REPORTAJ: Carnea de miel costă, în pieţe, între 20 şi 28 de lei. În supermarketuri ajunge şi la 55 lei

Un kilogram de carne de miel costă, în pieţe, între 20 şi 28 de lei, în timp ce în unele supermarketuri preţul ajunge chiar la 55 de lei. Cei care cumpără direct de la ciobani trebuie să plătească între 11 şi 15 lei kilogramul pentru un miel viu.

Urmărește
9053 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Carnea de miel costă, în pieţe, între 20 şi 28 de lei. În supermarketuri ajunge şi la 55 lei

REPORTAJ: Carnea de miel costă, în pieţe, între 20 şi 28 de lei; în supermarketuri ajunge şi la 55 lei (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

În majoritatea cazurilor, preţurile la carnea de miel sunt similare celor din 2013, la Arad, de exemplu, fiind chiar mai mici faţă de anul trecut. Sunt însă şi oraşe, precum Buzău, unde carnea de miel s-a scumpit faţă de alţi ani, pe motiv că au crescut taxele în pieţe.

ALBA

În judeţul Alba, unii crescători de oi apelează la internet pentru a-şi vinde mieii de Paşte, încercând să îşi atragă clienţii mai ales prin faptul că animalele au ost crescute "natural" sau "ecologic". Astfel, cele mai importante site-uri de anunţuri sunt pline de oferte postate de crescători de animale din Alba care încearcă să îşi vândă mieii pe internet.

Un crescător de animale din Oiejdea scoate la vânzare pe internet "miei frumoşi crescuţi în gospodăria proprie", între 15 şi 25 de kilograme, la preţul de 14 lei pe kilogram. Un crescător din Daia Română încearcă să îşi atragă clienţii cu fotografii ale animalelor postate pe site-ul de anunţuri, dar şi cu faptul că mieii sunt "hrăniţi natural", preţul fiind 11 lei pe kilogram pentru mielul viu şi 20 de lei pentru carcasă.

De asemenea, un comerciant din Sebeş vinde 15 miei despre care susţine că sunt "ecologici" şi pot fi pentru sacrificat sau pentru montă, preţul fiind de 12 lei pe kilogram.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba, dr. Delia Oltean, spune că în judeţul Alba sunt autorizate temporar nouă centre de sacrificare a mieilor, în şapte localităţi: Alba Iulia, Aiud, Abrud, Sebeş, Teiuş, Ocna Mureş şi Câmpeni, precum şi cinci abatoare autorizate pentru sacrificarea mieilor în Cugir, Vinţu de Jos, Blaj, Mesentea şi Ighiu.

În centrele de sacrificare, DSVSA Alba asigură gratuit controlul sanitar veterinar al animalelor, iar după sacrificare carnea poate fi vândută în pieţele agro-alimentare, însă cu respectarea condiţiilor de igienă şi de păstrare.

Potrivit sursei citate, în judeţul Alba mieii se vând în această perioadă cu preţuri între 10 şi 15 lei kilogramul în viu şi 20-25 de lei sacrificat.

ARAD

În Arad, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a autorizat o singură piaţă pentru comercializarea carcasei de miel. Astfel, producătorii pot vinde carnea în hala din Piaţa Mihai Viteazu, în timp ce anul trecut exista un punct de comercializare şi în Piaţa Catedralei.

Preţul afişat de către comercianţi este de 25-26 de lei pe kilogram, mai mic decât anul trecut, când carcasa de miel se vindea cu preţuri cuprinse între 28 şi 30 de lei.

În magazinele din Arad, preţurile la carnea de miel sunt mai mari, fiind cuprinse între 27 şi 30 de lei.

Miei vii pot fi vânduţi în doar trei pieţe din judeţ, în localităţile Pâncota, Beliu şi Macea, preţul fiind cuprins între 13 şi 15 lei kilogramul.

ARGEŞ

În Argeş, din cele opt abatoare care funcţionează în judeţ şapte sunt autorizate sanitar-veterinar pentru sacrificarea mieilor, iar în aceste condiţii autorităţile nu au autorizat niciun punct volant pentru sacrificarea mieilor.

Cele mai mari pieţe din municipiul reşedinţă de judeţ, Piteşti, unde există şi cea mai bogată ofertă, sunt Ceair, Găvana şi Smârdan, preţul unui kilogram de carne de miel fiind cuprins între 23 şi 25 de lei, în funcţie de cantitate, dar şi de partea anatomică a animalului. Preţurile sunt comparabile cu cele de anul trecut.

BIHOR

La Oradea, sacrificarea şi comercializarea mieilor şi iezilor are loc într-o singură piaţă autorizată de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, iar preţul de vânzare este la fel ca anul trecut, de 14 lei kilogramul, plus un tarif plătit măcelarilor pentru jupuire şi tranşare.

Astfel, mieii şi iezii se vând, de marţi, în Piaţa Ioşia din Oradea, unde pentru un miel vânzătorii cer 15 lei pe kilogram, dar lasă din preţ la 14 lei, exact ca anul trecut, acelaşi preţ fiind valabil şi pentru vânzarea iezilor. Pe lângă preţul achitat vânzătorilor, care sunt crescători de ovine şi de caprine din localităţile bihorene Nojorid şi Borş, cumpărătorii trebuie să achite şi măcelarilor câte 25 de lei pentru sacrificarea, jupuirea şi tranşarea unui miel, respectiv 30 de lei pentru a unui ied.

Comercianţii spun, însă, că vânzarea merge mai slab decât anul trecut. "Stau de două ore în piaţă şi s-au vândut abia cinci miei până acum. Anul trecut parcă nu a fost la fel de slab", spune un crescător de oi din comuna Nojorid.

Anul trecut, preţurile au fost la fel, iar în ultima zi, sâmbătă, proprietarii animalelor au lăsat din preţ până la 10 lei şi chiar 9 lei pe kilogram, scădere care este de aşteptat să se întâmple şi în acest an, în ultima zi înainte de Duminica Paştelui.

BISTRIŢA

La Bistriţa, mieii se vând cu preţuri între 10 şi 12 lei kilogramul pentru un miel viu şi cu 20 de lei kilogramul de carne. În Bistriţa, mieii se vând în piaţa de gros de pe strada Tărpiului, unde Primăria amenajează în fiecare an un punct de sacrificare autorizat. De asemenea, miei se vând în oraşele Năsăud, Beclean, Sângeorz-Băi.

În magazine însă, preţurile ajung până la 27 de lei pentru un kilogram de carne.

BRAŞOV

La Braşov, carnea de miel se vinde în pieţele Star, Tractorul, Astra, Dacia şi Bartolomeu, unde au fost amenajate spaţii speciale, dar şi în supermarketuri şi hypermarketuri. Un kilogram de carne de miel se vinde la preţuri cuprinse între 23 şi 28 de lei, la fel ca anul trecut.

În judeţ, carne de miel se comercializează în pieţele din Săcele, Codlea, Făgăraş, Rupea şi Victoria.

Braşovenii care preferă să cumpere miel viu, direct de la ciobani, vor plăti mai puţin, circa 12-13 lei pentru un kilogram, însă aceştia vor fi nevoiţi să taie animalele la abatoare sau la puncte de sacrificare special amenajate, în condiţiile în care în Braşov nu există locuri special amenajate pentru comercializarea mieilor vii şi nici pentru sacrificarea acestora

"În judeţ au fost autorizate temporar, special pentru sacrificarea mieilor de Paşte, opt puncte de sacrificare, la care se adaugă trei abatoare care funcţionează permanent pe tot cursul anului", a spus directorul DSVSA Braşov, Dorin Enache.

În fiecare piaţă din judeţ unde se comercializează carne de miel a fost trimis un medic veterinar care verifică dacă produsele sunt conforme şi nu prezintă pericol pentru populaţie.

"Au fost verificate toate abatoarele. Se verifică starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare, dar şi carcasele înainte de a fi comercializate către populaţie", a mai spus şeful DSVSA Braşov.

Carnea de miel comercializată trebuie să aibă ştampila sanitar-veterinară pe carcasă.

BUCUREŞTI

Preţul cărnii de miel în pieţele bucureştene variază între 21 şi 25 de lei pe kilogram, o pungă de un kilogram cu organe şi prapur pentru drob costă 20 de lei şi tot 20 de lei este şi preţul unui kilogram de drob.

La Piaţa Obor din Sectorul 2 al Capitalei, kilogramul de miel porneşte de la 21 de lei şi ajunge până la 21,99 de lei, în funcţie de măcelărie. La acelaşi preţ, clienţii pot cumpăra numai pulpele din spate, iar kilogramul de drob este 20 lei. Tot 20 de lei este şi punga de un kilogram cu organe şi prapur. La Piaţa Sudului, din Sectorul 4, mielul se vinde cu 23,5 lei, iar kilogramul de drob este 22 de lei.

Tot în Sectorul 4, dar la piaţa din Apărătorii Patriei, există un târg de miei şi iezi vii, de unde clienţii îşi pot alege animalul, care este apoi tăiat de către vânzător, într-un loc special amenajat, în apropierea ţarcurilor. Mielul este cântărit după tăiere şi vândut cu 25 de lei kilogramul. Unii dintre ciobani sunt dispuşi să negocieze, însă nu lasă preţurile mai jos de 23 de lei pentru un kilogram.

Ciobanii, care sunt veniţi din judeţele Teleorman, Dolj şi Ilfov, se declară mulţumiţi de vânzare, mai ales că au timp să vândă destule animale până de Paşte.

BUZĂU

La Buzău, carnea de miel se vinde cu 23 de lei kilogramul, un singur loc, Piaţa centrală, fiind autorizat pentru vânzarea mieilor.

Marţi este prima zi în care s-au vândut la Buzău miei sacrificaţi, preţul de pornire fiind de 23 de lei kilogramul carcasa, iar comercianţii spun că au scumpit carnea de miel faţă de anul trecut, când un kilogram costa 18-20 de lei, întrucât s-a majorat taxa de piaţă.

Vânzătorii de miei susţin că până acum nu au prea avut cumpărători, lumea interesându-se în primă fază de costuri şi că mulţi preferă să cumpere direct de la ciobani din judeţ, care au preţuri mai mici.

Potrivit directorului adjunct al DSVSA Buzău, Ciprian Botezatu, anul acesta la Buzău vor fi sacrificaţi aproximativ 50.000 de miei.

CĂLĂRAŞI

În Călăraşi, carnea de miel se vinde cu preţuri cuprinse între 20 şi 25 de lei kilogramul. Cele mai căutate sunt carmangeriile şi marile magazine.

În judeţ, funcţionează patru abatoare autorizate sanitar-veterinar pentru sacrificarea mieilor. Producătorii care au ferme de ovine în judeţul Călăraşi vând, en-gros, miei la preţul de 11 lei kilogramul în viu.

CLUJ

La Cluj-Napoca, miei în viu se vând, începând de miercuri, la Centrul AgroTransilvania Dezmir, aparţinând de Consiliul Judeţean Cluj, unde funcţionează un punct de sacrificare avizat temporar de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Cluj.

Reprezentanţii Centrului AgroTransilvania spun că la punctul de sacrificare sunt aduşi miei de către diverşi crescători din judeţ, care cer un preţ de 10 lei în viu şi 25 de lei pentru carcasă.

Un alt punct autorizat temporar pentru sacrificarea mieilor în Cluj-Napoca va funcţiona, de joi, în parcarea unui hipermarket din municipiu.

În total, în judeţul Cluj, DSVSA a aprobat şapte puncte de sacrificare a mieilor, care vor funcţiona până sâmbătă. Astfel, miercuri s-au deschis cel de la Centrul AgroTransilvania şi unul la Câmpia Turzii, joi se vor deschide hipermarketul din Cluj-Napoca, dar şi puncte în Floreşti, Gherla şi Turda, iar vineri punctul din oraşul Huedin.

Pe lângă aceste puncte de unde se poate cumpăra carne de miel mai ieftină, clujenii pot opta pentru aprovizionarea din supermarket-uri şi hipermarket-uri, la preţuri mult mai mari însă. Astfel, la un hipermarket din municipiu kilogramul de carne de miel costă între 28,99 de lei carcasă şi ajunge până la 54,99 de lei pulpa de miel, în timp ce la altul un kilogram de carne de miel - partea anterioară, cu cap - costă 20 de lei şi ajunge la 30 de lei pentru kilogramul de carne din partea posterioară.

CONSTANŢA

Constănţenii pot cumpăra carnea de miel cu 23 de lei kilogramul, în cele mai mari pieţe din municipiu - pieţele Griviţa, Tomis III şi Pescăruş, unde au fost amenajate zone speciale pentru cei 55 de producători înscrişi într-un program lansat de primărie - "Preţul corect la carnea de miel". Producătorii care merg în aceste pieţe au posibilitatea să scadă chiar preţul pentru kilogramul de carne de miel, dar cu mai mult nu pot vinde.

De asemenea, în Piaţa Pescăruş a fost amenajat un punct de sacrificare unde oamenii vin, văd mielul, îl aleg, iar într-o incintă din apropierea ţarcurilor, sub autorizarea DSV, animalul este sacrificat.

În afara celor trei pieţe din municipiul Constanţa unde se aplică programul "Preţul corect", în celelalte aflate în administrarea Direcţiei Pieţe fiecare producător poate fixa preţul dorit. Aici, preţul unui kilogram de carne poate urca până la 27 de lei.

COVASNA

În judeţul Covasna, sacrificarea mieilor se face în două abatoare, iar carnea de miel va putea fi cumpărată cu 20-25 de lei kilogramul, acelaşi preţ ca anul trecut.

Directorul Direcţiei Judeţene Sanitar-Veterinare şi Siguranţa Alimentelor (DJSVSA) Covasna, Siko Barabasi Sandor, apreciază că, în acest an, în judeţ vor fi sacrificaţi aproximativ 20-25.000 de miei.

În Piaţa Centrală din municipiul Sfântu Gheorghe, carnea de miel se va vinde începând de joi, cu 20-25 de lei pe kilogram, la acelaşi preţ ca anul trecut.

DÂMBOVIŢA

La Târgovişte, carnea de miel este vândută cu 25 de lei kilogramul, în pieţele autorizate, care au zone pentru comercializarea cărnii şi care, de asemenea, sunt supravegheate de medici veterinari.

În judeţul Dâmboviţa, nu există niciun abator autorizat pentru sacrificarea mieilor, iar în aceste condiţii autorităţile din domeniul sanitar-veterinar au emis autorizaţii pentru înfiinţarea a cinci centre de sacrificare a mieilor, la care au acces numai crescătorii de animale. Toate cele cinci centre sunt supravegheate de un medic veterinar.

Carnea de miel care se vinde în supermarketurile din Dâmboviţa este sacrificată în abatoare din alte judeţe.

DOLJ

Craiovenii pot cumpăra carne de miel din Hala de Carne a Pieţii Centrale, unde un kilogram de carne se vinde cu 22 de lei. Cumpărătorii care doresc să îşi aleagă singuri mielul sacrificat, pot merge în zona fostei Pieţe Chiriac, singurul punct de vânzare şi sacrificare a mieilor din Craiova autorizat din punct de vedere sanitar-veterinar.

Începând de luni, mai mulţi ciobani din judeţele de sud ale ţării au venit în această zonă a oraşului, cu zeci de miei la vânzare. Ciobanii vând kilogramul de miel în viu cu 13 lei, iar, la cerere, animalele pot fi sacrificate într-un spaţiu special amenajat. Cumpărătorii care doresc şi sacrificarea mieilor mai trebuie să plătească 17 lei.

GORJ

În judeţul Gorj este un singur abator autorizat, în localitatea Drăguţeşti, în apropiere de Târgu Jiu.

În Piaţa Centrală din Târgu Jiu, un kilogram de miel se vinde cu 25 de lei, iar marţi au început tăierile de animale în locuri special amenajate în acest sens. Aceste spaţii sunt în Târgu Jiu, Motru, Novaci şi Rovinari.

Potrivit şefului Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj, Ion Iliuţă, medicii veterinari vor putea examina la Târgu Jiu până la 2.000 de miei sacrificaţi pe zi, acesta menţionând că în cazul în care va ploua, tăierea mieilor va fi sistată pentru a se evita eventuale probleme de siguranţă alimentară.

Comercianţii spun că, din experienţa anilor trecuţi, oamenii vin să cumpere carne de miel cu două-trei zile înainte de Paşte.

HARGHITA

În Harghita, mieii se vând la preţuri cuprinse între 10 şi 12 lei kilogamul în viu şi cu 26 de lei kilogramul de carne, urmând să fie sacrificaţi peste 50.000 de miei.

Dr. Pusok Laszlo de la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Harghita afirmă că în judeţ au fost autorizate temporar doar două puncte de tăiere a mieilor, la Plăieşii de Jos şi la Ocna de Sus. Miei mai pot fi sacrificaţi la abatoarele de capacitate mică din Gheorgheni şi Ciceu, dacă proprietarii acestora sunt de acord.

Din cauza numărului mic de abatoare autorizate, a condiţiilor impuse pentru transportul şi comercializarea mieilor tăiaţi şi a cheltuielilor mari de transport până la Miercurea Ciuc, crescătorii de ovine din Harghita preferă să vândă mieii vii în alte judeţe sau să îi exporte.

"Aşa se întâmplă în bazinele Cristur, Odorhei şi Gheorgheni, unde se cumpără mieii vii direct de la ciobani. Până acum s-au vândut câteva mii de miei pentru Italia, avem cereri şi din alte ţări, iar câteva zeci de mii au plecat în alte judeţe din ţară. Au venit de la diferite firme, au încărcat animalele şi au plecat, iar crescătorii au scăpat de cheltuielile de abatorizare, de costul transportului până la Ciuc - vă închipuiţi că din nord, de la Tulgheş, şi până la Miercurea Ciuc sunt cam 140 de kilometri - şi de cheltuielile pentru închirierea tarabei", explică preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Harghita, Bandi Zoltan.

În piaţa agroalimentară din Miercurea Ciuc erau, la începutul săptămânii, doar trei vânzători care comercializau carcase de miel aduse din judeţul Mureş, cerând 26 de lei/kilogram. Ei susţin că jumătăţile şi sferturile de miel se vând cel mai bine, "din cauză că oamenii nu mai au bani de unul întreg".

Specialiştii de la DSVSA afirmă că vânzarea mieilor la piaţă începe, de regulă, miercuri şi că până la sfârşitul săptămânii preţul va scădea la 22-23 de lei/kilogramul de carne de miel.

Anul trecut, preţul de pornire la miei a fost de 28-30 de lei/kilogram la carcasă şi a scăzut până la 23 de lei kilogramul înainte cu o zi de Paştele catolic, la sfârşitul lunii martie. La Paştele ortodox, care a fost cu aproape cinci săptămâni mai târziu, mieii s-au vândut cu aproximativ 20 de lei/kilogram.

HUNEDOARA

În judeţul Hunedoara, şapte puncte de sacrificare a mieilor au fost autorizate, existând un singur abator specializat unde pot fi sacrificaţi miei.

Potrivit şefului Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Hunedoara, Mihai Dionisie Jula, cele şapte puncte temporare de sacrificare a mieilor funcţionează în Brad, Deva, Hunedoara, Simeria, Orăştie, Petroşani şi Vulcan.

În pieţele din Deva, preţul unui kilogram de miel tăiat este 28 de lei, dar comercianţii spun că el poate fi negociat în funcţie de cantitatea cumpărată.

"Cerem 28 de lei pe kilogramul de carne de miel proaspăt, verificat sanitar. Tot atât am cerut şi anul trecut. Mai lăsăm ceva din preţ pentru cei care iau cantitate mai mare. N-am prea vândut până acum, dar e timp până la Paşte", spune un vânzător, Dorel Bota.

Chiar dacă faţă de supermarket, unde kilogramul de carne de miel este 32 de lei, carnea din pieţe este mai ieftină, cumpărătorii sunt puţini. Hunedorenii susţin că preferă să mai aştepte până la sfârşitul săptămânii, "poate mai scade preţul".

Comercianţii de carne de miel vor rămâne în spaţiile special amenajate din judeţ până sâmbătă.

IAŞI

Cele mai mari puncte de desfacere de unde ieşenii pot cumpăra carne de miel sunt pieţele Nicolina, piaţa de animale Tătăraşi şi Alexandru cel Bun, unde există abatoare autorizate sanitar-veterinar şi unde preţul unui kilogram este cuprins între 20 şi 25 de lei.

MEHEDINŢI

Autorităţile sanitar-veterinare din Drobeta Turnu Severin au autorizat provizoriu un singur spaţiu pentru sacrificarea mieilor, în condiţiile în care în Mehedinţi există un singur abator autorizat, aflat la 40 de kilometri distanţă de municipiul reşedinţă.

Târgul Veterani din Drobeta Turnu Severin a fost deschis luni, sub supravegherea medicilor veterinari, un kilogram de carne de miel costând 20 de lei.

Cei aproximativ 50 de fermieri care au venit cu miei la târg vor mai lăsa la preţ, cel mai probabil, pe măsură ce se apropie Paştele, la fel cum s-a întâmplat şi anii trecuţi, când, în ultima zi de vânzare, un kilogram de carne de miel s-a vândut cu 16 lei.

MUREŞ

În Piaţa Cuza Vodă din Târgu Mureş, singura autorizată în municipiu pentru comercializarea mieilor vii, erau expuşi spre vânzare, marţi dimineaţă, peste 40 de miei, aduşi de şase comercianţi, preţul cerut în general fiind de 13 lei pe kilogram.

Puţini dintre cei care au trecut să vadă au şi cumpărat însă.

Directorul economic al Administraţiei Pieţelor din Târgu Mureş, Vasile Filimon, spune că luni, când s-a deschis punctul de comercializare a mieilor vii, primul preţ a fost similar cu cel de anul trecut, de 14 lei pe kilogram, în viu, dar a mai scăzut ulterior.

În general, oamenii cumpără miei pentru sacrificare în zilele de joi şi vineri, iar preţul scade apoi, spre sfârşitul perioadei. Anul trecut, a ajuns, în sâmbăta dinaintea Paştelui, chiar la 10 lei pe kilogram, în viu.

PRAHOVA

Cei mai mulţi dintre producători au închiriat spaţii pentru vânzarea mieilor la Halele Centrale din Ploieşti, unde este cel mai mare aflux de cumpărători. Săptămâna trecută, în această piaţă, preţul unui kilogram de carne de miel a fost de 22 de lei, însă de luni preţul a crescut la 25 de lei.

Carne de miel se vinde şi în supermarketurile din judeţul Prahova, care au în ofertă "sfert anterior de miel" la preţul de 20 de lei kilogramul.

VÂLCEA

La Hala Centrală din Râmnicu Vâlcea, cea mai mare piaţă din oraş, preţul unui kilogram de carne de este de 25 de lei. Cei care vor să cumpere miel viu pot merge în piaţa amenajată special la periferia oraşului, în parcarea din faţa ştrandului Ostroveni, unde cumpărătorii au posibilitatea de a alege mielul şi de a aştepta ca acesta să fie sacrificat de ciobani la faţa locului, în condiţii de igienă, întrucât piaţa, amenajată doar pe perioada dinaintea sărbătorilor de Paşte, este avizată din punct de vedere sanitar-veterinar.

Cele două pieţe concentrează cel mai mare număr de producători şi de vânzători de miei, însă carne de miel se vinde, la preţuri similare, şi în carmangerii sau în magazinele din municipiu care deţin raioane de carne.

SIBIU

În municipiul Sibiu, carnea de miel costă 25 de lei kilogramul, la fel ca anul trecut.

În pieţele din oraş, sectoarele de carne sunt pline de carne de miel, însă producătorii se plâng că nu prea există cumpărători.

"Carne avem berechet, dar nu prea are cine o cumpăra. Preţul este la fel ca anul trecut, însă puterea de cumpărare este mică. Vom tăia miei în funcţie de cerere, că doar nu o să rămânem cu ei", spune unul dintre producătorii care vând carne de miel în Piaţa Cibin din Sibiu, cea mai mare piaţă agroalimentară din oraş.

Preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine, Marcel Andrei, afirmă că 70 la sută din carnea care se vinde în pieţele din oraş provine de la miei din rasa ţurcană românească, restul fiind miei de ţigaie, dar şi metişi din diferite rase de carne.

"Deocamdată nu prea se vinde. În zilele de miercuri şi joi aşteptăm o creştere a vânzărilor, lumea cumpărând cel mai mult în zilele de dinaintea sărbătorilor", spune Marcel Andrei.

Potrivit specialiştilor Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sibiu, în judeţul Sibiu se vor sacrifica circa 35.000-40.000 de miei, cea mai mare parte în gospodării, pentru consumul propriu.

"Estimăm că pentru vânzarea la piaţă nu se vor tăia mai mult de 6.000-7.000 de miei, restul fiind pentru consumul propriu, în gospodării. Piaţa este aprovizionată cu carne, nu vor exista probleme din acest punct de vedere", afirmă Ioan Penţea, purtătorul de cuvânt al DSVSA Sibiu.

Potrivit acestuia, trei centre de sacrificare a mieilor sunt autorizate în judeţul Sibiu, în municipiul Sibiu, la Mediaş şi Răşinari.

SUCEAVA

În municipiul Suceava, există o singură hală amenajată pentru comercializarea mieilor, amplasată în piaţa agroalimentară centrală, unde carnea de miel se vinde cu 25 de lei kilogramul, faţă de 18-20 de lei cât era preţul anul trecut.

Luni, au fost vânduţi toţi cei 30 de miei care au fost aduşi pentru a fi comercializaţi.

În mai multe localităţi rurale din apropierea Sucevei, kilogramul de miel se vinde, de crescători, în carcasă, cu preţuri între 12 şi 15 lei, în funcţie de greutatea mielului.

În judeţ sunt nouă abatoare de capacitate mare şi mică, dar au fost autorizate temporar încă trei puncte pentru sacrificarea mieilor.

"Spaţiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor vor funcţiona numai în perioda 11 - 19 aprilie şi trebuie să asigure respectarea condiţiilor de igienă, sănătate şi bunăstare în timpul sacrificării, gestionarea subproduselor nedestinate consumului uman (SNCU) şi de eliminare a deşeurilor, conform legislaţiei sanitare veterinare în vigoare", a declarat medicul veterinar Vasile Semeniuc de la DSVSA Suceava.

TIMIŞ

La Timişoara, mieii se vând în două pieţe: Piaţa Badea Cârţan şi Piaţa Iosefin. Preţul la carnea de miel este cuprins între 23 şi 25 de lei kilogramul, fiind similar cu cel de anul trecut. Cei care comercializează carne de miel spun că oamenii deocamdată nu se înghesuie să cumpere, ci mai mult se interesează de preţuri.

Mieii vii pot fi cumpăraţi, în cele două pieţe din Timişoara, începând de marţi, cu preţuri ce pornesc de la 15 lei pe kilogram.

VASLUI

Preţul kilogramului de miel este de 25 de lei la Vaslui, ca şi anul trecut, însă la începutul săptămânii în Piaţa Traian din oraş se afla un singur comerciant. În aceste condiţii, cei care vor să cumpere miel trebuie să facă comandă la acesta cu o zi înainte, mielul fiind adus apoi în funcţie de cerinţele clientului. Reprezentanţii Pieţii Traian susţin că numărul comercianţilor de miei ar putea creşte spre sfârşitul săptămânii, având în vedere că populaţia doreşte să cumpere carne proaspătă în ajunul Paştelui.

În judeţul Vaslui, trei abatoare sunt autorizate pentru sacrificarea mieilor care se vând în pieţe, două în municipiul Vaslui şi unul în Huşi. În plus, Direcţia Sanitar-Veterinară a aprobat funcţionarea a două puncte temporare de sacrificare a mieilor în pieţele din Bârlad şi Huşi.

VRANCEA

Focşănenii vor putea cumpăra carne de miel din Piaţa Obor, unde a fost amenajat singurul spaţiu pentru sacrificarea animalelor din oraş. Un kilogram de carne de miel costă 25 de lei, iar un kilogram de miel viu se vinde cu 11-12 lei.

În judeţul Vrancea, sunt patru abatoare autorizate sanitar-veterinar, unde pot fi sacrificaţi miei.

Anul trecut, potrivit evidenţelor DSVSA Vrancea, în spaţiul temporar amenajat pentru sacrificarea mieilor de la Piaţa Obor din Focşani au fost sacrificate 720 de animale, iar în spaţiul similar realizat în comuna Gologanu, alte 32 de animale. Cele mai multe animale care au ajuns pe tarabele din Focşani au fost sacrificate la abatorul din Homocea - 2.893 de miei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici