- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (28.09.2019, 16:53)
- Roxana Din
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video REPORTAJ Absolvenţii de la Medicină, noii doctori pentru străini? "Căutaţi să răspundeţi ce e patria"/ Pilde pline de inspiraţie de la profesori
Peste 1.000 de absolvenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti au participat sâmbătă la ceremonia de absolvire desfăşurată la Romexpo. Pentru toţi, mesajul medicilor vechi în breaslă a fot unul: să nu uite niciodată de ţară, indiferent unde aleg să profeseze.
Urmărește
1506 afișări
„Medicina este ştiinţă şi artă şi se practică cu etică şi seriozitate. Sistemul de sănătate actual reflectă societatea românească de astăzi, din păcate. România, ca şi alte ţări, sau poate chiar ca lumea întreagă este o ţară bolnavă, în care trăim o criză mondială, pe care lumea nu a mai cunoscut-o. De aceea vreau, să vă chem pe voi, generaţia tânără, să participaţi la vindecarea acestei ţări, care este frumoasă, bogată şi plină de resurse energetice”, a fost mesajul prof.univ.dr. Mircea Beuran, preşedintele Senatului Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Acesta a avut şi un mesaj pentru cei care deschid acum uşile spitalelor în calitate de medici: să nu uite niciodată unde este acasă, chiar dacă aleg să plece.
„Căutaţi să răspundeţi în mintea fiecăruia ce este patria, ce înseamnă să-ţi iubeşti ţara, iar cei care visează să-şi părăsească ţara trebuie să ştie că niciodată nu vor fi adoptaţi la locul unde se duc şi tot niciodată nu vor uita de unde le sunt rădăcinile. Păstraţi în suflet imnul ţării ca un imbold, „Desteaptă-te, române!”. Fiţi vindecătorii noii Românii”, a precizat preşedintele Senatului Universităţii de Medicină.
Iar pentru un sistem performant e nevoie de schimbare.
„E o problemă foarte complexă care ar putea fi dezbătută luni în şir. Părerea mea e că noi trebuie să restructurăm profesia medicală, trebuie să o adaptăm necesităţilor moderne ale civilizaţiei actuale, ale societăţii, ale societăţii româneşti şi cred eu că medicul trebuie să-şi recapete respectul de odinioară. Suntem în continuare în faţa unei percepţii publice care nu întotdeauna este cea mai adecvată”, a declarat decanul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, prof.univ.dr. Cătălin Cârstoiu.
În ceea ce priveşte latura financiară, acesta a susţine că au fost făcuţi paşi importanţi, însă că nu crede este totul. „Trebuie să promovăm o cultură a respectului reciproc, atât a medicului faţă de pacienţi cât şi a pacienţilor faţă de medici. Problema e bidirecţională, la fel cum şi în sistemul educaţional, cadrele didactice trebuie să-şi respecte elevii, cum în egală măsură respectul elevilor faţă de cei care îi învaţă carte, trebuie să fie similar”, conchide prof.univ.dr. Cătălin Cârstoiu.
„Ne punem în voi mari speranţe, că părăsiţi astăzi aula universitară pentru că sunteţi viitorul nostru şi al acestei ţări, despre care ştim cu toţii că trece printr-o etapă destul de grea. Viitorul ţării depinde foarte mult de dumneavoastră, de colegii dumneavoastră de generaţie şi de alte profesii, dar şi de generaţiile ce vă vor urma”, a le-a spus absolveţilor şi prorectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, prof. univ.dr. Viorel Jinga
Tânăra generaţie a răspuns provocării
Cei mai mulţi absolvenţi îşi doresc să rămână în ţară, dar cred că e nevoie de schimbarea mentalităţilor şi a sistemului.
„Vreau să mă specializez în obstetrică- ginecologie. Nu aş vrea să plec. Vreau să profesez în ţară. Nu sunt tentată să plec pentru că nu mi se pare că în altă ţară „umblă câinii cu covrigi în coadă”, cum se zice. Consider că sunt destul de multe lucruri de făcut şi aici, încât să nu fim nevoiţi să mai plecăm şi noi”, spune Maria, absolventă a Facultăţii de Medicină.
Maria recunoaşte însă că este nevoie de schimbări majore în sistem, pornind de la aparatură şi până la specializarea medicilor. Şi nu este singura care vorbeşte despre ce nu este în regulă.
„Partea teoretică e şi ea dezvoltată, însă nu avem dotări neapărat, adică toată lumea ne-a recomandat să plecăm şi afară ca să vedem diferenţa. Să ne întoarcem, dar să avem termen de comparaţie (...) Prima modificare pe care aş aduce-o? Aş asculta mai mult medicii din spitalele respective, le-aş da mai multă putere de decizie”- Mihaela, absolventă a UMF „Carol Davila” Bucureşti.
„Aş vrea să rămân în ţară, dar depinde, nu aş refuza să plec, dar aş prefera să nu o fac. Vreau să rămân aici pentru familie şi pentru faptul că se pot face lucruri şi aici, dacă se vrea. În primul rând aş moderniza spitalele, mi se pare că au nevoie multe din ele de modernizări mari şi aş încerca un fel de educaţie amplă, un proiect foarte mare de educaţie al pacientului şi al medicului, pentru că pacienţii nu îşi ştiu nici drepturile, nici obligaţiile şi atunci intervin foarte multe probleme, cu timpii de aşteptare la Camera de Gardă, cum modul în care se comportă cu medicul, cu faptul că deşi au apărut acum generaţii de medici tineri care refuză bani, pacientul se simte jignit de faptul că medicul nu acceptă şpagă”, ne-a spus şi Alexandra, absolventă a Facultăţii de Medicină
Sâmbătă a avut loc ceremonia de absolvire a Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, promoţia 2019 cu 1.058 de absolvenţi.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36