- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (23.10.2012, 14:20)
- Pacala Dana , Vasile Magradean ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REPORTAJ - Cluj: Sute de elevi şi studenţi caută oferte de studii la universităţi din străinătate
Sute de elevi şi studenţi din mai multe judeţe ale Transilvaniei au mers, marţi, la un târg universitar deschis la Cluj-Napoca, unde 30 de universităţi din străinătate le oferă şansa să meargă la studii în afara graniţelor, în special în Danemarca şi Suedia, unde nu se plătesc taxe de şcolarizare.
Urmărește
417 afișări
REPORTAJ - Cluj: Sute de elevi şi studenţi caută oferte de studii la universităţi din străinătate (Imagine: MediafaxFoto)
Alexandra Sabou, reprezentant al Asociaţiei RIUF, organizatorul târgului de la Cluj-Napoca, a declarat, marţi, că un elev sau student din România nu trebuie să fie genial sau olimpic ca să studieze la o facultate din străinătate, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Un număr de 30 de universităţi din străinătate, din 13 state ale Europei, Asiei şi SUA, oferă elevilor şi studenţilor posibilitatea de a studia în cadrul lor şi să obţină diplome de licenţă sau master. Sunt universităţi interesate de studenţii români, unde aceştia se pot înscrie fie plătind taxe, fie fără să plătească vreo taxă, în special la universităţi din ţările nordice, Danemarca sau Suedia. Acolo unde se percep, taxele ajung şi până la 9.000-10.000 de euro pe an. De asemenea, la târg, elevii au posibilitatea de a se înscrie pe loc dacă au dosarul gata completat. Ca să ajungi la o facultate din străinătate nu trebuie să fi genial, nu trebuie să fi olimpic, ci trebuie doar să îţi doreşti şi să ai un nivel de limbă engleză sau altă limbă străină ridicat sau un atestat lingvistic", a spus Sabou.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Liga Naţiunilor: România - Kosovo, de la 21:45. A fost anunţată echipa de start
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
-
Ciolacu va pune la dispoziţie explicaţiile Ucrainei în privinţa interdicţiei lui George Simion
Ofertele universităţilor străine sunt prezentate şi de studenţi români care studiază deja în cadrul acestora.
"La International Business Academy din oraşul Kolding, Danemarca, învaţă deja circa 30 de studenţi din România, care nu plătesc taxe de înscriere, studiile fiind gratuite. Ei trebuie doar să îşi achite cheltuielile de cazare şi masă, care se ridică la circa 450 de euro pe lună. Studiile durează trei ani şi jumătate, iar la final primesc diplome care sunt recunoscute în toată lumea. Toate cursurile se desfăşoară în limba engleză, dar cine doreşte poate să înveţe şi limba daneză", a explicat Andrei Năstase, student în anul trei la Kolding.
El a menţionat că după ce îşi finalizează studiile ar putea urma şi un master, tot în Danemarca.
"După ce îţi faci studiile, te poţi angaja în Danemarca sau în orice altă ţară. Este un mare avantaj o astfel de diplomă", a spus Năstase.
Sonia este elevă în clasa a XII-la un liceu din Cluj-Napoca şi se interesează la târg de un loc la o universitate din Suedia.
"Vreau să studiez în străinătate, pentru că este altceva. Vezi lumea, întâlneşti alte culturi, ai alte oportunităţi decât în România. Sunt bune şi universităţile din Cluj, dar dacă ai o diplomă de la o universitate din Suedia, de exemplu, parcă altfel te privesc angajatorii. Plus că te poţi angaja mai uşor şi pe alte salarii decât la noi. Iar dacă nu plăteşti taxe este şi mai bine", consideră tânăra, care a optat pentru Universitatea din Malmo.
O elevă de la liceul din Borşa, Maramureş, Beatrix, a venit la târg alături de mama sa, în căutarea unei burse la o universitate din Marea Britanie sau Germania.
"Fata ştie trei limbi străine - engleză, germană şi franceză, este olimpică, vrea să mai înveţe coreeana şi japoneza. Vrea o universitate care să o ajute să ajungă traducător/ interpret", a spus mama acesteia.
O altă elevă de liceu a venit din Oradea pentru a se interesa de posibilităţile de a studia, "afară", psihologie sau management hotelier.
"Am venit special la acest târg să strâng informaţii despre universităţi străine. M-ar interesa Danemarca sau Suedia, unde nu se plătesc taxe de şcolarizare. E interesantă şi Marea Britanie, dar acolo taxele sunt mari şi nu îmi pot permite", a spus Valentina.
George a venit din Bistriţa şi este interesat de Imperial College Londra, unde vrea să studieze aeronautica. Costurile şcolarizării, de aproape 10.000 de euro pe an, nu îl deranjează.
"Am un unchi în Londra, părinţii stau bine de acasă şi au căzut de acord că e mai bine să studiez în străinătate. Banii nu sunt o problemă şi cred că o diplomă a unei universităţi din Londra îmi va deschide mari perspective în viitor. Sunt în clasa a XI-a, mai am un an, dar mă pregătesc din timp", a explicat elevul.
Târgul universitar se desfăşoară la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca şi va dura până la ora 17.00, organizatorii sperând să fie vizitat de circa 3.000 de persoane.
Reportaj realizat de Vasile Măgrădean, corespondenti@mediafax.ro
Citește pe alephnews.ro: Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua Administrație Trump asupra marilor companii
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Povestea româncei care a creat una dintre cele mai importante afaceri româneşti, cu care a devenit şi miliardară in euro
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Ce a apărut la mormântul lui Silviu Prigoană, la o zi după înmormântare: 'Nu trebuie să ne fie frică de moarte'
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe