- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (27.10.2014, 12:09)
- Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REPORTAJ: Fabrica din Cluj unde se pregăteşte Crăciunul - globuri cu modele 3D, pictate manual, exportate în Europa şi SUA - FOTO
O fabrică din Cluj-Napoca lucrează la capacitate maximă pentru ca globurile din sticlă produse aici şi pictate manual să ajungă la timp în brazii de Crăciun. Un glob costă între 80 de eurocenţi şi 15 euro, în funcţie de mărime şi complexitate, majoritatea producţiei fiind exportată în UE şi SUA.
Urmărește
10540 afișări
REPORTAJ: Fabrica din Cluj unde se pregăteşte Crăciunul - globuri cu modele 3D, pictate manual, exportate în Europa şi SUA (Imagine: Vasile Magradean/Mediafax Foto)
Fabrica din Cluj-Napoca are doar 33 de angajaţi, dar este cea mai mare din România care produce globuri din sticlă, având o cifră de afaceri de două milioane de lei pe an.
Modelele se contractează cu un an înainte, la marile târguri de profil care au loc la Frankfurt, New York sau la Paris, de unde vin comenzile. Pe an, producţia ajunge la aproximativ 800.000 de globuri de diferite modele, culori şi dimensiuni, pictate manual.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Un glob cu picturi vintage, care se realizează într-o oră, costă până la 15 euro
Un glob simplu se produce, de exemplu, într-o cantitate de 200 de bucăţi pe zi, dar sunt şi globuri complexe, mai mari, cu un diametru de 15 centimetri, cu picturi vintage, ca un tablou, din care se fac doar opt bucăţi pe zi, adică un glob pe oră. Costul unui glob este între 80 de eurocenţi şi 15 euro, în funcţie de mărime şi complexitate, media fiind undeva între un euro şi un euro şi jumătate.
"Suntem într-o activitate continuă, globurile noastre trebuie să ajungă la clienţii din Europa, din Germania, Italia, Franţa, Lituania, Austria sau Belgia, dar şi pe brazii românilor. Cele pentru SUA au plecat deja, avem peste 70 la sută din export pe piaţa americană. Avem diverse modele, pentru Europa mult mai liniştite, clasice, în culori precum mov, albastru, alb, roşu sau verde, cu reni, cu Moş Crăciuni şi oameni de zăpadă, iar pentru SUA sunt modele încărcate, cu culori vii, amestecuri de culoare. Acum pregătim ultimele modele pentru Europa, mai apropiate de tematica de Crăciun", spune Mihaela Turcu, managerul fabricii.
Potrivit acesteia, contractările pentru Crăciunul din acest an au avut loc la începutul anului 2013, la târgurile de profil din străinătate, iar în prezent se lucrează la onorarea ultimelor comenzi din Europa, dar şi la produsele care vor fi livrate în SUA pentru Crăciunul din 2015.
"Pentru piaţa din SUA am livrat deja globurile pentru Crăciunul din acest an. Acestea sunt transportate cu vaporul, în containere, durează o lună până ajung la destinaţie şi sunt desfăcute, printre altele, într-un lanţ comercial care numără peste 1.000 de magazine. Globurile sunt foarte fragile, astfel încât ne luăm măsuri de siguranţă şi le ambalăm temeinic, câte patru-şase bucăţi în cutii de carton ondulat, astfel încât globurile să nu se spargă nici dacă ar cădea cutia de la o înălţime de doi metri. Pentru piaţa europeană, marfa se livrează cu TIR-urile, noi le încărcăm, trebuie să fie camioane pe pernă de aer, să nu se zdruncine marfa", explică managerul fabricii.
Tot pentru SUA se produc globuri special pentru colecţionari, cu tematică de Crăciun, în fiecare an fiind prezentat un alt model.
"Nu facem un model doi ani la rând, venim cu ceva nou în fiecare an. Sunt globuri de serie mică, foarte căutate, doar de câteva bucăţi, încărcate de pictură sau cu căsuţe în peisaje de iarnă. Sunt doar pentru colecţionari care au început să le cumpere de la noi încă de acum 15 sau 20 de ani", povesteşte Turcu.
În "paradisul globurilor" sunt expuse şi globuri sub formă de prăjitură, de clopot, cu petale de flori, unele pe care sunt pictate un iaz cu broscuţe cărora li se mişcă ochii, Castelul lui Dracula, renii lui Moş Crăciun, alături de cele sub formă de ceainic, cană de ceai sau vulpe polară.
"Prin tradiţie, globurile de sticlă sunt mult mai luminoase şi mult mai bogat lucrate decât cele din plastic", explică Turcu.
Pictoriţă de globuri de sticlă, cu 40 de ani vechime în meserie
Din tuburi lungi de sticlă, aduse din Germania, globurile iau diverse forme în secţia unde suflătorii le modelează cu ajutorul lămpilor cu gaz - şi de aici ies şi vârfurile de brad, trec prin etapa în care li se aplică un strat de vopsea şi prind viaţă în mânile pictoriţelor.
Sunt 16 femei, aşezate faţă în faţă la mese, înconjurate de sute de globuri colorate, pe care desenează modele complicate sau pictează frunze roşii şi verzi. Sunt foarte atente la detalii şi fiecare are, în faţa ei, un glob model, după care lucrează.
Mariţa Hopârtean pictează concentrată un glob roşiatic, aplicând sclipici auriu, după care trece la un set de globuri verzi, cu reflector, în interiorul căruia aşterne un strat subţire de lac galben. Are 57 de ani şi lucrează de 40 de ani ca pictoriţă pe sticlă, numai la globuri, fiind cea mai veche angajată a fabricii. Nu a făcut nicio şcoală de pictură, ci a învăţat din mers, pentru că i-a plăcut desenul întotdeauna.
"Acum pictez reflectorul globului, le fac cu lac colorat. Facem multe modele, e greu, sunt globuri de tot mai mare complexitate, trebuie mare atenţie ca să poţi reproduce modelul cum cere clientul. Lucrez de 40 de ani numai la făcutul globurilor. Este o meserie frumoasă, pe care o fac cu drag şi cu plăcere. Lucrăm cu tempera, aracet, avem aparate de presiune cu care se lucrează în relief", explică pictoriţa.
Ea a pictat globuri şi înainte de 1989, dar atunci nu erau atât de complexe şi nici nu exista o atât de mare varietate de culori şi modele. Acum pictează între 50 şi 100 de globuri pe zi, în funcţie de model, dar nu a numărat niciodată câte globuri au ieşit din mâinile ei de-a lungul anilor.
Pictoriţa de globuri le-a învăţat meserie pe mai tinerele ei colege, dar recunoaşte şi că a avut de învăţat de la unele dintre ele.
Pentru Crăciunul de anul viitor, fabrica din Cluj-Napoca pregăteşte deja modele de globuri, creaţie proprie, unele în premieră, precum cele cu brazi în 3D, realizate în relief, unele care imită un ou Faberge, dar şi globuri cu cristale, cu perle, mărgeluţe, cu un strat de aur sau cu texturi suprapuse.
Realizarea unui glob 3D, cu peisaj de iarnă şi brazi, durează între 15 şi 20 de minute, comanda din partea unui client american fiind de 12.000 de bucăţi.
"Pe globul colorat se aştern straturi dintr-o pastă specială de culoare albă, sub forma unui brad, astfel că se dă senzaţia de relief, cu brazi care ies din glob, după care se adaugă peste el sclipici. E un model special, pentru americani, care au venit la Cluj-Napoca anul trecut, înainte de târgul de la Paris, pentru a vedea cum îl producem, iar apoi au făcut comanda. Este prima oară când facem globuri 3D", spune Mihaela Turcu.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe