- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (20.03.2015, 15:10)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REPORTAJ - Eclipsa de Soare la Cluj: "Să nu vă uitaţi prin ocular, că orbiţi" - FOTO
Aproximativ 500 de persoane, de la copii aduşi de învăţătoare până la adulţi, s-au înghesuit, vineri, să privească eclipsa de soare prin telescoape şi obiective speciale, la Observatorul Astronomic din Cluj-Napoca, oamenii fiind avertizaţi: "Să nu vă uitaţi prin ocular, că orbiţi".
Urmărește
598 afișări
REPORTAJ - Eclipsa de Soare la Cluj: "Să nu vă uitaţi prin ocular, că orbiţi"
La Observatorul Astronomic situat în cartierul Zorilor din Cluj-Napoca agitaţia a început vineri puţin după ora 10.00, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Curioşi să vadă prin telescoape speciale cum discul lunii acoperă soarele, sute de clujeni, fie ei adulţi sau copii veniţi cu învăţătoarea la Observator, s-au înghesuit pe poarta instituţiei, grăbindu-se să prindă cât mai repede un loc în faţa monitoarelor amplasate special pentru acest fenomen astronomic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
"Haide să ne aşezăm la rând. Ţi-ai luat la tine carnetul de student? Că plătim doar doi lei în loc de patru", îi spune o tânără unei alte fete cu care a venit să urmărească eclipsa de soare.
Portarul Observatorului taie conştiincios bilete de intrare şi îi îndrumă pe curioşi spre sălile unde soarele se poate vedea pe monitoare sau prin telescoape.
La etajul clădirii, într-o sală mică, în mijlocul căreia tronează un telescop uriaş, e înghesuială. Copii mici, studenţi, adulţi, cu toţii se împing să vadă cum luna a început să acopere soarele.
"Să nu vă uitaţi prin ocular, că orbiţi. Aoleo, domnu', ce faceţi? Nu priviţi pe acolo că păţiţi ca Băsescu", îi spune Liviu Mircea, directorul Observatorului Astronomic, unui tânăr curios care şi-a apropiat ochiul de ocularul telescopului.
Din spate se aud râsete şi un alt tânăr răspunde, răzând: "Las' că pe Băsescu l-a orbit puterea".
Afară, în curtea instituţiei, e altă agitaţie. Câţiva angajaţi ai Observatorului, dar şi studenţi, au scos câteva obiective şi telescoape mai mici afară şi le arată vizitatorilor cum să le mânuiască. Cozile se formează repede, copiii sunt nerăbdători şi gălăgioşi.
"Fetele privesc înaintea băieţilor", spune autoritar o învăţătoare care a adus întreaga clasă de copii să vadă eclipsa de soare.
La câţiva metri depărtare de telescoape, un grup de şase tineri privesc spre cer printr-o folie mare de staniol.
"Se vede bine, ca printr-un telescop. Numai că protecţia pentru ochi nu e prea bună", spune un tânăr care le ajută şi pe fete să ţină folia şi să vadă mai bine cum soarele e tot mai mult acoperit de lună.
Potrivit directorului Observatorului Astronomic Cluj, Liviu Mircea, punctul culminant al eclipsei a avut loc la ora 11.50, iar cea de a doua fază a eclipsei a durat până la ora 13.05.
"Acest fenomen este cu atât mai important, cu cât este foarte rar. Ultima eclipsă parţială de soare a avut loc în 2011, dar la noi nu a fost vizibilă din cauza norilor. Următoarea eclipsă parţială va fi în 2022, dar cea de astăzi (vineri - n.r.) s-a văzut foarte bine din partea de nord-vest a României. Punctul culminant a fost la 11.50, lumina diurnă a fost mai redusă în intensitate, iar partea a doua a eclipsei a durat până în jurul orei 13.00. Eclipsele parţiale de soare sunt mai rare, pe când cele de lună au loc ceva mai des", explică Liviu Mircea.
Potrivit acestuia, aproximativ 500 de persoane au venit la Observatorul Astronomic din Cluj să urmărească eclipsa parţială de soare.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:50
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
astăzi, 07:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul