- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (02.11.2015, 13:15)
- Alice Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REPORTAJ: Donator de sânge pentru victimele tragediei din Colectiv: În Dumnezeu este nădejdea lor! - FOTO
Tragedia din Colectiv şi-a pus amprenta pe sufletul bucureştenilor, care au luat şi luni drumul Centrului de Transfuzie ca să doneze sânge pentru supravieţuitorii infernului. Printre ei, şi o tânără gravidă care a venit să întrebe dacă poate dona: ”Şi copilul meu va creşte şi va merge în cluburi”.
Urmărește
2416 afișări
REPORTAJ - Donator de sânge pentru victimele tragediei din Colectiv: În Dumnezeu este nădejdea lor! (Imagine: Alice Draghici / Mediafax)
Luni, încă de la ora 7.30, din momentul în care Centrul de Transfuzie de pe strada Doctor Constantin Caracas şi-a deschis uşile, sute de tineri şi nu numai s-au aşezat la rând pentru a dona sânge celor care au atâta nevoie pentru a supravieţui după tragedia de vineri noapte din Clubul Colectiv. Toţi aşteaptă în linişte, iar pe feţele lor se citeşte tristeţea şi nimic altceva.
La un moment dat, un taxi opreşte în faţa centrului, iar din maşină coboară o tânără care nu pare a avea mai mult de 20 de ani. Se duce la unul dintre jandarmii aflaţi acolo şi îl întreabă, plină de speranţă, dacă "se mai primesc donatori". Tânăra îi spune jandarmului că vine de la Spitalul Universitar, unde nu au mai primit-o, pentru că "se primesc doar 60 de donatori pe zi". Omul legii îi spune că da, nu au un număr fix de donatori, programul este până la ora 16.00, dar "poate se prelungeşte". Tânăra se uită la coada la care deja aşteptau câteva sute de oameni, se întoarce spre jandarm şi îi spune că se duce să caute un alt punct în care se donează sânge, urcă în taxi şi pleacă puţin dezamăgită, dar cu speranţa că va găsi şi ea un loc unde să doneze sânge şi poate să salveze o viaţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Voluntarii, toţi tineri până în 30 de ani, fac sute de drumuri din centru către oameni şi înapoi, cărând lădiţe cu mâncare, apă, suc, biscuiţi şi banane. Ei ştiu că oamenii trebuie să mănânce înainte să doneze sânge.
Unul din voluntari, Horia, lucrează în IT şi şi-a luat liber de la serviciu pentru a-i îndruma pe donatori şi pentru a-i învaţă ce trebuie să facă.
"Este nevoie, zilele astea, de voluntari care să le spună oamenilor să mănânce şi să bea înainte de donare pentru că foarte multă lume vine, dar nu au informaţii pe care ar fi trebuit să le aibă dacă totul ar fi mers aşa cum trebuie. Lumea trebuie neapărat să mănânce înainte de donare, trebuie să fie într-o stare cât mai bună, fizic, înainte de donare şi trebuie să se hidrateze foarte bine înainte, cât şi după donare", spune Horia.
Printre cei care au ajuns la Centrul de Transfuzie este şi o femeie însărcinată în luna a cincea. Nu ştie dacă are voie să doneze sânge, dar îşi doreşte mult acest lucru.
"De vineri noapte tot vreau să vin să donez sânge, ştiu sigur că Dumnezeu mă va ajuta să nu mi se întâmple ceva rău, pentru că poate voi salva o viaţă. Şi copilul meu va creşte mare, se va duce în club şi dacă va mai avea loc o nenorocire, alţi oameni îi pot da o şansă la viaţă", spune Ioana.
Primele cuvinte pe care le rostesc cei întrebaţi de ce au venit să doneze sânge - "din solidaritate".
"Asemenea tragedie eu nu am mai văzut în viaţa mea. Am 24 de ani, mă duc în cluburi, mă distrez. Mulţumesc lui Dumnezeu că nu cunosc pe nimeni dintre morţi şi răniţi, dar sufăr alături de ei şi ăsta e singurul mod prin care pot să le dau o mână de ajutor", spune Diana, studentă, care nu a fost la cursuri luni pentru a ajunge să doneze sânge.
Cei care au reuşit deja să doneze sânge, luni dimineaţă, ies din centru şi se grăbesc să plece fie spre şcoală, fie spre serviciu. Aşa face şi Ioan, care pleacă la şcoală, unde predă Istoria. Nu vrea să spună prea multe, doar ca "Dumnezeu să îi aibă în pază şi să-i ocrotească. Cei vinovaţi să plătească, de la autorităţi până la patronul din club".
După Ioan, iese şi Mihai. Mănâncă un corn pentru că aşa l-au sfătuit asistenţii şi pare mulţumit că sângele pe care l-a donat va salva vieţi.
"Sper să ajute sângele meu. Sunt solidar cu răniţii din club şi mă rog pentru ei", afirmă el.
O doamnă care a aşteptat mai bine de trei ore spune că poate ajuta doar prin rugăciuni şi, poate, prin acest gest de a da sânge pentru cei care sunt acum în spital şi se zbat între viaţă şi moarte.
"Mă rog pentru ei, am fost la biserică şi ieri (duminică- n.r.) şi alaltăieri (sâmbătă - n.r.) şi mă duc şi azi. În Dumnezeu este nădejdea lor!", spune femeia.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Sute de persoane, şi luni la Centrul de Transfuzie din Capitală. Coada ajunge până în Piaţa Victoriei
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe