- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (14.09.2013, 14:19)
- Pacala Dana , Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REPORTAJ: 14 femei învaţă, la primul curs de aikido de la Cluj, să riposteze în faţa unor agresiuni - FOTO
Paisprezece femei, de vârste şi profesii diferite, participă la primul curs de autoapărare aikido derulat la Cluj-Napoca, pentru a deprinde tehnicile unei arte marţiale la care sexul, vârsta sau condiţia fizică nu contează, ele învăţând să riposteze în cazul unei agresiuni sau ameninţări pe stradă.
Urmărește
2223 afișări
REPORTAJ: 14 femei învaţă, la primul curs de aikido de la Cluj, să riposteze în faţa unor agresiuni (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)
Aikido este o artă marţială care a fost înfiinţată la începutul secolului al XX-lea în Japonia, de O'Sensei Morihei Ueshiba şi înseamnă "Calea armonizării energiilor", termenul venind de la "ai" (armonie), "ki" (energie) şi "do" (cale).
"Cum să scapi de bărbaţii obraznici care te atacă?"
Paisprezece femei din Cluj-Napoca s-au înscris la primul curs de autoapărare aikido organizat la Musubi Dojo, unde se află sediul central al Fundaţiei Române de Aikido Aikikai, o organizaţie care cuprinde aproximativ 4.000 de membri din întreaga ţară şi care este membră a Federaţiei Internaţionale de Aikido. Cursul se desfăşoară sub motto-ul "Cum să scapi de bărbaţii obraznici care te atacă?", iar practicantele sunt pregătite de antrenament, intrând desculţe în sală, îmbrăcate în pantaloni de trening şi tricouri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Guvernul PSD-PNL publică scrisoarea Ucrainei despre interzicerea lui George Simion în țară. Ce spune liderul AUR
-
Un atac israelian la o şcoală din Gaza care adăpostea familii strămutate. Zece persoane, ucise, alte 20 sunt rănite
-
Veste bună pentru orădeni: Se inaugurează primul tronson al inelului metropolitan
-
FRF face primele declaraţii despre incidentele de la meciul România – Kosovo
La intrarea în sală, fiecare îngenunchează şi, cu palmele aşezate astfel încât să formeze un triunghi pe tatami, cum se numeşte salteaua de antrenament, salută kamiza - altarul din lemn, specific japonez, flancat de săbii japoneze, unde tronează portretul alb-negru al fondatorului aikido, O' Sensei Morihei Ueshiba, căruia i se aduce, astfel, un omagiu.
Sunt cursante de vârste diferite, de profesii diferite, care au venit să facă aikido pentru că, spune instructorul Florin Trişcă, "aici nu contează sexul, vârsta, greutatea, înălţimea sau faptul că poartă sau nu ochelari".
Orice curs de iniţiere începe cu "şcoala căderilor", a rostogolirilor, pentru protejarea în primul rând a corpului, apoi se trece la tehnici complexe.
Cele 14 cursante se împart pe perechi şi, alături de două instructoare în kimono-uri specifice, Irina şi Oana, simulează un tip de atac frecvent, care poate avea loc pe stradă sau într-o discotecă, mai exact momentul în care un agresor prinde o femeie de umăr, pentru a-i fura poşeta.
Instructorul Florin Trişcă aplică tehnica "nikkyo", iar în sală se aud cuvinte în japoneză împletite cu explicaţii în limba română şi se cere "atitudine". "Mă duc spre mişcarea lui, când mă trage de umăr, ridic braţele şi îl împing pe agresor", explică sensei Trişcă.
Urmează un atac simulat de sus în jos, cu un cuţit din lemn, la care se ripostează cu tehnica "gokyo", în care fata face un pas spre agresor, blocând cotul acestuia, apoi îi prinde încheietura şi îi răsuceşte mâna, obligându-l să se întindă pe burtă.
"Apăsaţi pe cot, până palma eliberează mânerul cuţitului", explică instructorul.
Aikido este arta marţială care se potriveşte foarte bine femeilor
Instructorul Florin Trişcă are centura neagră 2 Dan Aikido Aikikai şi face aikido de 10 ani. Antrenează şi copii şi spune că nu este greu să lucreze cu femeile, "care prind repede, aikido fiind o artă marţială care se mulează foarte bine pentru doamne".
"Scopul acestui curs de autoapărare este de a promova şi a aduce doamne şi domnişoare spre această artă marţială, care îmbină mişcarea fizică cu partea mentală. Ne-am gândit că este binevenit acest curs, aikido este o artă marţială defensivă, a păcii. Atacurile din partea unor agresori pot fi diverse şi le putem întâlni în viaţa de zi cu zi, de la prize la mâini, furtul de poşetă de pe umăr, de telefon mobil, până la loviri sau atac cu cuţitul. Aikido le ajută foarte mult pe femei să reacţioneze la o agresiune, pentru că stăpânesc anumite tehnici care, odată dobândite ca reflexe, le fac să reacţioneze instinctual, fără să se mai gândească la ce trebuie să facă dacă li se fură geanta. Pur şi simplu, când a pus mâna pe tine, reacţionezi şi îţi aperi viaţa", afirmă sensei Trişcă.
El subliniază că, pentru a riposta în cazul unei agresiuni, nu este nevoie de o forţă fizică.
"În aikido, învaţă să lucreze pe forţa adversarului, învaţă să întoarcă mişcarea în forţă a agresorului împotriva lui, prin mişcări circulare sau pârghii asupra articulaţiilor. Aikido se învaţă în timp, pentru că te învaţă în primul rând cum să te protejezi. Baza trebuie sedimentată foarte bine, restul elementelor se construiesc ulterior foarte uşor", explică instructorul.
Actorul Steven Seagal - sursă de inspiraţie
Paula are 35 de ani şi este economist. Ea recunoaşte că a ales cursul de aikido după ce a văzut primul film cu Steven Seagal şi un documentar despre întemeietorul acestei arte marţiale.
"Vreau să învăţ aikido pentru mine, pentru tot ce înseamnă armonie, disciplină, şi să nu uităm că este o metodă de autoapărare, într-o lume în care nu ştii niciodată ce ţi se poate întâmpla când ieşi din casă, să ştii că stă în puterea ta să ai grijă de propria ta piele, să nu îţi fie frică de nimic", povesteşte Paula.
Adriana, o asistentă medicală în vârstă de 36 de ani, spune că a venit la cursuri la îndemnul fiicelor sale, sperând că practicarea aikido-ului o va ajuta "în dezvoltarea personală şi în autoapărare". "Sper să nu am nevoie. Am învăţat câte ceva pentru a mă putea apăra", menţionează ea.
La rândul său, Angelica, de 43 de ani, care este administratorul unui club de sănătate, consideră că practicarea cursurilor de autoapărare o va ajuta în cazul în care ar apărea probleme.
"Mi-au plăcut până acum mişcările, dacă le înveţi, pare aşa ca un dans armonios", consideră Angelica.
Şi Cosminei, care are 25 de ani şi este programator, cursul i s-a părut interesant, mai ales că o scoate "din activitatea de rutină".
"Port ochelari, dar nu m-a deranjat, pot practica această artă marţială şi cu ochelari. Sper să mă ajute cursurile să stăpânesc câteva tehnici de bază, implică şi activitate sportivă", spune Cosmina.
Oana Stan - centura neagră 3 Dan
Una din cele două femei din România cu centura neagră 3 Dan în aikido este clujeanca Oana Stan, de profesie inginer geolog, care practică această artă marţială de 12 ani.
"A fost mai mult o încercare, erau nişte prieteni care mi-au spus despre aikido şi am venit aici şi nu am mai plecat. Aikido merită investiţia de timp cel mai mult pe latura spirituală, de echilibru psihic şi spiritual, pe lângă latura fizică. Îţi schimbă şi atitudinea faţă de viaţă, îţi dă o siguranţă, eşti calm, nu te sperii, ştii cum să reacţionezi indiferent de situaţie. Nu m-a atacat nimeni, niciodată, dar am învăţat cum să reacţionez", spune Stan.
Ea afirmă însă că pentru obţinerea gradului de 3 Dan Aikido Aikikai este nevoie de muncă şi de antrenament.
"M-am antrenat minimum trei zile pe săptămână, dar au fost perioade în care m-am antrenat şi cinci zile", subliniază aikidoka, aşa cum se numesc femeile care practică această artă marţială.
Oana Stan va participa în luna octombrie, din partea Fundaţiei Române de Aikido Aikikai, alături de un coleg din Bucureşti, la evenimentul Sports Accord de la Sankt Petersburg (Rusia), unde cei doi vor susţine o demonstraţie de aikido.
Citește pe alephnews.ro: FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua Administrație Trump asupra marilor companii
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Povestea româncei care a creat una dintre cele mai importante afaceri româneşti, cu care a devenit şi miliardară in euro
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Adevăratul motiv pentru care Silviu Prigoană s-a retras din masonerie. Ce înseamnă gradul 33, de fapt
CANCAN.RO
Cât a plătit acest bucureștean, în localul lui Mugur Mihăiescu, pentru un singur ou ochi și o porție de mămăligă, cu brânză și smântână
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe