REPORTAJ: Credincioşii aşteaptă cu orele pentru a atinge, câteva secunde, moaştele de la Patriarhie - GALERIE FOTO

Miile de pelerini care vin la Patriarhie să se închine la moaşte zilele acestea au de aşteptat câteva ore, într-un cadru foarte bine organizat, dar spun că nu le e greu şi că au venit să se roage să le fie mai bine, aducând flori, icoane şi haine, pentru a le atinge câteva secunde de racle.

Urmărește
1015 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Credincioşii aşteaptă cu orele pentru a atinge, câteva secunde, moaştele de la Patriarhie - GALERIE FOTO

REPORTAJ: Credincioşii aşteaptă cu orele pentru a atinge, câteva secunde, moaştele de la Patriarhie (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

În curtea Patriarhiei au fost aduse moaştele sfântului Nectarie din Eghina, sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi cele ale sfântului Dimitrie cel Nou, cu ocazia sărbătorii acestuia din urmă, din 26 octombrie, care prilejuieşte în fiecare an un pelerinaj de proporţii în Capitală. Anul acesta, au fost aduse în premieră la Bucureşti moaştele Sfântului Nectarie din Eghina, considerat vindecător de boli.

De miercuri, prima zi a a sărbătorilor închinate Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, zeci de mii de oameni s-au perindat pe la Patriarhie, pentru a se închina la moaşte.

La poalele Dealului Patriarhiei, joi, se aflau peste 10 vânzătoare de flori şi busuioc, majoritatea pelerinilor având buchete de tufănele.

De asemenea, în zonă, de-a lungul Bulevardului Unirii, au fost amplasate aproximativ 100 de tarabe unde se vând diverse obiecte religioase, de la brăţări cu mătănii din şnur, lemn, cristale sau pietre semipreţioase, mir şi tămâie aromată, cărţi, CD-uri cu cântece şi rugăciuni şi DVD-uri cu slujbe, la cadelniţe, straie preoţeşti, icoane pictate pe lemn, unele lucrate cu pietre lăcuite, răşini sau foiţă de aur. Au aici standuri mai multe mănăstiri din ţară, din Suceava, Neamţ, Vaslui, Oradea sau Mureş, nelipsind nici produsele naturiste - miere, castraveciori muraţi bio, siropuri, ceaiuri, tincturi şi unguente pentru diverse afecţiuni. Acestea sunt la mare căutare, iar măicuţele explică fiecăruia ce conţin produsele şi ce proprietăţi au.

E destul de aglomerat şi nu lipsesc furturile, unele tentative fiind constate în timp util. Un preot de la un stand spune indignat, la un moment dat, după o mică altercaţie cu un trecător: "A vrut să fure, aţi văzut doamnă?", iar aceasta răspunde: "N-are frică de Dumnezeu". "Până la Dumnezeu, îi dădeam eu una, dacă punea mâna", vine răspunsul.

Zona târgului este însă patrulată de mai mulţi agenţi de Poliţie, doi fiind şi călare pe spaţiul verde de alături, dar şi de angajaţi ai unei firme de pază. "Ieri au fost prinşi doi hoţi. E înghesuială şi imediat..., dar suntem aici tot timpul", spune un agent.

Oamenii sunt mulţumiţi de ce găsesc la tarabe şi de preţurile obiectelor. "Nu sunt scumpe. Luăm icoane, brăţări, diverse, în fiecare an", spune o doamnă venită cu fiica ei adolescentă, după cumpărături.

Coada de pelerini se întinde pe aproape un kilometru, din curtea Palatului Patriarhal, până jos la Unirii, urcând apoi pe Bulevardul Regina Maria. Jandarmii au pus garduri, lăsând o mică porţiune din trotuar pentru trecători, dar şi în interiorul cozii, separând grupuri de câteva zeci de oameni, care înaintează la anumite intervaluri. La fiecare grup e câte un jandarm, alţii patrulează pe margine, aşa că nu e loc de îmbrânceli. Cei care ies din aceste ţarcuri, să meargă la magazin sau la toaletă, trebuie să fie recunoscuţi de alţii din grup pentru a fi lăsaţi să treacă înapoi, dar mai au loc conflicte când unii vor să li se alăture, la rând, membri ai familiei ajunşi mai târziu.

Oamenii se ghidează după numerele de pe stâlpi şi spun că se înaintează destul de repede. "Am stat patru ore, încă patru şi-om ajunge", îşi face o femeie socoteala. În schimb, o alta care se întoarce deja spune că a stat doar şase ore la coadă. "Nu mi-a fost nici foame, nici sete. Parcă mi-a trecut şi durerea de spate", spune ea.

Unii ies să-şi mai ia câte ceva de la chioşcul din apropiere, alţii au venit cu mâncare şi apă la pachet. "Am la mine covrigi. Uitaţi, vă ofer, dacă doriţi", spune o doamnă în vârstă.

De altfel, lumea nu prea se plânge, ba chiar spun că a fost mai rău în alţi ani, când au avut de aşteptat peste 10 ore. Sus, la Catedrală, primesc sarmale calde şi găsesc şi apă.

Oamenii care au venit cu copii mici, cei cu handicap fizic şi femeile însărcinate pot ajunge la moaşte urcând la Patriarhie fără a mai sta la coadă. Sunt şi mulţi copii mici aduşi să se închine. O tânără mamă povesteşte că era însărcinată la pelerinajul anterior şi n-a mai putut să ajungă la moaşte, pentru că i s-a făcut rău, dar acum e bine; a venit cu fetiţa ei de un an şi patru luni şi nu mai are de aşteptat.

În curtea Patriarhiei, se află o scenă decorată cu buchete mari de crizanteme, unde se ţin slujbe în fiecare seară, de miercuri până luni, iar raclele cu moaşte au fost aşezate pe un baldachin. Au fost puse şi urne pentru acatiste, pe care majoritatea celor care vin le şi folosesc, incluzând şi mici donaţii sau chiar de sute de lei.

Apoi, credincioşii ajung la racle, pun mâna pe ele, le pupă şi le ating şi cu diverse obiecte - o iconiţă, acte sau haine de cele mai multe ori. Dacă unii au doar câte o eşarfă, alţii au venit cu câte un braţ de haine sau cu ele în plasă şi vor să lea treacă pe toate pe deasupra raclelor. Aşa că oamenii care păzesc moaştele trebuie să le atragă mereu atenţia pelerinilor să atingă raclele pe lateral, ca să nu pună gura unul unde altul a şters cu vreun ciorap. "Pe lateral daţi! Are acelaşi efect", spune unul dintre agenţii de pază.

După acest ritual, pelerinii sunt şi miruiţi de un preot, iar apoi unii mai intră şi în biserică şi se închină şi la locul unde a fost racla cu moaştele Sfântului Dimitirie.

Şi bătrânii, şi tinerii spun că au venit să se roage pentru mai bine, să fie sănătoşi, să aibă linişte în familie şi în suflet. Sunt şi oameni care au un apropiat grav bolnav, o problemă în familie şi cer astfel ajutor.

"Tot ce m-am rugat chiar mi s-a întâmplat, miraculos. Vă spun, am studii superioare, nu cred chiar orice", spune o tânără cu doi copii după ea.

O doamnă în vârstă mărturiseşte că, înainte de toate, se gândeşte să fim feriţi de dezastre. "Eu mă rog, în primul rând, pentru ţara asta, să nu fie lovită de cutremur, inundaţii, catastrofe, să avem conducători iubiţi de Dumnezeu, şi apoi pentru nevoile mele", spune ea.

Minunile se regăsesc şi în explicaţiile unui domn de 45 de ani. "Dacă citiţi despre viaţa Sfântului Dimitrie, o să vedeţi că s-au întâmplat minuni. Dar chiar dacă nu se întâmplă minuni, e un fel de exerciţiu duhovnicesc", spune el despre pelerinaj.

O femeie pe la 30 de ani, venită la Patriarhie cu altă treabă, legată de serviciu, spune la rândul ei că e "impresionant" ce se întâmplă. "Eu, spre ruşinea mea, abia săptămâna trecută am ajuns prima dată la Mitropolie. Cred că oamenii vin fiindcă sunt în nevoi şi au nevoie de credinţă, de valori. Generaţia noastră nu a avut o educaţie religioasă, dar cred că trebuie să ne educăm copii altfel", spune aceasta.

Vineri, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, pelerinii vor continua să urce, cu speranţă, Dealul Patriarhiei. Moaştele vor sta la Catedrală până marţi, iar prin dreptul lor vor trece alte mii de suflete şi cel puţin tot atâtea dorinţe de mai bine.

(Material realizat de Laura Mitran, laura.mitran@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici