REPORTAJ: Doar 800 de locuri în căminele din Alba. Mulţi studenţi caută cazare. Cererea, mai mare ca oferta

Studenţii din Alba Iulia au la dispoziţie patru cămine în condiţii de trei stele, însă cele peste 800 de locuri sunt ocupate doar de bursieri şi de cei cu medii mari, iar mii de alţi tineri sunt nevoiţi să îşi caute locuinţe în chirie, la preţuri între între 100 şi 550 de euro.

Urmărește
678 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Doar 800 de locuri în căminele din Alba. Mulţi studenţi caută cazare. Cererea, mai mare ca oferta

FOCUS: Alba: Doar 800 de locuri în cămine. Mulţi studenţi caută cazare - cererea, mai mare ca oferta (Foto: Dan Lungu / Mediafax Foto)

Studenţii Universităţii "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia au la dispoziţie patru cămine studenţeşti în care condiţiile pot fi catalogate la trei stele, însă cele 830 de locuri sunt ocupate în funcţie de medii, astfel încât ceilalţi tineri se orientează spre piaţa imobiliară, unde chiriile încep de la 100 de euro pentru o garsonieră şi pot ajunge până la 550 de euro pentru un apartament modern.

Purtătorul de cuvânt al Universităţii "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, Diana Câmpan, spune că instituţia are trei cămine proprii şi un cămin închiriat, oferind 830 de locuri de cazare, iar în ultimii ani s-a investit foarte mult în îmbunătăţirea condiţiilor de cazare.

Camerele de cămin au baie, televizor, frigider, iar studenţii au acces gratuit la internet, la bucătării utilate cu aparatură electrocasnică, la săli de lectură sau la spălătorii cu maşini de spălat automate.

Admiterea în cămin se face online, iar în repartizarea locurilor contează mediile studenţilor.

"Cererile de cazare se depun online, iar ierarhizarea este realizată electronic în funcţie de medii. Anual acoperim aproximativ 90% din numărul de solicitări de cămin primite", a spus Diana Câmpan.

Pentru noul an universitar taxa de cazare în cămin este de 200 de lei pe lună.

Cele patru cămine ale Universităţii "1 Decembrie 1918" nu sunt poziţionate în aceeaşi zonă, astfel încât instituţia nu are un campus universitar ca în alte centre universitare. Cel mai vechi cămin al universităţii, Căminul Studenţesc 1, este de fapt un bloc de garsoniere transformat în cămin pentru studenţi. Căminul are camere tip garsonieră cu baie, bucătărie şi balcon, fiind dotate cu frigider, televizor şi acces la internet, însă nu are sală de lectură, oficii pentru pregătirea mesei sau spălătorie proprie.

Căminul Studenţesc 2, cel mai nou al universităţii, a fost construit în urmă cu aproximativ şapte ani, în apropierea primului cămin, iar în zonă a fost ridicată şi o sală de sport. Acest cămin are camere de trei locuri cu baie proprie, iar fiecare cameră este dotată cu frigider, televizor şi are gratuit la internet. Studenţii cazaţi aici au acces la săli de lectură dotate cu calculatoare, oficii pentru pregătirea mesei, cu aragazuri şi electrocasnice, dar şi spălătorie cu maşini automate.

Căminul Studenţesc 3 este situat în Cartierul Cetate, fiind cel mai apropiat de universitate. Imobilul a fost cămin de nefamilişti, iar universitatea l-a cumpărat şi şi l-a modernizat. Camerele acestuia sunt dotate cu baie proprie, au televizor, frigider şi acces la internet, iar pe fiecare palier există oficii pentru pregătirea mesei dotate cu electrocasnice. De asemenea, studenţii care locuiesc în acest cămin au acces la o sală de lectură multifuncţională cu calculatoare, dar şi la o spălătorie cu maşini automate.

Universitatea din Alba Iulia are şi un cămin închiriat, situat tot în Cartierul Cetate, dar condiţiile nu sunt la fel de bune. Camerele sunt cu trei sau patru locuri, băi pe coridor, sală de lectură şi oficii pentru pregătirea mesei.

În aceste condiţii, mulţi studenţi caută apartamente sau garsoniere pentru a le închiria, reprezentanţii agenţiilor imobiliare spunând că în prezent cererea este mai mare decât oferta.

Georgiana este din Râmnicu Vâlcea şi este studentă în anul IV la Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia. Tânăra a povestit că de peste două săptămâni caută, împreună cu o prietenă, să închirieze un apartament în Alba Iulia, însă nu a găsit încă o locuinţă în zona dorită şi la un preţ acceptabil.

"Până acum am stat într-un cămin studenţesc, însă în acest an am decis să mă mut pentru a avea liniştea şi confortul necesar să mă pregătesc pentru licenţă. Din păcate, nu am găsit nimic, sunt apartamente puţine şi la preţuri foarte mari. Am crezut că dacă vom căuta în septembrie vom găsi, însă se pare că până la urmă tot căminul va rămâne cea mai bună variantă", a spus tânăra.

La rândul său Mircea Ristea, student în anul III, spune că locuieşte într-un apartament închiriat din anul I împreună cu alţi doi colegi.

"Apartamentul este în Cetate şi plătim 600 de lei, plus utilităţi. Este mobilat şi utilat, iar preţul este mult sub cele de pe piaţă. Ca să nu pierdem apartamentul plătim chiria şi pe timpul vacanţei de vară chiar dacă, în acest an spre exemplu, nu am stat în Alba Iulia decât câteva zile pe perioada vacanţei", a mai spus studentul.

El susţine că un dezavantaj este faptul că nu are contract cu proprietarul apartamentului închiriat, astfel încât nu îşi poate face nici viză de flotant sau domiciliu temporar la adresa la care locuieşte în Alba Iulia.

Adriana Dan, consultant imobiliar la o agenţie din Alba Iulia, spune că, în prezent, piaţa chiriilor din Alba Iulia se confruntă cu o cerere mult mai mare decât oferta, ceea ce a determinat creşterea preţurilor, care au ajuns să rivalizeze cu cele din marile oraşe universitare, precum Cluj-Napoca, Timişoara sau Bucureşti.

Adriana Dan a explicat că cererea nu este doar din partea studenţilor, ci şi din partea angajaţilor unor companii care derulează temporar activităţi în Alba, cum sunt firmele de construcţii care lucrează la noua autostradă Sebeş-Turda sau la modernizarea magistralei feroviare din zonă.

"Căutările studenţilor au început din vară, însă au constatat că este din ce în ce mai dificil să găsească o garsoniera sau un apartament liber. Mai mult, preţurile au crescut simţitor în această perioadă. Piaţa chiriilor în Alba Iulia este sufocată de cerere, având în vedere lucrările unor mari companii la tronsoanele de autostradă sau reabilitarea căilor ferate din zonă. Oricum, din datele noastre, aproximativ 40 la sută din cei aproape 6.000 de studenţi din Alba Iulia au nevoie de chirii", a explicat Adriana Dan.

Potrivit acesteia, cele mai căutate imobile sunt locuinţele din cartierele centrale şi, în special, garsoniere sau apartamente din blocuri noi, mobilate şi utilate.

"Cele mai căutate sunt imobilele noi, unde o garsonieră se închiriaza între 180 si 200 euro, iar apartamentele cu două camere în jur de 300 euro. Garsonierele vechi se închiriază între 100 si 150 euro, iar apartamentele în jur de 200 euro. Totuşi, oferta fiind foarte scăzută este posibil ca aceste preţuri să crească odată cu începerea noului an universitar", a spus Adriana Dan.

Pe site-urile de anunţuri imobiliare, preţurile de închiriere a unor garsoniere în Alba Iulia variază între 100 şi 300 de euro, iar la apartamente pornesc de la 150 de euro şi ajung la 550 de euro, pentru apartamente noi cu trei camere şi suprafaţă mare.

Spre exemplu, o agenţie imobiliară din Alba Iulia închiriază un apartament de trei camere, două băi, complet mobilat şi utilat, cu suprafaţă de 120 de metri pătraţi, într-un imobil nou, cu 550 de euro, în preţ fiind inclus şi garajul.

Specialiştii imobiliari susţin însă, că aceste preţuri nu sunt justificate pentru un oraş mic cum este Alba Iulia deoarece se ridică la nivelul celor din Cluj-Napoca, Timişoara, Sibiu sau chiar din unele cartiere din Bucureşti. Potrivit acestora, preţurile sunt mai mari în toamnă din cauza studenţilor, doar numărul celor care învaţă la Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia fiind de aproape 6.000 la studiile de licenţă şi master.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici