- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (31.08.2013, 16:40)
- Andrei Dumitrescu , Laura Mitran
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REPORTAJ: Beatificarea lui Vladimir Ghika a adus împreună peste 8.000 de oameni - FOTO
Beatificarea monseniorului Vladimir Ghika a adus împreună, la Bucureşti, în spaţiul Romexpo, ce a a luat înfăţişarea unei biserici, peste 8.000 de oameni, printre care înalţi prelaţi, credincioşi veniţi inclusiv din SUA şi Liban, politicieni şi oameni de cultură din România.
Urmărește
1071 afișări
REPORTAJ: Beatificarea lui Vladimir Ghika a adus împreună peste 8.000 de oameni(Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Credincioşii au început să umple Pavilionul Central de la Romexpo cu mai bine de o oră înainte ca ceremonia de beatificare a monseniorului Ghika să înceapă.
Unii, veniţi din provincie, purtau costume populare, alţii, steaguri ale României. Cei care soseau îşi exprimau emoţia şi bucuria de a participa la un astfel de eveniment.
"Am venit de la Bacău. Este cel mai important eveniment din viaţa mea. Am copiii în Bucureşti şi mi-a fost la îndemână să stau câteva zile în Capitală", a spus o femeie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
O alta, venită din zona Moldovei, din comuna Focuri, din Iaşi, care a plecat de acasă încă de vineri dimineaţă, a declarat că şi-a dorit neapărat să participe la acest eveniment care este "o bucurie imensă".
Întrebată de ce a venit la beatificare, o femeie din Bucureşti a răspuns că "este o curiozitate, o noutate". "În plus, când am auzit la TV cuvântul 'sfinţenie', m-a făcut să cred că se schimbă lumea", a adăugat aceasta cu ironie.
Tot din timp au venit şi oamenii politici, între care foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu.
De asemenea, au fost prezenţi foştii premieri Adrian Năstase şi Călin Popescu Tăriceanu, însoţiţi de soţii, Victor Ciorbea, consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu, ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun Bogdan Tătaru-Cazaban, Theodor Paleologu, primarul Sectorului 1 Andrei Chiliman şi primarul Sectorului 2 Neculai Onţanu.
Neagu Djuvara, care a fost cununat de Vladimir Ghika, academicienii Eugen Simion, Constantin Bălăceanu-Stolnici şi Dan Berindei şi scriitorul Stelian Tănase au putut fi văzuţi de asemenea la ceremonie.
Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată de episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul, alături de celelate culte religioase.
Printre cei peste 200 de preoţi prezenţi, a fost şi cardinalul André Vingt-Trois, arhiepiscop de Paris, succesorul celui care i-a înmânat lui Vladimir Ghika taina sfintei preoţii în urmă cu aproape 90 de ani.
În momentul începerii liturghiei, oficiate de Angelo Amato, prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor de la Sfântul Scaun, în sală s-a lăsat o linişte deplină.
Participanţii la ceremonie se ridicau cu toţii pentru a marca unele momente, rosteau rugăciunile şi intonau cântecele religioase alături de prelaţi, mulţi rugându-se chiar în genunchi. Atmosfera a fost astfel ca cea dintr-o catedrală, la o slujbă religioasă, dar şi la o mare sărbătoare.
Între primele momente din ceremonie a fost citirea de către Angelo Amato a scrisorii apostolice prin care Papa Francisc I a aprobat beatificarea lui Vladimir Ghika, acordându-i titlul de "Fericit". După aceasta, mulţimea a cântat un nou imn, al Fericitului Vladimir Ghika, a rostit o nouă rugăciune, dedicată monseniorului, şi a ascultat predica pregătită de Angelo Amato în care a fost evocată viaţa principelui român devenit preot catolic şi martir pentru credinţă în închisoarea comunistă.
Câteva zeci de credincioşi au fost şi împărtăşiţi de mai mulţi preoţi în cadrul ceremoniei.
La final, arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti Ioan Robu le-a mulţumit celor prezenţi, printre care peste 30 de membri ai familiei Ghica care s-au aflat în sală alături de credincioşi veniţi din mai multe ţări din Europa, dar şi din SUA şi Liban. Mulţumirile lui Ioan Robu s-au îndreptat şi către postulatorii care au lucrat ani de zile pentru finalizarea dosarului pentru beatificare.
În perimetrul Romexpo nu au putut fi văzuţi cerşetori în timpul evenimentului, de buna desfăşurare a căruia s-au ocupat şi foarte mulţi voluntari, majoritatea foarte tineri.
Din momentul beatificării, Vladimir Ghika poate fi venerat public de credincioşii catolici, atât romano-catolici, cât şi greco-catolici, având şi o zi în care va fi celebrat liturgic - 16 mai, ziua morţii sale.
Duminică, în fiecare biserică din Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti, Sfânta Liturghie se va celebra ca mulţumire pentru darul ridicării la cinstea altarelor a Fericitului Vladimir Ghika. În Catedrala Sfântul Iosif, Sfânta Liturghie de mulţumire se va celebra de la ora 10.30, cu venerarea icoanei şi a moaştelor Fericitului.
Totodată, sâmbătă seară, la Biserica greco-catolică Sf. Vasile cel Mare de pe strada Polonă din Bucureşti, se va celebra o slujbă în cinstea Fericitului Vladimir Ghika, primul preot român biritual, care a slujit atât în ritul latin, cât şi în cel bizantin.
Beatificarea monseniorului Vladimir Ghika este primul eveniment de acest fel în Arhidieceza Romano-Catolică din Bucureşti, considerat, după vizita Papei Ioan Paul în România, cel mai important eveniment de credinţă pentru biserica catolică locală.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Ponta: Beatificarea lui Vladimir Ghika, o sărbătoare a Bisericii Catolice şi o bucurie pentru români
Citește și: Vladimir Ghika - model de om sfânt şi de român
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe