- Home
- Social
- PLOIEŞTI, (12.09.2013, 16:32)
- Daciana Ilie
REPORTAJ: Cu câteva zile înainte de deschiderea anului şcolar, numeroase şcoli nu au nicio reparaţie sau autorizaţii de funcţionare
Cu câteva zile înainte de deschiderea anului şcolar, numeroase şcoli din ţară nu au nicio reparaţie, iar unele dintre acestea nu au autorizaţii de funcţionare.
Urmărește
702 afișări
REPORTAJ: Cu câteva zile înainte de deschiderea anului şcolar, numeroase şcoli nu au nicio reparaţie sau autorizaţii de funcţionare (Imagine: Catalin Abagiu/Arhiva Mediafax Foto)
Ploieşti: Nicio reparaţie în şcoli. Sunt bani, dar nu s-au făcut demersuri pentru lucrări
Cu câteva zile înainte de deschiderea noului an şcolar, în niciuna din cele peste o sută de şcoli şi grădiniţe din Ploieşti nu s-au făcut lucrări de reparaţii curente.
Motivul nu îl constituie lipsa banilor, ci faptul că autorităţile locale nu au făcut la timp demersuri pentru a derula procedurile de achiziţie publică necesare efectuării acestor lucrări astfel încât reparaţiile să fie făcute înainte de 16 septembrie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
Potrivit şefului Serviciului Relaţii Publice din Primăria Ploieşti, Alina Istrătescu, Consiliul Local Ploieşti a aprobat, pentru reparaţii curente la şcoli, suma de două milioane de lei, însă aceşti bani nu au fost folosiţi din cauză că nu s-au încheiat procedurile de achiziţii publice.
Contactat telefonic de corespondentul MEDIAFAX şi întrebat cine ar fi trebuit să deruleze aceste proceduri, primarul Ploieştiului, Iulian Bădescu, a răspuns: "Primăria municipiului Ploieşti”.
El a spus că autorităţile vor să încheie un "contract-cadru" pentru lucrări de reparaţii în şcolile din oraş şi că procedurile legale pentru încheierea unui astfel de contract vor fi finalizate "în zilele următoare".
În acest context, Iulian Bădescu a ţinut să precizeze că "nu sunt probleme în şcolile din Ploieşti şi că anul şcolar poate începe în condiţii normale".
În momentul în care i s-a adus la cunoştinţă că în unele şcoli din municipiu părinţii s-au mobilizat şi au început că cumpere table de scris sau uşi la sălile de clasă, bănci şi scaune pentru copii, primarul a replicat că directorii şcolilor din Ploieşti l-au informat că nu sunt probleme.
"Nu pot, ca primar, să verific fiecare sală de clasă din fiecare şcoală", a spus Bădescu.
Nici în celelalte 103 localităţi din judeţul Prahova nu au fost verificate toate şcolile şi toate grădiniţele.
La sfârşitul lunii august, prefectul judeţului Prahova a emis un ordin prin care s-a constituit o comisie mixtă care să verifice "stadiul de pregătire a unităţilor de învăţământ pentru desfăşurarea în bune condiţii a anului şcolar 2013 – 2014”. Din comisie au făcut parte un reprezentant al Inspectoratului Şcolar Prahova, unul din partea Direcţiei de Sănătate Publică şi un angajat al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Timp de două săptămâni, comisia a făcut controale la şcolile şi grădiniţele din judeţ, membrii acesteia fiind însoţiţi în unele dintre aceste controale de şeful Inspectoratului Şcolar şi de prefectul Marius Sersea.
La finalul controalelor, Prefectura Prahova a dat publicităţii rezultatele acestor verificări.
Astfel, în perioada 26 august - 6 septembrie, cât timp a durat controlul, comisia a reuşit să verifice doar 35 de unităţi şcolare cu personalitate juridică sau structuri ale acestora, din cele peste 700 de unităţi şcolare existente în judeţ.
Controalele s-au făcut atât în mediul rural, cât şi în oraşe şi au vizat mai multe aspecte, de la igienizarea şcolilor până la siguranţa lucrărilor executate în acestea.
În urma controalelor, au fost descoperite o grădiniţă în Comarnic şi alta în comuna Păcureţi cu garduri incomplete. Dacă autorităţile din Comarnic au promis că vor rezolva problema, cele din Păcureţi au comunicat echipei de control că nu au bani pentru gardul grădiniţei.
În urma verificărilor s-a constatat, de asemenea, că unele grădiniţe îşi desfăşoară activitatea în spaţii care nu sunt destinate activităţii de învăţământ.
Astfel, la Comarnic şi Câmpina sunt grădiniţe care funcţionează în case particulare, în timp de în comuna Lapoş o grădiniţă a fost amenajată în incinta căminului cultural din localitate.
Mai multe unităţi de învăţământ nu sunt avizate sanitar fiindcă nu dispun se sursă de apă potabilă curentă, au grupuri sanitare în curte, iar în unele cazuri acestea sunt neigienizate şi nevidanjate. Una dintre problemele constatate la grădiniţe o reprezintă spaţiul insuficient, mai mic decât prevede legea pentru fiecare copil, în astfel de situaţie aflându-se cinci grădiniţe din Ploieşti, Câmpina, Comarnic sau Măneciu.
Concluziile reprezentanţilor de la Direcţia de Sănătate Publică Prahova sunt că din cele 21 de unităţi de învăţământ care anul trecut nu au avut autorizaţie sanitară, opt pot primi această autorizaţie pentru anul şcolar care începe săptămâna viitoare, însă celelalte 13 trebuie monitorizate, fiindcă în continuare sunt probleme.
Nici la capitolul dotări unităţile de învăţământ controlate nu stau foarte bine. Dacă pentru clasa pregătitoare mobilierul este adaptat, pentru clasele II – VIII mobilierul existent nu este adaptat la particularităţile de vârstă ale elevilor, este una dintre concluziile raportului făcut public de Prefectura Prahova.
În ceea ce priveşte manualele, pentru elevii de şcoală primară acestea au fost distribuite. Toţi elevii de clasa întâi primesc manuale noi, cei de la clasa a doua la clasa a patra primind şi manuale şi noi manuale vechi. În schimb, la clasele V – X manualele vor fi distribuite după deschiderea anului şcolar, din cauză că două edituri nu au onorat comenzile făcute de Depozitul Central al ISJ Prahova, acestea angajându-se să livreze manualele până în 13 septembrie.
Mureş: 11 unităţi şcolare nu au autorizaţie sanitară, alte 210 clădiri şcolare au plan de conformare
Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, Ştefan Someşan, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că în judeţ există 11 şcoli şi grădiniţe care vor intra în noul an şcolar fără autorizaţie sanitară de funcţionare, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit acestuia, este vorba despre două unităţi şcolare din Târgu Mureş: Grădiniţa 16 - situată lângă maternitatea veche, într-o clădire care a aparţinut Vinalcool şi a fost cumpărată de Primărie, imobilul urmând să intre în reparaţii capitale, iar copiii să înveţe, provizoriu, într-un internat - şi Grădiniţa 11, situată pe strada Decebal, care funcţionează într-un apartament de patru camere aflat la parterul unui bloc, fără spaţii de joacă, şi care la anul va fi desfiinţată, din cauza numărului mic de copii.
De asemenea, în mediul rural nu au primit autorizaţie de funcţionare şcoala şi grădiniţa din Leordeni, comuna Gheorghe Doja, unde cursurile se desfăşoară într-o clădire retrocedată, în care autorităţile locale nu pot investi. Acolo, unităţile şcolare nu au racord la reţeaua de apă şi canalizare, iar curtea este comună, a arătat Someşan.
El a adăugat că aceeaşi situaţie se înregistrează şi la şcoala şi grădiniţa din Sânvăsii, comuna Găleşti.
La Copăcel şi Satu Nou, din comuna Pogăceaua, cele două unităţi şcolare necesită reparaţii, întrucât funcţionează în spaţii închiriate, mai exact în case particulare vechi.
La Ormeniş, comuna Viişoara, cursurile de la şcoală şi grădiniţă se desfăşoară în clădirea Căminului Cultural, urmând ca, probabil, anul viitor să se finalizeze o nouă clădire, în care să se mute copiii.
Potrivit lui Someşan, şi la Hetiur grădiniţa funcţionează într-o clădire retrocedată, în care autorităţile locale nu pot investi şi unde nu sunt făcute racordurile la apă curentă şi canalizare.
Pe de altă parte, la Goreni, comuna Batoş, unde şcoala şi grădiniţa funcţionau, de asemenea, într-o clădire retrocedată, situaţia s-a rezolvat, întrucât la începutul anului şcolar se va da în folosinţă o nouă clădire, unde acestea se vor muta, a arătat Someşan.
Şeful ISJ Mureş a spus că datele care i-au fost furnizate de Direcţia de Sănătate Publică arată că, în cazul a încă 210 clădiri din cele 840 care adăpostesc unităţi şcolare în judeţ, s-a convenit un plan de conformare cu autorităţile locale, cele mai multe neavând apă curentă şi funcţionând cu toalete în curte.
Someşan a arătat că, în ce priveşte încălzirea unităţilor şcolare din judeţ, nu sunt probleme, majoritatea având încălzire pe gaz şi că foarte puţine folosesc încălzirea pe lemne, ele fiind situate pe Valea Mureşului, unde acest material este suficient.
Potrivit sursei citate, în judeţ sunt 60 de microbuze şcolare funcţionale şi se speră ca, în urma achiziţiilor guvernamentale, să fie alocate încă 15.
"Dacă primim măcar cinci microbuze mari, cu capacitate de 28-29 de locuri, şi restul cu 16 locuri, pe următorii cinci ani problema e rezolvată", a spus Someşan, subliniind că nu există totuşi niciun copil care să parcurgă mulţi kilometri pe jos până la unitatea şcolară.
El a adăugat că în judeţ sunt mai puţin de 1.000 de elevi care fac naveta la şcoală, că sunt restanţe la decontarea acesteia pe opt luni şi speră ca în acest an să se acopere toate restanţele.
Potrivit lui Someşan, doi elevi din Batoş care vin zilnic la secţia germană de la Liceul "Papiu Ilarian" din Târgu Mureş sunt "cei mai scumpi" elevi din judeţ în ce priveşte transportul. El a arătat că s-a făcut o propunere la minister, să se limiteze baremul de plată aferent transportului elevilor la echivalentul costului cazării la internat.
Totodată, Someşan a arătat că, luni, vor începe cursurile aproximativ 93.000 de copii din Mureş, din învăţământul de stat şi privat. Dintre aceştia, 63.444 beneficiază de programul "Laptele şi cornul", iar licitaţiile au fost finalizate la timp, astfel că elevii vor avea aceste alimente asigurate din prima zi de şcoală, doar licitaţia pentru furnizorul de mere fiind în curs.
Reprezentanţii Consiliului Judeţean Mureş au anunţat că au încheiat, la începutul lunii septembrie, contracte pentru programul "Laptele şi cornul", în urma unei licitaţii la care au participat şase firme, fiind depuse trei oferte pentru produse lactate şi patru pentru cele de panificaţie.
Astfel, SC FrieslandCampina România SA din Cluj-Napoca va distribui produsele lactate, iar SC Coremi Inter SA Rovinari cele de panificaţie, începând de luni.
ISJ Timiş: 30 de şcoli şi grădiniţe nu au autorizaţii de funcţionare, dar se mai fac controale
Inspectorul şcolar general adjunct al ISJ Timiş Halasz Francisc a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că până în prezent sunt 30 de unităţi de învăţământ din judeţ care nu au autorizaţie de funcţionare, dintr-un total de 297 de şcoli şi grădiniţe, însă o parte dintre acestea urmează să primească avizele.
"Avem 30 de şcoli şi grădiniţe în Timiş care astăzi (joi - n.r.) nu au autorizaţii de funcţionare, dar se mai fac controale pe parcursul lunii septembrie. Vom fi în măsură să prezentăm datele centralizate după 16 septembrie", a declarat Halasz Francisc.
Potrivit sursei citate, în judeţul Timiş principalul motiv pentru care nu s-au acordat autorizaţii de funcţionare este lipsa apei curente.
"În principal, lipsa apei curente este motivul pentru care nu s-a dat autorizaţie. Fie nu există apă curentă în localitate, fie unitatea de învăţământ nu este încă racordată. În unele localităţi încă se fac lucrări de racordare la apă, iar în aceste cazuri autorizaţia este în curs de obţinere", a spus Halasz.
În alte cazuri, conform lui Halasz, nu s-au acordat autorizaţii de funcţionare din lipsa unui gard ori din cauza neclarificării situaţiei patrimoniului unităţilor de învăţământ.
"Şcoli ori grădiniţe în stare jalnică nu avem, dar avem situaţii în care nu s-au acordat autorizaţii pentru că în clădirea respectivă funcţionează grădiniţa şi ciclul gimnazial, iar între cele două nu există un gard împrejmuitor şi nici nu au curţi separate. Mai avem un caz, în comuna Ghilad, unde patrimonial sunt unele probleme, în sensul că nu e clarificată situaţia terenului şcolii, acesta fie aparţine unităţii de învăţământ, fie bisericii romano-catolice", a explicat Halasz.
În judeţul Timiş funcţionează, în total, 297 de şcoli şi grădiniţe.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 15:50
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1064. Zelensky: Ucraina se va alătura NATO dacă Trump doreşte / Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
-
astăzi, 15:44
Cseke Attila, despre demiterea lui Klaus Iohannis: În 35 de ani încă nu am demis niciun preşedinte