Video REPORTAJ: Dincolo de Piaţa Universităţii, părerile despre proteste sunt amestecate - VIDEO

Piaţa Romană, vineri la prânz. Forfota este una obişnuită unei ore de vârf dintr-o zi de lucru şi nimic nu arată că acţiunile jandarmilor şi ale protestatarilor de la Universitate s-au întins, noaptea trecută, până în această zonă.

Urmărește
2697 afișări

Oamenii au auzit cu siguranţă despre proteste. Mulţi dintre ei refuză să-şi exprime părerea public. Alţii însă aleg să vorbească şi îşi manifestă, pe rând, nemulţumirea faţă de actualul regim, solidaritatea cu protestatarii, neîncrederea în clasa politică, lipsa de speranţă, dezamăgirea sau dezaprobarea faţă de violenţe.

Un domn octogenar, care spune că a venit din provincie la Bucureşti pentru rezolvarea unor probleme în justiţie, consideră că "oamenii fac proteste pentru nemulţumirile pe care le au". "Dacă guvernanţii nu-şi dă (sic!) seama pentru ce au primit aceste funcţii, oamenii sunt obligaţi să-şi ceară toate revindecările lor", povesteşte bătrânul, încercând, printre picături, să-şi exprime propria nemulţumire, legată de tergiversarea unui caz în instanţă.

El deplânge faptul că peste tot este corupţie şi spune că, deşi este în vârstă, a fost la proteste. "Am fost, să ştii. Aseară", povesteşte el, explicând că nu s-a temut de jandarmi. "Am trecut pe lângă ei, m-am mutat de la Universitate la Teatrul Naţional. Erau ăia ai lui Mazăre, vreo 2.000. Am stat de vorbă cu oamenii, am servit un ceai, ce au adus băieţii acolo şi am auzit că la Arcul de Triumf mai sunt vreo zece milioane...zece mii....zece milioane. Câţi or fi", adaugă el preocupat şi căutând în continuare în geantă actele de la tribunal.

Puţin mai încolo, către Piaţa Amzei, un domn se plimbă alături de soţie. Foarte elegant şi liniştit în mişcări, domnul spune că are peste 83 de ani şi se declară un admirator al protestelor. Povesteşte că, din cauza vârstei sale, nu mai poate fi prezent fizic la eveniment. "Dar cu sufletul am fost alături de ei", adaugă domnul. Nu-i plac violenţele şi atrage atenţia că :"Cei care trebuie să menţină ordinea - şi aceştia sunt jandarmii - aceştia trebuie să fie foarte atenţi cu ordinea pentru că de multe ori au provocat ei oamenii la violenţe".

Cauza protestelor nu este în opinia sa demiterea lui Raed Arafat, "ci situaţia deplorabilă a cetăţenilor şi lipsa de perspectivă a celor care conduc ţara". "Guvernul este - nu ştiu dacă e bine spus slugă - dar în orice caz se comportă deplorabil", mai spune domnul, amintind că actualii lideri "au încălcat Constituţia, dar şi bunul-simţ al omului de pe stradă".

La fel de vehement, un adolescent care merge grăbit cu căştile în urechi se opreşte din drum şi, întrebat ce crede despre proteste, apreciază că acestea "sunt foarte bune deoarece Băsescu merită să fie dat jos, nu mai merită să mai conducă ţara".

El precizează că, fiind minor, nu a putut participa la proteste, deşi atât el cât şi colegii săi de liceu ar fi vrut să se ducă la Universitate. Adolescentul mai spune că în mod categoric dezaprobă violenţele. "Dar acesta a fost un protest separat. Nu cred că violenţele au legătură cu protestul adevărat împotriva lui Băsescu", mai spune el.

Pe aceeaşi stradă, un student se declară nelămurit de revendicările protestatarilor. "Da, este un lucru frumos că românii au încă simţul acela - Deşteaptă-te române. Dar consider că noi nu cunoaştem toate problemele din această ţară şi de multe ori acţionăm haotic. Protestăm, dar nu ştim pentru ce protestăm. Mi se pare puţin aiurea. Adică, dacă îl dăm jos pe Băsescu, ce se întâmplă cu restul care vin? Noi trebuie să tăiem răul de la rădăcină, nu pur şi simplu să ieşim în stradă cu violenţe", spune studentul.

Tânărul student la ASE povesteşte că, deşi a auzit că aseară protestatarii au ajuns până în faţa facultăţii sale, nu s-a dus la miting. "Într-adevăr este un lucru important să vedem că românii vor să facă ceva pentru viaţa lor, dar problema este pentru ce luptă. Spun «Jos hoţia», dar care hoţie pentru că eliminăm ce? Nu ştim exact ce", comentează, atenţionând, asemenea celorlalţi intervievaţi, că violenţele nu vor duce nicăieri.

Dezinteresul dar şi lipsa de perspectivă în privinţa societăţii româneşti se resimt însă cel mai dur în declaraţiile a doi adolescenţi care, la 14 ani, spun că aşteaptă să plece cât mai repede şi cât mai departe de România, care "nu a fost o ţară bună şi nici nu va fi şi nu este nimic".

"Nu cred că se va face nimic bine. Oricum România nu va fi niciodată o ţară bună", spune afectat tânăra de 14 ani, modern îmbrăcată.

Spune, cu ton răsfăţat, că n-ar interesa-o protestele pe de-o parte pentru că este prea mică, iar pe de altă parte pentru că nu crede că se poate face ceva. "Plus că vrem să plecăm din ţară şi nu prea o să ne intereseze aşa mult. Aici oricum n-o să se facă nimic niciodată. Nu a fost o ţară bună şi nici nu va fi şi nu este nimic", comentează ea vorbind şi în numele colegului care o însoţeşte.

Ea spune că vrea să plece "cât mai departe". "Eu în America. El în Anglia. Vrem ceva foarte, foarte departe de aici", insistă tânăra, fiind de această dată contrazisă de colegul care precizează că şi el tot pentru Statele Unite optează.

Întrebată de ce este atât de supărată pe ţara ei, tânăra spune că pur şi simplu nu este "patrioată". "Sunt mândră că sunt româncă şi chestii dintr-astea dar nu mi se pare că România este ţara mea, în care mă simt cel mai bine. America mi se pare", conchide ea.

Mult mai optimistă, o doamnă de aproximativ 45 de ani, îmbrăcată lejer şi foarte volubilă, spune că se bucură de proteste şi speră că acestea vor reuşi "să rezolve ceva". A fost la proteste o singură dată săptămâna aceasta, dar precizează că la sfârşitul de săptămână, deoarece nu se duce la serviciu, va sta mai mult în piaţa Universităţii. Consideră că "violenţele sunt create". "Este clar că cineva este pus să creeze violenţe", comentează ea, adăugând că cei care instigă sunt în slujba guvernanţilor. "Guvernanţii gândesc că cel mai bine ar fi să facă violenţe ca să distrugă manifestaţia că aşa, manifestaţia este paşnică", mai spune doamna. .

Colega doamnei, mai tânără dar mai pesimistă, spune că nu s-a dus la proteste şi că nici nu crede că acestea vor rezolva ceva. Este însă extrem de critică la adresa actualilor lideri: "Domnii guvernanţi îşi păstrează aceeaşi atitudine, iar domnul Băsescu chiar mi se pare ironic la adresa noastră şi la ceea ce se întâmplă".

Un alt student, o altă atitudine. Este vorba despre o tânără care se opreşte şi acceptă amabil să îşi exprime părerea despre proteste: "Oamenii sunt revoltaţi . Vor o schimbare şi nu ştiu ce să mai facă. Am mulţi prieteni care vor să reacţioneze pentru că ştiu că noi, tineretul, nu avem nicio şansă în ziua de azi. Foarte mulţi pleacă şi foarte puţini mai reuşesc". Spune că a "trecut" pe la Universitate cu o prietenă, însă n-a stat foarte mult deoarece era ocupată. Adaugă că îi apreciază pe cei care merg la protest, pentru că dau dovadă de curaj. În week-end pleacă din oraş astfel că nu va mai merge la miting.

Câteva secunde mai târziu, o altă tânără, care cară în spate un instrument muzical de mari dimensiuni, spune că "poate îl convinge cineva pe Băsescu să-şi dea demisia". Dar adaugă că nici nu a fost şi nici nu se va duce la proteste. "N-am fost şi nici nu mă duc. Mi se pare prea multă nebunie. Nu mă duc acolo să mă calc pe picioare. Stau acasă şi susţin", spune ea. Are însă colegi "care s-au dus pentru că sunt fani PNL" . "Oricum, lor le place politica, dar eu nu mă implic. Şi nici nu mi-au zis să mă duc. Dar urmăresc de acasă", insistă ea, adăugând că cei care au apelat la violenţă sunt "într-adevăr suporteri care probabil s-au uitat la prea multe filme de acţiune".

Se pare că, în mod ciudat, entuziasmul creşte odată cu vârsta. Amestecată în mulţimea de tineri, o doamnă pensionară, îmbrăcată elegant şi cu un zâmbet cald, spune că "protestele sunt foarte bine-venite pentru că nu se mai poate aşa". "Pensiile sunt mici, eu n-am bani să-mi fac dantura şi alte boli pe care le am nu pot să le tratez", se plânge doamna.

"Pentru noi, viaţa e scurtă. Dar tineretul, care nu are un loc de muncă... e foarte dureros", mai spune ea. Nu s-a gândit să se ducă la Universitate deoarece mai merge numai la "doctor, la analize". Spune însă că a lucrat la Universitate, unde a "prins toate evenimentele". "Acum sunt la o vârstă care nu-mi mai permite să particip, dar sunt sufleteşte alături", mai spune doamna cu zâmbetul cald, adăugând că dezaprobă violenţele care "sunt provocări probabil".

Nu lipsesc nici declaraţiile amuzante. Un domn care precizează că este profesor, dar şi autor de cărţi, spune că protestele sunt "un semn de trezviu". "Trezviu înseamnă o trezire a conştiinţei interioare a poporului român, care este exprimată prin «Deşteaptă-te române» în sensul că, dacă schimbarea nu se poate produce pe căi diplomatice atunci trebuie să se producă pe căi tot democratice, dar de tip stradă", explică el.

Despre violenţe, domnul profesor spune că au cauze care trebuie căutate "şi într-o parte şi în cealaltă". "Întotdeauna - de pildă când soţul bate soţia - Doamne fereşte! - nu e vinovat numai soţul, este vinovată şi soţia", explică el. Spune că la manifestaţii a fost "dar nu în formă fizică, ci spirituală, sufletească". Consideră că este "mai bătrân". "La vârsta mea, nu te mai duci acolo. Dar poţi să fii acolo cu scrisul, cu sufletul. Poţi să fii şi în formă fizică dar chiar dacă eşti în formă fizică, dar nu în formă sufletească, degeaba eşti în formă fizică. E ca şi cum faci dragoste cu cineva dar n-o iubeşti. Dar tu faci fizic dragoste sau iubeşti pe calculator. Deci important e ca cei care sunt acolo să fie în primul rând sufleteşte prezenţi", comentează profesorul, adăugând că România este de 20 de ani pe contrasens. "Contrasens înseamnă anormalitate", conchide el.

La doar câţiva metri, un alt domn de aproximativ 35 de ani se oferă singur să-şi dea cu părerea despre proteste. El spune că totul a pornit de la noua lege a sănătăţii "care a fost controversată şi n-a fost adoptată nici în plen şi s-a anulat decizia de votare în plen". "Partidele - în general PNL, PSD , USL - au încercat să aducă demonstranţi la acest protest fără să spună care sunt scopurile principale. Mai degrabă este o rampă de manevră politică decât socială", comentează el.

Adaugă că "Jandarmeria e un câine de pază, nu un poliţist al cetăţeanului, care e plătit din buzunarul cetăţeanului de rând".

A trecut într-o seară pe la Universitate, dar nu a vrut să ia parte la miting: "N-ai ce să spui. Dacă ai ceva de spus trebuie să spui în faţă. Să fie un sindicat, ceva. Că partidele pot să spună orice şi să aducă demonstranţi în masă. Şi aşa se spunea că vin 10.000 de oameni la miting cu USL, cu PNL, cu PSD. Au venit din partea partidelor şi la punerea în funcţiune a unor autobuze".

(Reportaj realizat de Miruna Badea, miruna.badea@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici