- Home
- Social
- TIMIŞOARA, (30.09.2013, 11:54)
- Liliana Iedu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REPORTAJ - CĂMINELE STUDENŢEŞTI: Peste 3.500 de cereri ale studenţilor pentru cazare în căminele din Timişoara, neacoperite
Cele patru universităţi de stat din Timişoara au primit peste 16.500 de cereri de cazare în cămine din partea studenţilor, însă oferă doar 13.000 de locuri. Ceilalţi studenţi sunt nevoiţi să găsească o altă soluţie, precum închirierea unei locuinţe, la preţuri care pornesc de la 130 de euro pe lună.
Urmărește
3202 afișări
REPORTAJ - CĂMINELE STUDENŢEŞTI: Peste 3.500 de cereri ale studenţilor pentru cazare în căminele din Timişoara, neacoperite
Aproximativ 13.000 de studenţi în Timişoara au asigurat un loc în căminele celor patru universităţi de stat din municipiu, însă alţi 3.500 care au făcut cereri şi nu au prins locuri în cămine sunt nevoiţi să apeleze la alte variante, precum închirierea unor locuinţe în oraş, la preţuri care pornesc de la 130 de euro pe lună pentru o garsonieră.
Universitatea Politehnica a reuşit să îi cazeze în căminele proprii pe toţi cei 6.000 de studenţi care au făcut cereri, la fel şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului "Regele Mihai I al României", care are 1.516 locuri în căminele studenţeşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Universitatea de Vest, însă, are disponibile doar 3.000 de locuri, pentru 6.000 de studenţi care au cerut un loc în cămin, iar la Medicină sunt disponibile 2.500 de locuri, numărul cererilor fiind de aproximativ 3.000.
Niciuna dintre cele patru universităţi de stat, unde studiază peste 17.700 de studenţi doar în primul an şi peste 50.000 în total, nu a modificat tarifele pentru locurile de cazare în cămine faţă de anul trecut, preţurile situându-se între 46 şi 300 de lei.
La Politehnică, toţi studenţii au prins locuri de cazare în cămine
Vânzoleală mare în Complexul Studenţesc din Timişoara la sfârşitul acestei săptămâni. Studenţii încărcaţi cu bagaje, unii dintre ei însoţiţi de părinţi, au venit să îşi ia în primire locurile care le-au fost repartizate în cămine.
Alexandru a venit din Mehedinţi şi este student în anul al doilea la Facultatea de Matematică şi Informatică. S-a cazat deja şi spune că împarte aceeaşi cameră de cămin cu alţi trei colegi.
Şi Mihaela, studentă în primul an la Facultatea de Arhitectură, a venit tot din judeţul Mehedinţi. A fost joi să îşi preia locul de cămin, iar acum a venit cu bagajele.
"Astăzi am mult de lucru, trebuie să îmi desfac bagajele, să îmi aranjez lucrurile. Mi-am pus în bagaje de toate, de la pernă până la tacâmuri. Mi-am luat şi haine groase că deja e frig afară. Condiţiile din cămin sunt bune, eu sunt mulţumită de ce am găsit aici", spune Mihaela.
Universitatea Politehnica din Timişoara are disponibile 6.000 de locuri de cazare în camere cu două, patru şi cinci locuri, iar potrivit reprezentanţilor acestei instituţii cererile de cazare au fost acoperite în totalitate.
În camere există mobilier în stare bună, parchet, televiziune prin cablu şi Internet. Unele cămine au grupurile sanitare "la comun", iar altele, care au spaţii de cazare tip garsonieră, au baie proprie în fiecare cameră.
Universitatea deţine 16 cămine studenţeşti, iar preţurile variază între 95 şi 100 de lei pentru studenţii de pe locurile bugetate şi 160 de lei pentru cei care plătesc taxă.
Universitatea Politehnica din Timişoara are 6.255 de studenţi în primul an şi un total de aproximativ 16.000 de studenţi în toţi anii de studii. Circa 6.000 dintre aceştia au depus cereri de cazare, fiind soluţionate "aproape toate", potrivit secretariarului universităţii.
La Universitatea de Vest sunt 6.000 de cereri pentru cazare în cămine şi doar 3.000 de locuri
Cea mai mare problemă privind cazarea studenţilor în cămine o au de rezolvat cei din conducerea Universităţii de Vest din Timişoara. Aici au fost depuse aproximativ 6.000 de cereri de cazare, însă sunt doar 3.000 de locuri în cele zece cămine, din care şapte sunt situate în Complexul Studenţesc.
Căminele Universităţii de Vest din Timişoara sunt dotate cu Internet, cablu tv, săli de lectură, maşini de spălat, bucătării şi televizoare.
"Studenţii au cam tot ce le trebuie în cămin, le rămâne numai să înveţe. Acum e agitaţie, pentru că încă se cazează, dar mai târziu se liniştesc lucrurile", spune administratorul Căminului 15 din Complexul Studenţesc, Marius Profir.
Conform reprezentanţilor Universităţii de Vest din Timişoara, la această universitate au fost depuse aproximativ 6.000 de cereri de cazare, din care circa jumătate au fost soluţionate.
La Universitatea de Vest din Timişoara învaţă, în toţi anii de studiu, aproximativ 20.000 de studenţi.
Taxele de cazare sunt cuprinse între 65 de lei şi 150 de lei. Cei care au primit loc în căminul C3 de pe Calea Lipovei şi cel al Facultăţii de Teologie au de plătit 65 de lei pe lună, dar locuiesc alături de alţi patru colegi. Cele mai mari preţuri, 150 de lei lunar, sunt în Căminul de pe strada Renaşterii, unde studenţii locuiesc câte doi în camere de tip garsonieră.
Aproximativ 500 de cereri de cazare, nesoluţionate la Medicină
La Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara, unde învaţă aproximativ 4.000 de studenţi în primul an şi alţi peste 4.000 în anii mai mari, sunt 2.500 de locuri disponibile în cele şapte cămine.
Potrivit reprezentanţilor universităţii, au fost aproximativ 3.000 de cereri de cazare, iar cei care nu au reuşit să obţină un loc în cămin cel mai probabil îşi vor închiria garsoniere sau apartamente.
Un student care a intrat pe locurile fără taxă va plăti pentru un loc de cazare în cămin 300 de lei lunar. Cea mai mică taxă, 75 de lei, o plătesc studenţii de pe locurile bugetate, care stau în aceeaşi cameră cu alţi trei colegi.
La Universitatea de Medicină şi Farmacie condiţiile sunt mai modeste, iar reparaţii s-au făcut în anii trecuţi. În camerele în care locuiesc mai mult de doi studenţi paturile sunt pe schelet metalic şi sunt supraetajate, iar în cameră este mobilier uzat, în timp ce baia şi bucătăria sunt "la comun". În căminele tip garsonieră, însă, baia este în cameră.
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului "Regele Mihai I al României" din Timişoara oferă 1.516 locuri de cazare în cele cinci cămine recent renovate şi care se află în campusul de pe Calea Aradului.
În Căminul 1 sunt cele mai mici tarife - pentru un loc se plăteşte lunar 46 de lei, însă studenţii stau câte cinci în cameră.
La polul opus, cele mai mari tarife sunt în Căminul 5, unde un loc într-o cameră costă 300 de lei. Într-o astfel de cameră locuiesc două persoane în regim de garsonieră.
"Avem puţin peste 1.500 de locuri de cazare şi toate cererile au fost soluţionate", spun reprezentanţii universităţii.
Spaţiile de cazare au fost renovate recent. Camerele sunt dotate cu mobilier în stare bună, cu Internet şi televiziune prin cablu, însă există câte un grup sanitar la patru-cinci camere.
La Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului "Regele Mihai I al României" din Timişoara învaţă peste 1.500 de studenţi în primul an, din care aproximativ 700 pe locurile bugetate. În total, la această universitate sunt aproximativ 7.800 de studenţi.
Preţul chiriilor în Timişoara porneşte de la 130 de euro pe lună
Studenţii care nu au prins un loc în cămin au ca soluţie închirierea unei locuinţe, preţurile variind în funcţie de cartier şi de condiţiile oferite.
Astfel, apartamentele cu două sau trei camere se închiriază la preţuri cuprinse între 250 - 300 de euro, în timp ce o garsonieră fără prea multe dotări se poate închiria cu cel puţin 130 de euro lunar.
În zona centrala a Timişoarei sau în zonele din apropierea universităţilor chiria lunară pentru o garsonieră ajunge şi la 150 de euro pe lună, însă în cartierele mai îndepărtate, cum ar fi Calea Şagului, o garsonieră se poate închiria cu 130 de euro lunar.
În apartamentele din cartiere mărginaşe, cum este cartierul Sudului, pentru două camere se plătesc aproximativ 200 de euro, în timp ce în zona centrală sau pe lângă universităţi preţul poate ajunge şi la 300 de euro. La fel este şi în cazul apartamentelor cu trei camere.
"Prima cerinţă a celor interesaţi este ca proprietatea scoasa la închiriere să aibă centrală termică, caz în care chiriaşii sunt dispuşi să plătească în plus", spune Nicoleta Pop, reprezentantul unei agenţii imobiliare din Timişoara.
Sunt şi studenţi, majoritatea străini, care caută să închirieze apartamente de lux, la preţuri pe măsură.
"Am avut un student din Tunisia căruia i-am închiriat un apartament aflat undeva deasupra Camerei de Comerţ, cu ferestrele spre Piaţa Operei, în plin centrul oraşului. Preţul este de 500 de euro pe lună. Ei bine, nu a fost destul de luxos pentru acel tânăr şi, după câteva luni, a plecat în altă parte", mai spune Nicoleta Pop.
Potrivit acesteia, cei mai pretenţioşi clienţi sunt cei din Tunisia, Maroc, Kuweit şi Italia.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: REPORTAJ - CĂMINELE STUDENŢEŞTI: 2.000 de studenţi din Târgu Mureş, cazaţi în cămine, dar şi în internate de licee - FOTO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe