- Home
- Social
- SIBIU, (10.09.2014, 11:04)
- Diana Stancovici
REPORTAJ: Copii de grădiniţă înghesuiţi în clase de 16 metri pătraţi. Investiţia în clădirea nouă a fost sistată - FOTO
Un cartier întreg din Sibiu, cu 12.000 de locuitori, nu are grădiniţă cu program prelungit şi aproape 80 de copii se vor înghesui în clase de 16 metri pătraţi, amenajate într-o şcoală. Construcţia unei grădiniţe noi a început în 2007, cu bani de la Guvern, dar lucrările s-au oprit la jumătate.
Urmărește
985 afișări
REPORTAJ: Copii de grădiniţă înghesuiţi în clase de 16 metri pătraţi. Investiţia în clădirea nouă a fost sistată (Imagine: Diana Stancovici/Mediafax Foto)
În judeţul Sibiu există 319 unităţi de învăţământ, din care 146 sunt unităţi cu personalitate juridică, iar 173 sunt structuri ale acestora. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) afirmă că toate aceste unităţi au primit autorizaţii sanitare de funcţionare, îndeplinind condiţiile necesare.
Cu câteva zile înainte de în începerea anului şcolar, în şcoli şi grădiniţe este forfotă mare: în unele se mai fac ultimele lucrări, în altele se face intens curăţenie, iar în câteva s-a trecut la amenajarea claselor astfel încât totul să fie pregătit pentru luni.
În municipiul Sibiu, de la începutul anului şi până în prezent au fost făcute lucrări în valoare de peste 2,7 milioane de lei la clădiri în care funcţionează unităţi de învăţământ, spun reprezentanţii Primăriei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia cere NATO să retragă promisiunea de aderare a Ucrainei făcută la Bucureşti, ca condiţie pentru pace
-
Donald Trump ar putea dobândi o putere pe care niciun preşedinte nu a mai avut-o din 1947
-
Reuters: Ceasul ticăie pentru Bucureşti. România luptă pentru a evita retrogradarea la junk, nerecomandată investiţiilor
A fost vorba despre reabilitarea unor faţade, înlocuirea tâmplăriei, amenajarea unor rampe pentru persoanele cu dizabilităţi, amenajarea unor sisteme de drenaj, a hidroizolaţiei şi reabilitarea sistemelor pluviale, modernizarea unor instalaţii de apă, reabilitarea unor instalaţii termice sau a sistemelor de alarmă, refacerea unor instalaţii termice sau instalarea unor sisteme de supraveghere video.
Până la sfârşitul lunii septembrie se vor finaliza alte lucrări, în valoare de peste 3,5 milioane de lei, fără ca şantierele să afecteze desfăşurarea cursurilor, susţine Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu.
Copii de grădiniţă, înghesuiţi în clase de 16 metri pătraţi
O situaţie aparte în municipiul Sibiu este în cartierul Ştrand, unde aproape 80 de copii vor merge, luni, la grădiniţă şi vor sta înghesuiţi în clase de 16 metri pătraţi.
Cartierul Ştrand nu este unul dintre cele mai mari din oraş, dar tot are peste 12.000 de locuitori şi continuă să se extindă de la an la an, cu ceea ce se numeşte Ştrand II. Este un cartier de blocuri în care locuiesc foarte mulţi tineri cu copii şi este şi singurul din oraş în care nu există o grădiniţă de stat cu program prelungit, unde părinţii să îşi poată lăsa liniştiţi copiii până la ora 16.00 sau 17.00, când ies de la serviciu.
Grădiniţa din cartier, cu program până la ora 12.00, este amenajată în câteva spaţii ale Şcolii Gimnaziale numărul 1, dar în condiţii improprii desfăşurării activităţii.
"Avem patru clase destinate grădiniţei. Trei clase sunt de 16 metri pătraţi. În aceste clase învaţă câte 20 de copii. Câteodată nici nu se vede educatoarea când intri în clasă. Aici au fost spaţii de birouri şi arhiva, pe care am amenajat-o în altă parte. Aveam o grupă de grădiniţă care venea după-amiaza, de la 12.00 la 16.00, ceea ce nu este normal pentru că părinţii au nevoie de grădiniţă dimineaţa pentru copii", spune directorul adjunct al Şcolii Gimnaziale nr. 1, Aurel Popescu.
În clasele în care de luni vor învăţa aproximativ 80 de copii mici măcar nu încap 20 de scăunele în cei 16 metri pătraţi. Copiii din grupele mici se mai descurcă, spun reprezentanţii şcolii, însă cei mai mari trebuie să se joace sau să stea pe scaune pe rând.
Aurel Popescu spune că părinţii se plâng, de ani, de lipsa unei grădiniţe cu program prelungit. Majoritatea celor care îşi aduc copiii la grădiniţă până la ora 12.00 i-ar lăsa la program prelungit, însă acest lucru nu este posibil.
Astfel, locuitorii din Ştrand care chiar nu au ce face cu copiii începând cu ora 12.00 trebuie să-i ducă la grădiniţe cu program prelungit în cartiere îndepărtate.
"Fie aleg cartierele învecinate, fie îşi duc copiii în cartierele unde lucrează. Când ies de la serviciu îi iau şi vin acasă, deşi ar fi preferat să-i lase aici, mult mai aproape de casă. Dacă am fi avut condiţii, cu cel puţin o sută ar fi crescut numărul copiilor de la grădiniţă", spune Aurel Popescu.
Construcţia unei grădiniţe care să rezolve această problemă a început încă din 2007. Valoarea totală a investiţiei, derulată cu bani de la bugetul statului, depăşeşte 4 milioane de lei. Din 2010 însă, Guvernul nu a mai alocat niciun leu pentru finalizarea clădirii, investiţia oprindu-se la jumătate.
Clădirea, cu parter şi etaj, ar fi trebuit să aibă săli de clasă, dormitoare, bucătărie, sală de mese şi tot ce mai trebuie unei grădiniţe cu program prelungit. Imobilul a fost ridicat în curtea şcolii, s-au făcut şi instalaţiile, dar apoi totul s-a oprit. Acum, bălăriile au invadat şantierul, buruienile depăşind parterul clădirii.
"Problema este că totul începe să se piardă. Se deteriorează şi ce s-a făcut şi se fură. În plus, este un spaţiu insalubru în apropierea şcolii, dar şi pentru întreg cartierul. Se fură din instalaţii şi, mai nou, au început să fure până şi zidăria. Sparg cărămizile şi le fură", spune, la rândul său, directorul Şcolii nr. 1, Claudiu Canciu.
Firma care a realizat lucrările încă nu şi-a recuperat toţi banii, având de primit peste 600.000 de lei. Pentru că banii nu mai vin de atâţia ani, firma a dat în judecată şcoala pentru recuperarea datoriei.
"Ne-au dat pe noi în judecată, ca beneficiari. Procesul este la început, dar acum pregătim tot felul de hârtii. O mare problemă este că, după reorganizarea ministerelor, investiţiile acestea nu mai ţin de Ministerul Educaţiei, au trecut la alt minister care are ca prioritate autostrăzile, iar astea... cine ştie până când aşteaptă", adaugă Claudiu Canciu.
Şcoală cu toaleta în curte, dar cu tablă interactivă din banii unor fundaţii olandeze, la Răşinari
În Răşinari, localitate din Mărginimea Sibiului, aflată la aproximativ zece kilometri de municipiul Sibiu, la Şcoala "Octavian Goga", unde învaţă peste 460 de elevi, au fost făcute în această vară investiţii de circa 100.000 de lei.
În primul rând, au fost reabilitate toaletele elevilor şi ale personalului. Grupurile sanitare sunt în curtea şcolii, departe de clădirea în care se ţin cursurile, dar sunt amenajate cu faianţă, gresie, instalaţii noi. Există apă caldă, săpun lichid şi serveţele.
"Am amenajat cu tot ce trebuie grupurile sanitare şi le-am refăcut de tot. Există apă caldă şi tot ce trebuie. Avem chiar şi grup social pentru persoanele cu dizabilităţi pentru că avem o fetiţă cu probleme locomotorii şi a trebuit să-i amenajăm toaletă separată", spune directorul şcolii, Constantin Vâlcu.
Pe de altă parte, la şcoala din Răşinari există deja două clase cu tablă interactivă, una costând 140.000 de lei. Una dintre ele a fost instalată în cabinetul de geografie.
"Aşa, copiii pot învăţa mai uşor şi mai bine. Avem, de exemplu, relief Franţa la lecţii: foarte bine, căutăm pe internet relief Franţa. Punem pe tabla interactivă şi altul este impactul asupra elevilor. Vreau să avem în fiecare clasă astfel de tablă ca să poată învăţa copiii mai bine", explică, mândru, directorul Vâlcu.
El spune că foarte multe dintre dotări au fost posibile datorită fundaţiilor străine cu care şcoala are relaţii de mai mulţi ani, mobilierul, aparatura şi alte dotări fiind asigurate de fundaţii din Olanda.
Investiţie a Guvernului, finalizată cu bani de la bugetul local la Rusciori
Într-o altă zonă a judeţului Sibiu, la Rusciori, autorităţile locale au finalizat cu bani de la bugetul propriu o investiţie începută de Ministerul Educaţiei.
În 2008, satul Rusciori, comuna Şura Mică, a fost inclus pe o listă naţională de investiţii în şcoli. Proiectul, în valoare de aproximativ 1,6 milioane de lei, a început, dar plăţile s-au oprit cam la jumătate. Pentru a nu pierde ce se realizase până atunci, Primăria Şura Mică a făcut lucrări din banii proprii.
A ridicat clădirea, a acoperit-o şi a finalizat-o în 2012. Mai bine de doi ani aceasta a stat nefolosită, mai având nevoie de centrală termică şi alte instalaţii.
Când s-a constatat că ministerul nu va finaliza investiţia, autorităţile locale au mai făcut un efort şi au terminat-o.
"Am mai alocat circa 600.000 de lei şi am terminat investiţia. Acum se fac ultimele lucrări acolo. Luni acolo vor începe cursurile atât copiii de la şcoală, cât şi copiii de grădiniţă", explică primarul comunei Şura Mică.
Clădirea este mare, are săli luminoase, aerisite, băi amenajate modern.
Mobilierul este nou, iar cei aproximativ 80 de copii vor avea parte, după ani în care au învăţat în clasele mici ale vechii şcoli, de tot confortul necesar.
Luni, aproape 66.000 de copii vor începe şcoala sau grădiniţa în judeţul Sibiu.
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Povestea omului care după ce a preluat afacerea familiei ce avea probleme uriaşe a decis să folosească ultimii bani pentru a cumpăra ceva ce nimieni nu voia. Unde a ajuns el acum?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Orașul din România zguduit de 3 cutremure în doar 16 ore! Localnicii au tras o sperietură soră cu moartea: 'Ne-a zdruncinat!' 😲
CANCAN.RO
Cu cât se vinde o singură felie de pizza în Aeroportul Otopeni acum, în 2025. Românii au crezut că este o eroare
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe