Video REPORTAJ: Atracţia pelerinilor de la Iaşi - veioze cu sfinţi şi tricouri ”Am fost pelerin la Sfânta Parascheva” - FOTO, VIDEO

Peste 120.000 de pelerini din toate colţurile ţării au umplut Iaşiul. Au sacoşe mari de rafie, pline cu pături, cojoace, alimente şi multe pomelnice. Şi comercianţii au împânzit oraşul. Cea mai mare aglomeraţie este la tarabele cu tricouri cu mesajul ”Am fost pelerin la Sfânta Parascheva la Iaşi”.

Urmărește
1933 afișări

Baldachinul în care au fost aşezate moaştele Sfintei Parascheva este împodobit anul acesta cu buchete de flori roşii. Zecile de mii de oameni care au ajuns să se închine la raclă stau la o coadă care se prelinge încet, pe străzile lăturalnice din spatele Mitropoliei, către matca râului Bahlui ce străbate oraşul. Au sacoşe mari de rafie, pline cu pături, cojoace, alimente şi multe pomelnice.

Organizatorii spun că, spre deosebire de anii trecuţi, când încă din primele zile coada se întindea pe distanţe de câţiva kilometri şi pelerinii stăteau la rând cel puţin 12 ore până când ajungeau în curtea Mitropoliei, în acest an cel mai mult s-a stat la coadă trei ore şi ceva, fiind un flux continuu de cel puţin 1.200 de pelerini pe oră care au ajuns să se închine la moaşte.

”Faţă de alţi ani se stă mai puţin la coadă. Cel mai mult s-a stat puţin peste trei ore, sâmbătă, însă luni noapte şi marţi aşteptăm vârful”, spune preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Luni, rândul de pelerini se întindea pe câteva sute de metri.

”Eminescu”, un inginer din SUA care a fost ateu până acum doi ani, când a descoperit că românii sunt ”un popor de sfinţi”

Doamna Maria Ivan a venit din Bucureşti, cu un grup de 20 de persoane. A ajuns la Iaşi încă de sâmbătă şi îşi propune să plece marţi cu unul dintre ultimele trenuri, după ce va asista la slujba organizată pe scena amplasată în faţa Mitropoliei.

În ultimii zece ani nu a lipsit niciodată de la pelerinajul de Sfânta Parascheva, iar de data aceasta şi-a adus şi nepoata de 14 ani - o tânără brunetă, mai înaltă decât bunica ei, îmbrăcată cu o geacă de iarnă şi cu un fes tras pe urechi, în ciuda celor 20 de grade de afară.

”De doi ani mă tot roagă să o iau cu mine, dar i-am spus că e prea mică”, explică femeia.

Ea spune că nu a mai prins niciodată un an în care coada să dureze două-trei ore, cum a fost acum. Anul trecut, ea a ajuns la Iaşi în 13 octombrie, s-a aşezat la coadă la două şi jumătate după-amiaza şi a ajuns să se închine la moaştele Sfintei Parascheva abia a doua zi dimineaţă.

”Ştiu că toată lumea spune asta, dar parcă a fost o minune de la Sfântă. Am venit cu hainele groase, dar a fost cald, am venit pregătiţi să stăm toată noaptea dar am stat doar două ore şi jumătate. Acum nici nu mai ştiu ce să fac cu timpul, mergem să ne plimbăm prin oraş, până la ziua Sfintei avem timp de aşteptat”, spune femeia trecută cu puţin de 60 de ani.

În urma grupului din Bucureşti, Veronica, o femeie de 50 de ani, stă sprijinită de gardul albastru în spatele căruia sunt îngrămădiţi pelerinii, pe ultima sută de metri înainte de a ajunge să se închine la raclă. A venit tocmai de la Aiud, singură. De Sfânta Parascheva, ea e prezentă la Iaşi de aproape 20 de ani, iar până în urmă cu câţiva ani venea împreună cu soţul ei, dar bărbatul a fost operat şi nu mai poate rezista să stea mult în picioare. Femeia spune că, dacă ar fi ştiut că anul acesta lucrurile se vor mişca atât de repede, l-ar fi convins şi pe bărbat să vină.

”Mereu vin ca să ajung la raclă înainte de slujba mare, de marţi, şi apoi stau la o verişoară de-a mea care are casă în Păcurari (n.r. - cartier din Iaşi). Nu mă laud, cum am văzut că o fac mulţi oameni de aici, cu zeci de minuni pe care le-ar fi făcut sfânta pentru mine. Dar mă gândesc că dacă timp de 20 de ani am reuşit să ajung an de an şi să plec de aici încărcată cu atât de multă energie pozitivă, că este şi asta, la rândul ei, o mică minune, nu credeţi?”, spune femeia.

Printre pelerini găsim şi un bărbat de aproape 70 de ani, din Bucureşti, căruia îi place să-şi spună ”Eminescu”, fiind ”unul dintre cei mai mari admiratori” ai poetului naţional. Bărbatul a urmat pentru doi ani cursurile Universităţii Tehnice ”Gheorghe Asachi” din Iaşi, apoi şi-a terminat studiile la Bucureşti, ca să plece, ca inginer, 15 ani în SUA şi apoi în Germania încă trei. Acum, el locuieşte în Bucureşti.

Bărbatul, cu părul cărunt şi faţa trasă, îmbrăcat cu un costum gri strâns pe corp, spune că a fost ateu sau ”ignorant cu privirile la cele sfinte” până în urmă cu doi ani, când a participat la o slujbă şi de atunci a devenit ”convins că poporul român este un popor de sfinţi”.

”Până acum doi ani eram aproape Toma Necredinciosul, dar am deschis într-o zi postul Trinitas la televizor, i-am văzut fotografia sfîntului Arsenie Boca şi a trebuit să mă duc cu primul tren la Prislop, acolo unde e înmormântat. Uitându-mă la fotografia sa, am simţit un fior dumnezeiesc. Avea o privire dumnezeiască”, explică bărbatul.

Prima dată a venit la pelerinajul de la Iaşi anul trecut şi crede că acum totul este mult mai bine organizat. El va dormi, până marţi, într-unul din spaţiile amenajate de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi vrea să cunoască cât mai mulţi pelerini, cărora vrea să le audă ”poveştile şi durerile”.

Sărbătoarea umple buzunarele comercianţilor

De Sfânta Parscheva, au împânzit oraşul, în special străzile din jurul Mitropoliei Iaşiului, şi zeci de comercianţi veniţi din toată ţara. Fiind organizate, în paralel, şi sărbătorile Iaşiului, oraşul este plin de târguri de tot felul, iar pelerinii care stau puţin timp la coadă îşi petrec apoi timpul umblând pe la tarabele şi chioşcurile improvizate în toate cartierele mari ale oraşului.

Vând de la cruciuliţe, cărţi cu vieţile sfinţilor, veşminte preoţeşti, veioze imprimate cu chipurile sfinţilor, la pantofi, căciuli şi curele. Cei mai mulţi vânzători sunt călugări sau preoţi de la mănăstiri din toată ţara.

”Avem vânzări bune fiindcă am prins weekend-ul şi apoi urmează două zile în care oamenii vin la sărbătorile religioase şi la concerte, deci ne aşteptăm la vânzări măcar la fel de mari. Venim în fiecare an de Sfânta Parascheva”, povesteşte o femeie din Vicovul de Sus, judeţul Suceava, care are, în spatele Halei Centrale, o tarabă cu pantofi, ghete şi curele din piele.

Există şi câteva tarabe deţinute de proprietarii caselor de pe traseul destinat pelerinilor, însă comercianţii se plâng de vânzări slabe.

”În anii trecuţi vindeam mai bine, dar aveam şi magazinul mai spre sfârşitul cozii, pentru că oamenii aveau mai multă răbdare când erau la început decât după ce stăteau măcar zece ore. Acum, pentru că se merge repede, lumea nu mai stă să cumpere de la mine şi pleacă prin târg după ce se închină. Sper să se schimbe lucrurile până mâine “, povesteşte un bărbat îmbrăcat în haine preoţeşti, care are un magazin într-un cort alb, la prima cotitură la stânga a cozii.

Preţurile icoanelor pornesc de la câţiva lei şi ajung şi la 250 de lei cele pictate de mână, pe lemn de brad. Se vând şi vase pentru agheasmă - din plastic, care costă 5 lei, sau din sticlă, care au pictate pe ele icoane şi ajung să coste şi 10 lei, în funcţie de dimensiune şi de complexitatea modelului de pe ele.

Tot cu 10 lei se vând şi veioze pe care sunt imprimate chipuri de sfinţi, iar cu 15 lei poate fi cumpărat un tricou ”special”. De altfel, cea mai mare înghesuială este la tarabele la care se vând veioze şi tricouri imprimate cu mesajul ”Am fost pelerin la Sfânta Parascheva la Iaşi”.

Până luni după-amiază, aproape 120.000 de pelerini s-au închinat la racla cu moaştele Sfintei Parascheva. Cei mai mulţi au plecat mulţumiţi că nu au mai stat ore în şir la coadă şi că la final s-au ales cu un buchet de busuioc şi o iconiţă cu sfânta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici