Video REPORTAJ: Cardurile naţionale de sănătate au ajuns la primii asiguraţi. Bucureştenii care le-au primit spun că acestea vor opri "învârtelile" - FOTO, VIDEO

După şapte ani de amânări, cardurile naţionale de sănătate au ajuns, vineri după-amiază, la primii asiguraţi din Bucureşti, ale căror opinii sunt, în majoritate, favorabile acestui instrument: "Nu se mai pot face învârteli în legătură cu medicamentele", "Este ceva foarte normal, ca în Europa".

Urmărește
2923 afișări

Cardurile sunt distribuite, începând de vineri, asiguraţilor din Capitală, iar de luni vor pleca şi la cei din ţară.

Dirigintele Oficiului Poştal nr. 16 din cartierul bucureştean Militari, Dumitru Atimoftioae, spune că joi au sosit, într-o primă etapă, 2.400 de carduri, iar vineri, alte 2.600.

"Noi aproximăm să distribuim, prin oficiul nostru, un număr de 60.000 de carduri. Distribuirea lor a început de vineri şi va continua toată luna septembrie, inclusiv luna octombrie. Undeva la sfârşitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie, le vom distribui. Pe zi se vor distribui la asiguraţi în jur de 1.500-2.000 de carduri. Este o muncă în plus, dar nu depăşeşte limita de distribuire", spune şeful oficiului.

Odată sosite cardurile, poştaşii pleacă spre adresele destinatarilor, să le împartă. Dacă un destinatar nu este găsit acasă, poştaşul lasă un aviz în care scrie pentru ce a fost căutat acesta şi când poate veni la Poştă, să ridice cardul.

Dirigintele de la Oficiul 16 precizează că pe aviz va fi făcută şi o menţiune "în premieră": " 'Revenim în următoarea zi lucrătoare'. Iar pentru detalii va fi scris numărul de telefon al oficiului şi numărul de contact al factorului poştal", mai spune Atimoftioae.

În cazul în care destinatarul nu este acasă nici în următoarea zi lucrătoare, poştaşul merge din nou la adresă şi, dacă persoana căutată nu este găsită nici atunci, îi lasă un nou aviz, în care aceasta este invitată din nou la Poştă.

"Termenul este de zece zile cât va sta la dispoziţia destinatarului în oficiu poştal. În acest interval, (cardul - n.r.) poate fi ridicat de la oficiul poştal. În oficiul poştal, cardul va sta zece zile de la a doua încercare, zece zile calendaristice. După aceea, dacă nu este ridicat de la oficiul poştal, cardul se va înapoia la casa de asigurări de sănătate", a explicat dirigintele oficiului.

În jurul orei 13,30, unul dintre poştaşi pleacă să împartă cardurile într-un bloc din apropierea oficiului .

"Ceea ce este greu este faptul că, de exemplu, o familie are patru membri, iar cardurile (pentru aceştia - n.r.) vin pe rând. În general, luăm tot ce avem (corespondenţă, mandate - n.r.), nu facem un drum special pentru carduri", spune poştaşul Valentin Cobzaru.

Pe traseul factorului poştal, doi tineri. Au auzit despre cardul de sănătate, nu ştiu la ce foloseşte, dar cred că "era mai bine înainte".

Blocul O2, la care se opreşte mai întâi poştaşul, are mai multe scări. La prima este de livrat un card, la un apartament de la etajul 4. Nu răspunde nimeni. Factorul poştal completează avizul şi îl pune în cutia poştală a destinatarului.

Plicuri cu carduri trebuie distribuite şi la scara III. În faţa blocului, o doamnă. A auzit despre card, dar n-are chef de vorbă. La fereastră, altă femeie, sora celei de jos, care se arată dispusă să vorbească. În cazul său, cardul este pentru o rudă, dar îl ia pe baza buletinului ei. "Nu ştiu mai nimic despre cardul de sănătate. Nu ar fi greu ca oamenii să îl prezinte când merg la medic. Este foarte normal (să existe card de sănătate - n.r.), ca în Europa. Eu locuiesc în Italia şi fără card nu poţi să te duci niciunde. (...) Fiecare medic ar şti de noi, aşa cum este normal, aşa consider eu acum. Trăiesc de opt ani în Italia şi am venit la înmormântarea tatălui", zice femeia de la fereastră, care se recomandă Ioana Zaharia.

Un bărbat ieşit să plimbe câinele se întoarce în bloc. Spune că nu i se pare greu să prezinte cardul ori de câte ori merge la medic. "Şi aşa am de-a face cu medicii. Sunt în evidenţa lor. Mi se pare foarte bine.Va reglementa sistemul. Nu mai stau să mă caute. E treaba cu medicii de familie. Dacă te înscrii la un medic de familie şi vrei să te înscri la altcineva, nu cred că se face radierea de dincolo. Este o problemă şi asta. Este o reglementare bună şi asta", spune bărbatul, pe nume Marian Badea, care merge lunar la medic, din cauza unei suferinţe.

Aceeaşi scară, alt apartament, la etajul 4. Titularii cardurilor nu sunt acasă, răspunde un bunic, cu nepoatele după el. "Toată lumea îl aşteaptă (cardul - n.r.), ţara îl aşteaptă. Cum să nu ne ajute? Avem un control absolut, ce se mai scrie în sistemul de sănătate: medicamente, vizite, farmacii...Cred că nu se mai pot face învârteli în legătură cu medicamentele. Adică raportul farmacie-medicul de familie, ştiţi, aici cred că se reglementează foarte mult, pentru că aici era deficienţa foarte mare. Medic de familie şi farmacie. Aşa cred. Pentru că erau încărcate nişte reţete fără acoperire reală, adică fictive, aşa cred", spune bunicul, Mihai Liţu, pensionar.

Poştaşul iese din bloc. Dă să intre o femeie, care este întrebată, şi ea, de reporter dacă ştie rostul cardului. "Ştiu şi nu ştiu rostul cardului. Unii zic că este bine. Alţii că nu. Nu ştiu ce să zic. Eu nu pot merge la medic, pentru că este la etaj cabinetul şi nu pot urca. Dar se duce soţul, numai să ia reţeta pentru medicamente", spune femeia, Maria Vasilescu.

Potrivit Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), folosirea cardului de sănătate va fi obligatorie din 2015.

Cardul de sănătate primit acasă de asigurat este inactiv. După ce va intra în posesia cardului de sănătate, asiguratul îl va prezenta pentru activare la prima vizită la un furnizor de servicii medicale. Mai exact, pin-ul de transport al cardului naţional (0000) va fi schimbat cu un pin personalizat, format dintr-o combinaţie de patru cifre. Pin-ul personalizat va fi introdus şi confirmat personal de către pacient.

Activarea şi folosirea cardului se face printr-un cititor care, conform prevederilor în vigoare, trebuie cumpărat de către medicul de familie. Unii medici sunt însă nemulţumiţi de faptul că trebuie să suporte costul cititorului de card, care este de cel mult 50 de euro.

După distribuirea cardului naţional, va urma o perioadă în care vor rula în paralel cele două sisteme, pentru ca atât asiguraţii cât şi furnizorii de servicii medicale să se acomodeze cu această soluţie informatică şi pentru a depista şi a remedia eventualele probleme depistate în funcţionarea acestei soluţii informatice.

Tipărirea şi distribuirea cardului naţional vor continua în următorii patru ani, pentru persoanele care vor împlini vârsta de 18 ani şi/sau vor dobândi calitatea de asigurat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici