- Home
- Social
- BISTRIŢA, (10.04.2016, 18:05)
- Firuta Flutur , Raluca Lazaroi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video REPORTAJ: 16 copii dintr-un cătun fără drum de acces sunt ajutaţi de măicuţele din Bistriţa să meargă la şcoală - GALERIE FOTO, VIDEO
16 copii, cu vârste între trei şi până la 14 ani, sunt găzduiţi de măicuţele din Piatra Fântânele la mănăstire pentru a putea merge la şcoală, copiii locund într-un cătun îndepărtat şi fără drum de acces, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
1889 afișări
Măcuiţele de la Piatra Fântânele îi găzduiesc pe copii la mănăstire în timpul săptămânii, îi duc la şcoală, le pregătesc mâncarea şi fac lecţiile împreună.
Altfel, fără ajutorul măcuiţelor copiii nu ar fi putut ajunge decât rar la şcoală şi cei mici nu ar fi mers niciodată la grădiniţă.
Implicarea măicuţelor de la Piatra Fântânele a crescut prezenţa la şcoală a elevilor la sută la sută. Dacă anul trecut, puţin peste jumătate din cei 45 de elevi veneau la şcoală, pentru cei din Ciosa asta însemnând să vină pe jos între 8 şi 12 kilometri până la şcoală şi tot atâta până acasă, anul acesta situaţia e cu totul alta şi copiii vin zi de zi la şcoală.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
În plus, cadrele didactice sunt foarte mulţumite că rezultatele la învăţătură ale copiilor s-au îmbunătăţit semnificativ.
"Înainte lipseau mult. Veneau 3-4 zile pe săptămână pentru că distanţa dintre Piatra Fântânele şi Ciosa este foarte mare. Fiind cazaţi la mănăstire, prezenţa este de sută la sută, iar rezultatele la învăţătură s-au îmbunătăţit considerabil”, a declarat profesoara Maria Anca de la Şcoala Generală din Piatra Fântânele.
Antonia este cea mai mică preşcolăriţă din grupul celor 16 elevi care sunt găzduiţi la mănăstire. Deşi are doar trei ani, spune că este foarte încântată şi mulţumită că poate ajunge la grădiniţă, alături de ceilalţi copii.
„Înainte trebuia să ne trezim dimineaţa, la 5 şi să pornim spre şcoală. Făceam câte două ore până la şcoală. Era tare greu. Acuma sunt aici şi dormim mai mult şi mergem în fiecare zi la şcoală” povesteşte Cristina care este deja în clasa a VII-a şi visează să lucreze în IT.
Zi de zi, măicuţele de la Piatra Fântânele îi însoţesc pe copii la şcoală şi de la şcoală spre casă. În faţa casei, îi aşteaptă Maica Stareţă, iar micuţii abia aşteaptă să îi povestească ce au învăţat nou.
După amiaza este rezervată rezolvării temelor, măicuţele ajutându-i pe copii să se pregătească pentru orele de curs de a doua zi. Seara, cei mici se joacă, cântă sau pictează.
"Am întins o mână de ajutor pentru ca aceşti copii să îşi poată continua mai departe şcoala. Copiii au familii, iar aceste familii pe care noi acum le ajutăm, ne-au ajutat când mânăstirea avea o situaţie materială şi financiară mai grea. Acum a venit rândul nostru să întindem o mână de ajutor acestor copii. Sunt copii cu potenţial şi trebuie să punem în valoare acest potenţial. Încercăm să le oferim şansa şi să creadă în ei că sunt copii buni ca şi ceilalţi copii care sunt în contact cu tehnologia pusă la dispoziţie de societate", a declarat Stareţa Mănăstirii din Piatra Fântânele, Maica Pamfilia.
Pe lângă cazare, masă şi teme, copiii de la mănăstire sunt duşi de măcuiţe, săptămânal, la cursuri de dans sportiv, cursuri de chitară şi pregătesc împreună diferite spectacole.
Copiii sunt găzduţi gratuit la mănăstire mai ales că prima şcoală din Piatra Fântânele a fost înfiinţată de mănăsire, pe terenul pe care acum încă există şcoala.
Mănăstirea din Piatra Fânânele a fost înfiinţată în urmă cu 70 de ani.
Citeşte şi: Tibi Uşeriu, românul care a câştigat maratonul de la Polul Nord, premiat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud
Citeşte şi: Protest de Ora Pământului: Mai mulţi de ecologişti din Bistriţa şi-au manifestat nemulţumirea faţă de tăierea copacilor din jurul unei biserici
Citeşte şi: Bistriţa: Prăjituri săseşti, ouă cu cafea şi parada portului popular la Ostermarkt. FOTO, VIDEO
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe