REPORTAJ: Cât îi costă pe părinţi pregătirea copiilor pentru noul an şcolar - FOTO

Cumpărăturile pentru începerea noului an şcolar, în toi zilele acestea, îi lasă pe părinţi cu minimum 400 de lei mai puţin în portofele, banii fiind daţi pe uniformă, ghiozdan şi rechizitele de bază, urmând să apară noi cheltuieli după începerea şcolii.

Urmărește
860 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Cât îi costă pe părinţi pregătirea copiilor pentru noul an şcolar - FOTO

Cât îi costă pe părinţi pregătirea copiilor pentru noul an şcolar (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Pentru copiii care încep anul acesta clasa pregătitoare, "pachetul de bază" al pregătirii celor mici pentru şcoală include: uniforma - accesorizată cu bluze, tricouri, dresuri şi şosete albe, la care mai trebuie şi pantofi -, ghiozdanul şi câteva rechizite - penar, stilou, creioane colorate, carioci, caiete de română, matematică şi cu foaie velină, bloc de desen, pensule şi acuarele, hârtie glasată, hârtie creponată, foarfecă, lipici şi o carte de colorat, spune Mădălina, învăţătoare şi mamă a unei fetiţe care luni începe şcoala.

Uniforma pentru fete costă 80-100 de lei, iar bluzele, dresurile şi pantofii care o completează, încă aproximativ 100 de lei. Pentru ghiozdanul echipat cu materialele de bază este nevoie de aproximativ 200 de lei, mai spune aceasta.

Preţul ghiozdanelor variază între 30 şi 120 de lei în hipermarketuri, un penar costă 15 lei, un stilou poate costa 10, dar şi peste 20 de lei, setul de creioane - între patru şi şapte lei, trusa de creioane colorate, ca şi cea de carioci - între patru şi 16 lei, caietele A5 cu 80 de file - de la doi la peste 4,5 lei, iar cele studenţeşti, de la trei la peste 10 lei, în funcţie şi de ilustraţiile de pe coperte.

Designul poate creşte preţul şi în cazul foarfecelor pentru lucru manual, de la trei la 19 lei. Hârtia glasată în set de 12 coli costă patru lei, fiind mai avantajos setul de 100 de coli, la 15 lei. Trusele de acuarele pot costa şi opt, dar şi 18 lei, în funcţie de numărul de culori, iar cea mai subţire carte de colorat, cu şase file, costă peste şapte lei.

O altă mamă aflată într-un magazin, cu un teanc mare de caiete în coş, estimează că numai pe acestea va da 50-70 de lei. Însă nu cheltuiala aceasta o sperie, ci "partea de birotică", unde "deja sunt pretenţii". "Respectăm cerinţele utilizatorului", glumeşte ea, referindu-se la băiatul ei, care trece în clasa V-a. "Astea, pe care punem coperte, le alegem noi", adaugă femeia, luând alte caiete de pe rafturile pe jumătate golite.

Doi părinţi ai unei fetiţe spun că au dat deja 500 de lei pe "bluziţe, fustiţe, cravate" şi nici n-au început să cumpere rechizite.

Oricare ar fi bugetul alocat pentru pregătirea copilului pentru un nou an şcolar, părinţii se aşteaptă să aibă cheltuieli şi după începerea şcolii. Astfel, ei ştiu că vor avea de completat setul de manuale necesar, dacă nu chiar de cumpărat pe de-a întregul, urmând ca elevii să aibă nevoie şi de caiete auxiliare, care, fără a fi "oficiale", sunt necesare la clasă.

La clasa I, copiii primesc manualele noi, de română, matematică şi cunoaşterea mediului, dar trebuie să îl cumpere pe cel de religie, iar de la clasa a II-a vin manuale de la generaţiile anterioare, însă în stare destul de proastă, explică Mădălina. "Din vreo 20 de manuale, abia poţi să alegi 10. Încep să împart matematica, mai întâi cărţile în stare bună şi termin cu cele în stare proastă. Apoi, când împart limba română, încep cu copiii la care am terminat de împărţit matematica şi mă întorc la ceilalţi, ca să aibă fiecare ceva ca lumea", arată învăţătoarea.

Întrebată despre fondul clasei şi fondul şcolii, ea spune că acestea constau în donaţii al căror cuantum îl stabilesc părinţii.

Despre starea şcolii unde predă în cartierul Rahova, învăţătoare spune că aceasta nu este una buna, ultima reabilitare având loc în urmă cu şapte ani. "N-avem nici mecanic, că a ieşit la pensie, iar postul a fost blocat. Mai rugăm un părinte să vină să bată două cuie. Dacă se strâng bani, se zugrăveşte o clasă...", spune ea.

Părinţii mai au la dispoziţie un weekend pentru cumpărăturile pregătitoare, până când va suna clopoţelul pe 2013. Apoi, îi aşteaptă mai mulţi ani de investiţii continue în educaţia copiilor, de fiecare dată când se apropie 15 septembrie, dar şi în timpul anului şcolar care, invariabil, obligă la cheltuieli.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici