti procesul în care cere daune pentru divulgarea probelor din dosarul "Caltaboşul"
Fostul ministru al Agriculturii Decebal Traian Remeş a pierdut la Tribunalul Bucureşti procesul în care cere despăgubiri de zece milioane de lei pentru divulgarea, în 2007, a probelor din dosarul "Caltaboşul", în care a dat în judecată SRTv, DNA, pe preşedintele Traian Băsescu şi pe Rodica Culcer.
Urmărește
716 afișări
Remeş a pierdut la Tribunalul Bucureşti procesul în care cere daune pentru divulgarea probelor din dosarul "Caltaboşul" (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Dosarul, deschis în octombrie 2010 la Tribunalul Bucureşti (TB), a fost soluţionat vineri de instanţă, care a respins acţiunea lui Decebal Traian Remeş împotriva preşedintelui Traian Băsescu, a Administraţiei Prezidenţiale şi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pe motiv că şeful statului şi cele două instituţii nu au calitate procesuală pasivă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
De asemenea, instanţa a respins ca neîntemeiată acţiunea lui Remeş în cazul Societăţii Române de Televiziune (SRTv) şi a Rodicăi Culcer.
"Respinge acţiunea, astfel cum a fost precizată în contradictoriu cu pârâţii Preşedintele României, Administraţia Prezidenţială şi Direcţia Naţionalaă Anticorupţie ca fiind formulată împotriva persoanelor fără calitate procesuală pasivă. Respinge acţiunea, astfel cum a fost precizată în contradictoriu cu pârâţii Rodica Culcer şi Societatea Română de Televiziune, ca neîntemeiată. Respinge cererea pârâtei Rodica Culcer de obligare a reclamantului la plata cheltuielilor de judecată, ca neîntemeiată", se arată în decizia Tribunalului Bucureşti.
Hotărârea instanţei poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.
Procesul civil în care fostul ministru al Agriculturii cere daune pentru divulgarea probelor din dosarul "Caltaboşul" a început la Tribunalul Bucureşti în 11 februarie 2011, dar a fost suspendat în 17 februarie 2012, până la soluţionarea dosarului penal în care a fost judecat Remeş.
În 25 februarie 2013, Completul de cinci judecător al instanţei supreme i-a condamnat definitiv pe Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan la câte trei ani de închisoare cu executare în dosarul "Caltaboşul". De asemenea, denunţătorul celor doi, Gheorghe Ciorbă, a primit o pedeapsă de un an şi şase luni de închisoare cu suspendare.
După mai bine de două luni de la decizia de condamnare, în 10 mai 2013 a fost reluat procesul civil. Dosarul a fost încheiat în 21 noiembrie 2014, după un an şi şase luni de la reluarea judecării, timp în care au fost şase termene, decizia fiind pronunţată în 28 noiembrie.
La 10 octombrie 2007, în timpul anchetei DNA în dosarul "Caltaboşul", TVR a difuzat în jurnalul de la ora 19.00 imagini de la o întâlnire a lui Remeş cu fostul ministru Ioan Avram Mureşan, în care acesta din urmă îi dă un plic, precum şi înregistrări audio referitoare la licitaţii.
Decebal Traian Remeş şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Agriculturii în 11 octombrie 2007, după ce postul naţional de televiziune a difuzat imaginile din înregistrarea video a întâlnirii sale cu Ioan Avram Mureşan.
Ulterior trimiterii sale în judecată în dosarul de corupţie, la 6 octombrie 2010, fostul ministru a dat în judecată SRTv, DNA, Administraţia Prezidenţială, pe şeful statului, Traian Băsescu, precum şi pe şeful ştirilor TVR din acea perioadă, Rodica Culcer. Remeş a cerut instanţei Tribunalului Bucureşti să oblige aceste persoane şi instituţii la plata, în solidar, a zece milioane de lei, daune civile, pentru prejudiciul moral şi vătămarea dreptului nepatrimonial personal, prin divulgarea unor probe din dosarul în care a fost deferit justiţiei pentru fapte de corupţie.
Remeş a arătat în acţiune că prin difuzarea, în 10 octombrie 2007, pe postul public de televiziune a unui montaj, compus din video şi pasaje audio, denumit "Flagrant", i-au fost încălcate mai multe drepturi fundamentale ocrotite de Constituţie, dar şi de pactele şi tratatele europene şi internaţionale, precum "dreptul la demnitate, cinste, onoare, bună reputaţie, prestigiul şi dreptul la viaţă privată".
Prin acţiunea depusă la instanţă, Remeş a cerut Tribunalului Bucureşti "încetarea actelor de defăimare" la adresa sa, precum şi obligarea celor nominalizaţi la publicarea pe propria cheltuială a deciziei instanţei, într-un ziar cu tiraj naţional, după rămânerea definitivă a sentinţei.
"Ulterior, înregistrările au stat la baza rezoluţiei procurorului Claudiu Dumitrescu, din ianuarie 2008, de începere a urmăririi penale pentru trafic de influenţă iar apoi în 6 iunie 2008 am fost trimis în judecată", a scris Remeş în acţiune, care arăta că, prin difuzarea probelor audio-video de către postul public de televiziune înainte de începerea urmăririi penale şi trimiterea în judecată acestea şi-au pierdut caracterul nepublic sau secret.
În întâmpinarea depusă la dosar de Rodica Culcer, aceasta menţionează că acţiunea ar fi tardiv introdusă de fostul ministru în raport de "momentul naşterii presupusei fapte", respectiv difuzarea probelor pe postul public din 10 octombrie 2007. Potrivit sursei citate, termenul legal de introducere a unei astfel de acţiuni ar fi de trei ani, respectiv până în 10 octombrie 2010, astfel că acesta ar fi fost depăşit cu aproape un an.
În acelaşi document, Culcer mai arată că Remeş face "speculaţii" şi că nu aduce probe prin care să dovedească o eventuală scurgere de informaţii, el apelând la deducţii logice. Ea mai arată că TVR are "surse serioase de informare", fiind televiziunea publică şi că materialul "Flagrant" difuzat la acea vreme a respectat toate rigorile jurnalistice, constituţionale şi legale.
Într-o altă cerere de întâmpinare, depusă la dosar de către DNA, se arată că această instituţie nu a furnizat niciodată probe din acest caz sau altele, singura informare de tip public reprezentând-o difuzarea unui comunicat de presă ce respecta, de asemenea, toate rigorile cerute.
În dosarul "Caltaboşul", Decebal Traian Remeş, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în perioada aprilie-octombrie 2007, a fost judecat pentru trafic de influenţă, Ioan Avram Mureşan, pentru complicitate la cumpărare de influenţă, în formă continuată, iar omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, pentru cumpărare de influenţă.
Potrivit procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în 13 septembrie 2007 şi 23 septembrie 2007, Remeş, în calitate de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, funcţie deţinută la acea dată, ar fi acceptat şi primit produse alimentare (caltaboş şi ţuică) în valoare de 1.500 de lei şi suma de 15.000 de euro de la Gheorghe Ciorbă, prin intermediul lui Mureşan.
Decebal Traian Remeş a fost încarcerat în Penitenciarul Baia Mare din 25 februarie 2013 până în 11 februarie 2014 când a fost eliberat condiţionat, după ce a ispăşit un an din pedeapsă.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe