REPORTAJ De Sânziene, oamenii se purifică sărind peste foc, iar fetele află dacă se căsătoresc

Pe Valea Someşului, din Bistriţa-Năsăud, se aprind focuri uriaşe în Ajun de Sânziene, existând credinţa că flăcările protejează satul. Tradiţia spune şi că fetele tinere află, în noaptea de Sânziene, dacă se vor căsători, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
791 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ De Sânziene, oamenii se purifică sărind peste foc, iar fetele află dacă se căsătoresc

REPORTAJ De Sânziene, oamenii se purifică sărind peste foc, iar fetele află dacă se căsătoresc

La Maieru, o comună situată la poalele munţilor Rodnei, tradiţiile se respectă cu sfinţenie şi sunt transmise din generaţie în generaţie, iar aici există credinţa că Sânzienele sunt sărbătoarea Dragostei şi a Soarelui, iar zilele de 23 şi 24 iunie sunt prilej de mare bucurie în sat.

În Ajun de Sânziene, pe 23 iunie, tinerii culeg florile de sânziene, dar şi flori de câmp, margarete sau trandafiri, pe care le aduc acasă unde femeile mai în vârstă din sat împletesc coroniţe.

„La baza coroniţei se pun florile galbene, mici - sânzienele însă coroniţa este completată cu margarete sau trandafiri pentru a fi cât mai frumoasă. Seara, înainte de a fi puse pe capul tinerilor, coroniţele sunt trecute de trei ori prin fum, cei care le poartă trebuind să sară de trei ori peste foc. Se spune că cei care reuşesc să sară peste foc şi nu le cade coroniţa de pe cap se vor căsători în anul respectiv”, povesteşte Maria Şteopan, din Maieru.

În tradiţia zonei se spune ca trecerea prin foc înseamnă purificare, iar coroniţa este un test al dragostei.

Sărbătoarea Sânzienelor are loc la trei zile după Solstiţiul de Vară, cea mai lungă zi din an, moment de răscruce situat la mijlocul anului şi înscris sub semnul focului, al Soarelui. În cinstea acestuia, după lăsatul întunericului, sătenii din comuna Maieru aprind focuri în întreg satul, acestea fiind vegheate de localnici până la răsăritul soarelui.

Tinerii şi vârstnicii deopotrivă sar peste foc, la Maieru existând convingerea că cel care sare de trei ori peste foc va fi apărat de duhurile rele, de boli şi va fi fericit.

Seara de Sânziene se încheie cu aruncatul coroniţelor peste casă.

„În această noapte fetele nemăritate îşi află viitorul - dacă aruncă coroniţa de sânziene pe casă sau pe şură. Dacă rămâne coroniţa atârnată pe acoperiş, anul care va urma va fi unul bun şi fetele se vor căsători cu omul iubit. Dacă nu rămâne pe acoperiş recolta va fi slabă, membrii familiei se vor îmbolnăvi şi vor avea ghinion”, mai povesteşte Maria Şteopan.

Legenda spune că în noaptea de 23 spre 24 iunie, Sânzienele plutesc deasupra pământului, cântă, dansează, dau rod ogoarelor, întăresc căsătoriile, înmulţesc animalele şi păsările sau vindecă bolile.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici