REPORTAJ: Aproape 5.000 de tineri înscrişi la ASE, unii după o coadă de peste cinci ore - FOTO

Aproape 5000 de tineri s-au înscris, în mai puţin de trei zile, la ASE, unii după o coadă de peste cinci ore, cu speranţa că în viitor vor deveni managerii propriilor companii sau contabili cu bani mulţi, deşi rezultatele la bacalaureat nu i-ar propulsa chiar în topul celor mai buni.

Urmărește
3077 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Aproape 5.000 de tineri înscrişi la ASE, unii după o coadă de peste cinci ore - FOTO

REPORTAJ: Aproape 5.000 de tineri înscrişi la ASE, unii după o coadă de peste cinci ore (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Mii de tineri, care visează deja la o cariertă strălucită în domeniul economic şi de business din România, pentru început, au luat cu asalt facultăţile ASE încă din prima zi a înscrierilor, aşa că, miercuri la prânz, erau deja înscrişi aproape 5.000 de candidaţi, iar holurile, încă pline, i-au obligat pe organizatori să prelungescă înscrierile.

"Am venit cu prietena mea", povesteşte un tânăr ascuns la umbră de căldura dogoritoare. "Stă la coadă de peste trei ore. Dar, mi-a trimis la SMS, zice că aproape a ajuns. Se înscrie la Cibernetică. Este cea mai mare concurenţă. Dar ieri s-a stat chiar şi cinci ore", mai spune tânărul.

"Pentru o universitate care se promovează pe site cu sloganul «cea mai bună universitate economică şi de business din România» sau «ASE, liderul învăţământului economic şi de business din România», tinerii ar trebui să ştie că fără obişnuinţa de a munci serios nu vor putea rezista exigenţelor universităţii", spune o mămică în aşteptarea fiicei ei.

De fapt, copila se va înscrie la trei facultăţi, să fie sigură că va intra la una dintre ele, medicină veterinară fiind prima opţiune, urmată de contabilitate şi inginerie medicală.

"La ASE se înscrie la Finanţe-Bănci să fie măcar atârnată undeva. Dar la anul, va încerca din nou la medicină veterinară, pentru că de mică îşi doreşte să aibă grijă de orice vietate. La fel de tentantă este şi ingineria medicală de la Univeristatea Politehnica, pentru că ar putea lucra în cercetare", mai spune mama.

O tânără spune că se va face manager, deşi i-ar plăcea să fie contabilă.

"Manger sigur vor fi, dacă oi putea mai departe să mă fac contabilă, Doamne ajută! Aş vrea să conduc firma mea. Pentru început nu ştiu ce profil să aibă firma, voi vedea în facultate. Mă înscriu şi la Relaţii economice internaţionale, tot pe economie. Am făcut practică într-o firmă de contabilitate, am înregistrat eu, îmi plăcea foarte mult. De mică mi-a plăcut să umblu cu hârtii foarte multe. Îmi place să învârt teancul de hârtii să umblu prin ele, să le aşez. Acum sunt programe de contabilitate. Am terminat liceu tehnologic cu 7,51, cam puţin, dar am muncit în perioada liceului. Sunt foarte mândră că am luat bacul", a mai spus tânăra.

O altă mămică povesteşte că la fiica ei în clasă au luat bacul doar 10 din 34 de elevi.

"A fost o lecuţă bătaie de joc şi, dacă nu o pregăteam în particular, nu ar fi luat bacul. Profesorii nu îşi mai dau silinţa, ca pe vremuri, mulţi lipsesc de la ore cu zilele. Dar asta este. Eu am fost puţin spartană cu fiica mea, dar ce să fac? Anul trecut pe toată durata simulării bacalaureatului, profesorii au lipsit pe capete. De multe ori, profesorii întârzie, unii şi 10 minute. Păi, în zece minute câte se pot face la clasă", mai spune mama în aşteptarea fetei.

O altă tânără se înscrie la mai multe specializări: Cibernetică, Statistică şi previziune economică şi Informatică economică. A ieşit să se mai aerisescă puţin, pentru că în interior este prea cald.

"Trebuie să intru la Cibernetică să pot lucra în companii mari. Apoi plec din ţară direct în America, aşa îmi doresc. Mănânc cartea dacă e nevoie, numai să plec", mai spune tânăra care face dovada unei pregătiri temeinice, absolvind liceul cu 9,50 şi bacalaureatul cu 9,76.

Cea mai mare concurenţă din ASE este de departe la Cibernetică economică - aproape patru candidaţi pe loc înscrişi în primele două zile. Informatica economică este şi ea în topul preferinţelor cu peste trei candidaţi pe loc.

Candidaţii pot face câte opţiuni vor, dar pot urma pe banii statului o singură facultate.

Potrivit statisticilor ASE, în primele două zile de înscrieri erau deja 3.397 de candidaţi cu 13.688 de opţiuni. Până miercuri la prânz numărul înscrişilor ajunsese la 5.000.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici