- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (21.10.2013, 19:16)
- Laura Mitran
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REPORTAJ: Bătrâni şi oameni cu handicap, la coadă zi şi noapte, pentru alimentele de la UE
Bătrâni, oameni care trăiesc din venitul minim garantat şi persoane cu handicap sau rude ale acestora stau la coadă din noaptea de duminică spre luni, în Bucureşti, la o poartă a spitalului social "Sf. Nectarie" - singurul centru unde se distribuie alimentele de la UE în Sectorul 6.
Urmărește
873 afișări
REPORTAJ: Bătrâni şi oameni cu handicap, la coadă zi şi noapte, pentru alimentele de la UE (Imagine: Razvan Lupica/Arhiva Mediafax Foto)
Peste 100 de oameni sunt acolo şi luni după prânz, cu cărucioare de piaţă după ei. Cei mai mulţi stau în picioare, după şi peste 10 ore de aşteptare şi mai multe drumuri la Centrul medical "Sf. Nectarie", unde Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sector 6 distribuie anul acesta ajutoarele europene. Care ajutoare înseamnă 30 de kilograme de făină, 20 de kilograme de mălai, un kilogram de paste făinoase, şapte litri de ulei, patru kilograme de zahăr, conserve de roşii în suc propriu (2,4 kg), zacuscă (1,2 kg), carne de porc (1,2 kg) şi jumătate de kilogram de miere.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Luni a început împărţirea alimentelor către cei 9.000 de oameni din sector care au dreptul ele, fiind persoane cu handicap grav sau accentuat, beneficiarii de venit minim garantat, urmaşi ai eroilor martiri şi luptători în Revoluţia din 1989.
Oamenii au venit încă de duminică, din timpul zilei, au fost trecuţi pe o listă şi li s-a dat un număr de ordine. La 12.00 noaptea s-a strigat lista şi cine nu era prezent a fost tăiat de pe ea. Luni, la 4.00, s-a strigat din nou prezenţa şi s-au făcut noi înscrieri, pe o listă care apoi n-a mai fost valabilă, povestesc cei care aşteaptă la poarta centrului medical, luni, în jurul orei 14.00.
Coada ocupă trotuarul şi o bucată de carosabil, pe strada Dreptăţii, sub supravegherea Poliţiei Rutiere şi a câtorva poliţişti locali. Acum, directorul DGASPC ţine lista şi iese din când în când să strige vreo 30 de nume - ale celor care pot intra să-şi ia ajutoarele. Cei care nu răspund sunt tăiaţi de pe listă, pe care sunt apoi înscrise alte persoane. Cei care intră au numere de ordine după 450 şi au aşteptat din zori sau chiar de duminică. Noii înscrişi primesc număr de ordine peste 1.000 şi li se spune să revină de joi încolo.
După o nouă strigare, o femeie iese din mulţime şi se aşează în apropiere pe bordură, plângând. Are număr de ordine în jur de 590 şi stă de dimineaţă de la 5.00. "Nu mai pot. Mă gândesc că dacă plâng poate îmi mai trece", spune ea.
Directorul îi sfătuieşte pe cei care stau la coadă la înscrieri să vină peste câteva zile, când "nu mai e nebunie", pentru că ajutoarele se distribuie până în martie 2014. Dar oamenii au venit şi de duminică, şi cu noaptea în cap, ca să ia o dată toate produsele. Ei ştiu, din experienţa anilor trecuţi, că mai târziu se epuizează unele stocuri şi trebuie să vină de mai multe ori să ia toate alimentele. De altfel, luni la prânz, în prima zi de distribuţie, deja nu mai e mălai.
Printre cei aflaţi la coadă sunt şi surdomuţi şi oameni cu handicap fizic. Cineva a venit în cărucior cu rotile, alţii stau la coadă să ia pentru copii, părinţi sau soţi care nu se pot deplasa.
"Am venit la 7.30 şi m-am înscris. Eram la 102. Am lăsat rând, să duc băiatu' la grădiniţă, şi am venit înapoi la 8.00. Când colo, era altă listă şi m-am înscris iar. Stau pentru maică-mea, care are Alzheimer. N-am mai schimbat-o de aseară, de la 11", spune o femeie, continuând să aştepte.
Doi soţi care abia au venit s-au şi hotărât să renunţe când s-au lămurit asupra situaţiei. "Noi suntem aşa bolnavi...Eu trebuie să mă duc la toaletă, sunt cu ditamai sonda în mine. E strigător la cer. Oamenii spun că s-a făcut o listă şi tre' să stai aici. E bătaie de joc. Hai să mergem", îi spune ea soţului, care abia vede şi aude.
Şi cei care stau la coadă sunt revoltaţi: "La Sectorul 2 s-a afişat (lista celor care trebuiau să primească ajutoarele, n.r.) pe litere şi ştia fiecare în ce zi să vină", "La Sectorul 1 s-au dat bonuri în prealabil şi pe bon scria şi ziua în care să te duci. Nu te uiţi şi tu, ca primar, ce fac alţii?", "Putea să ne ia pe litere sau pe străzi", "Să fi făcut mai multe centre, că aici vin şi din Drumul Taberei, şi din Crângaşi, e populaţie multă. Dar nu se vrea".
"Am zis să nu mai vin, dar ce rost are, dacă e dreptul meu", spune o altă femeie, care aşteaptă, şi ea, din zori.
La coadă, aşteptarea nu e singurul motiv de revoltă. "A trecut la un moment dat un dement, a strigat «Pomanagiii dracului!». Nu-i doresc să ajungă în situaţia noastră", mai spune ea, precizând că tot pentru handicap primeşte ajutor, având transplant de rinichi, iar pensia nu-i ajunge.
Cât despre alternativă, aceasta nu prea există... "Dacă aş putea, m-aş duce să am grijă de un copil, să mai fac ceva", mai spune femeia.
Bătrâna de lângă ea o completează: "Ce să mai, că abia ne mai târâm pe noi...".
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe