REPORTAJ - CĂMINELE STUDENŢEŞTI: Universitatea Sibiu are 2.000 de locuri. Cum arată "căminele bune" şi ce condiţii oferă - FOTO

Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu oferă studenţilor 2.000 de locuri de cazare în cămine, unele cu mobilier modern, baie proprie, parchet laminat, microunde, maşini de spălat, detergent şi balsam din partea universităţii. Tarifele sunt între 115 şi 800 lei, favorizaţi fiind cei cu medii mari.

Urmărește
10822 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ - CĂMINELE STUDENŢEŞTI: Universitatea Sibiu are 2.000 de locuri. Cum arată "căminele bune" şi ce condiţii oferă - FOTO

CĂMINELE STUDENŢEŞTI: Universitatea Sibiu are 2.000 de locuri. Cum arată "căminele bune" şi ce condiţii oferă (Imagine: Ovidiu Matiu/Mediafax Foto)

Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu este cea mai mare universitate din oraş şi singura de stat.

ULBS poate caza două mii dintre cei peste 15.000 de studenţi pe care-i are, având cinci cămine proprii şi alte trei închiriate de la Primărie. Anul acesta, unitatea a primit 2.360 de cereri, însă sunt studenţi care au depus câte două sau trei solicitări, pentru diferite cămine, sperând că media pe care o au din anul anterior le va permite să stea într-unul dintre "căminele bune".

"Cămine bune" în Sibiu înseamnă căminele care sunt proprietatea Universităţii şi în care s-au investit sute de mii de euro în ultimii ani, ultima sută de mii de euro fiind cheltuită doar în această vară.

Directorul administrativ al ULBS, Ramona Todericiu, explică felul în care se face cazarea: "Există câteva criterii de repartizare în căminele studenţeşti, dar, la noi, media bate totul".

Aceasta povesteşte că, în general, obţin un loc în cămin studenţii care au medii cuprinse între şapte şi zece, mai ales cei care studiază pe locurile bugetate de la stat.

"Noi nu prea primim cereri de la cei care sunt pe locurile cu taxă pentru că nu-i putem caza pe toţi. Sunt şi câţiva care primesc loc în cămin, pentru că au medii mari, dar puţini. Mai sunt studenţii străini cărora trebuie să le asigurăm condiţii bune, aşa este înţelegerea între universităţi din diferite state", a declarat Ramona Todericiu.

În acest an, în premieră, studenţii se pot caza în mai multe zile pentru a evita aglomeraţia, dar zilele de sâmbătă, duminică şi luni vor fi, cu siguranţă, cele mai aglomerate.

"Sâmbătă şi duminică vor veni cei din anul întâi. Ăştia sunt cei mai debusolaţi, vin cu mama, cu tata, cu bagaje, le este teamă să nu piardă locul şi se creează, de fiecare dată, nebunie. La redistribuire va fi, din nou, extrem de aglomerat. Multe locuri rămân, de obicei, la redistribuire şi vom avea în primele zile cred că vreo trei- patru sute de cereri. Sunt mulţi studenţi care au făcut cereri pentru două cămine şi-l vor alege pe cel mai bun, sunt studenţi cărora nu le place sau nu le convine ceva, sunt alţii care se grupează câte doi, trei, patru şi închiriază. Aşa rămân locuri pentru redistribuire", spune Ramona Todericiu.

Căminele studenţeşti 1, 2 şi 4 sunt cele mai râvnite de majoritatea studenţilor, pentru condiţiile pe care le oferă, dar şi pentru preţuri. Aici, pentru camere cu patru paturi, cu baie proprie sau o baie la două camere, cu o bucătărie amenajată la capătul holului - în care se află un aragaz, o chiuvetă şi un cuptor cu microunde - se achită între 145 şi 380 de lei pe lună. Aceleaşi cămine sunt dotate şi cu maşini de spălat.

Două dintre aceste cămine – 1 şi 2 - sunt situate şi într-o zonă bună din municipiul Sibiu, în apropierea centrului. Căminul patru este departe şi asta-i mai descurajează pe studenţi.

Studenţii care au şi medii bune, dar şi bani pot sta în căminul numărul 3, unde sunt 116 locuri. Sunt camere cu unul sau două paturi, mobilier modern, baie proprie, parchet laminat. Bucătăria este şi aici amenajată pe hol, iar la subsol există o spălătorie unde, în schimbul a trei lei pentru o maşină de haine, personal angajat pune hainele studenţilor la spălat, detergentul şi balsamul fiind asigurate de Universitate. Cei care vor să stea aici trebuie să plătească între 290 şi 690 de lei.

Ramona Todericiu spune că are foarte multe cereri pentru acest cămin.

"I-am întrebat de fiecare dată de ce vor aici. Cu banii pe care-i dau aici, dacă se cuplează câte doi, pot închiria o garsonieră în oraş. Mi-au spus toţi că viaţa de student e altfel în cămin: e altă atmosferă, se leagă prietenii", spune directorul administrativ al ULBS.

Cei care vor să stea efectiv ca la mama acasă aleg căminul Academica, dar plătesc până la 800 de lei pe lună.

Căminul Academica este cel mai nou deschis de Universitate şi este situat într-un cartier de locuinţe noi din municipiul Sibiu. Nu pare cămin studenţesc, ci mai degrabă un bloc cochet aşezat într-un cartier asemănător. Clădire frumos zugravită, cu geamuri termopan, se încadrează perfect în paisaj. Totul pare a fi frumos, mai puţin intrarea în bloc care se face pe o alee nebetonată, plină de băltoace, însă cu cartelă şi cu paznic la uşă: un fost ofiţer de aviaţie, care spune că, în general, studenţii care se cazează aici sunt foarte serioşi şi nu au probleme. Oricum n-ar avea nicio şansă cu el, pentru că este foarte strict.

Aici sunt garsoniere şi apartamente, dotate cu tot ce trebuie în bucătărie şi în baie: mobilier nou, modern, maşină de spălat, aragaz, cuptor cu microunde. Luxul se vede şi se simte: în calitatea zugrăvelii, a canapelelor şi colţarelor, a mobilierului de baie. Aici se cazează, cel mai des, rezidenţi sau doctoranzi, unii dintre ei căsătoriţi şi chiar cu câte un copil.

În căminele care sunt doar închiriate de Universitate, condiţiile sunt diferite. Este curat, proaspăt zugrăvit în unele, altele sunt dotate cu mochetă nouă, dar, în general, condiţiile nu sunt excelente şi se vede că investiţiile majore nu au fost prioritatea oficialilor Universităţii.

Căminul 7, chiar dacă arată relativ bine, este înconjurat de clădiri dărăpănate. În cămin, studenţii stau câte patru în cameră, au băi comune pe hol, bucătării la fel. În băi, în sectorul destinat chiuvetelor, sunt 12 lavoare unul lângă altul, cu oglinzile aferente. Intimitate nu există. Apa la duşuri curge direct din ţeavă, iar camerele nu au nici măcar o chiuvetă pentru igiena minimă. Chiar şi studiul se face la comun, în săli de lectură aflate la capătul holului.

Preţurile însă sunt pe măsură: între 115 şi 230 de lei pe lună.

O studentă s-a cazat deja în acest cămin, iar alte patru aşteaptă pe hol să semneze contractul de cazare pentru anul universitar 2013 - 2014. Toate spun că sunt condiţii "ok" şi preţurile sunt bune. În plus, s-au obişnuit stând deja de doi-trei ani aici.

Una dintre ele e venită de la Vâlcea şi descarcă, ajutată de prietenul ei, bagaje din maşină. Şi-a adus, în geamantane, sacoşe şi plase, tot ce-i trebuie pentru un an. Pe lângă veselă, cratiţe şi tigăi are o sumedenie de borcane, pline cu de toate, de la mama de-acasă. Acestea o încurcă cel mai tare, că trebuie puse bine, să nu se spargă, să fie ferite de căldură, dar şi de frig. Fără ele însă viaţa de student ar fi mult mai grea.

Studenţii care nu prind un loc în cămin sau cărora viaţa de cămin nu le place pot închiria garsoniere sau apartamente.

Preţurile acestora diferă în funcţie de zonă şi de condiţiile pe care le oferă.

O garsonieră mobilată costă 130 de euro pe lună în zona gării şi ajunge până la 190 de euro în zona centrală. În cartierele care sunt situate relativ aproape de zona facultăţilor, preţul închirierii unei garsoniere variază între 140 şi 170 de euro pe lună. La 170 de euro pe lună ajung garsonierele situate în imobile nou contruite, care au mobilier nou sau care au maşină de spălat şi televizor.

Studenţii cu bani stau singuri într-o astfel de garsonieră deşi, în general, se cuplează câte doi.

Cei care sunt doi - patru prieteni şi nu au prins loc în cămin închiriază apartamente cu două camere. Preţul acestora variază, de asemenea, în funcţie de zonă şi de dotări. Cu 400 de euro poate fi închiriat un apartament de două camere într-un imobil de lux în zonă centrală sau pe bulevardele centrale, dar se găsesc şi apartamente la 200 de euro, în cartiere.

La preţul plătit pentru închiriere se adaugă însă şi cheltuielile de întreţinere: apă, gaz, curent.

În general, proprietarii cer plata în avans pentru trei luni, dar şi o garanţie de o sută de euro. Garanţia acoperă eventualele daune provocate de studenţi, sau cheltuielile de întreţinere, dacă studenţii "uită” să le plătească.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici