- Home
- Social
- SIBIU, (03.03.2013, 12:20)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REPORTAJ: Flori, coşuleţe, cufere cu foiţă de aur, făcute manual din ciocolată la Cisnădie, de 8 Martie - FOTO
Flori, coşuleţe, cufere încrustate cu foiţă de aur, inimioare şi buze, toate făcute din ciocolată şi pictate manual, ajung de la o mică fabrică din Cisnădie la mari hoteluri, restaurante, bănci şi firme din întreaga ţară, pentru a fi oferite cadou de 8 Martie.
Urmărește
1504 afișări
REPORTAJ: Flori, coşuleţe, cufere cu foiţă de aur, făcute manual din ciocolată la Cisnădie, de 8 Martie
În localitatea sibiană Cisnădie există o mică fabrică de ciocolată unde se realizează manual figurine din ciocolată şi praline de diferite culori şi forme, cu multiple arome şi umpluturi. La fiecare început de primăvară, fabrica are zeci de comenzi speciale pentru 8 Martie - flori, figurine, coşuleţe, praline, astfel că lucrul începe cu mai bine de o lună înainte, iar majoritatea comenzilor sunt expediate în primele zile ale lunii martie.
Managerul fabricii, Florin Bălan, povesteşte că a început să fabrice flori din ciocolată şi cutii de cadou în formă de floare, care se umplu cu praline, în urmă cu mai bine de şase ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
"Sunt forme de cutii speciale, care se pictează manual, şi înăuntru se pun praline. Sunt în formă de panseluţe, margarete şi frunză de arţar. De obicei, în interiorul cutiilor de 8 Martie punem praline în formă de inimioare şi buze", explică Florin Bălan.
Ideea fabricării florilor din ciocolată a venit pentru a fi în ton cu anotimpul. Doi ani au trebuit însă ca produsul să "se maturizeze" şi să ajungă să fie cerut frecvent de către clienţi. Aceştia au sesizat însă, până la urmă, combinaţia perfectă dintre "frumuseţea unei flori şi delicateţea ciocolatei".
"Atunci când sunt anumite evenimente, şi primăvara este unul dintre ele, încercăm să oferim ceea ce este simbol al primăvarii. Nu putem oferi mărţişoare, ciocolata este un lucru sensibil, nu poate fi oferit sub formă de mărţişor. Atunci, ne-am gândit că o floare sau o cutie în formă de floare este mai potrivită decât un mărţişor, dar care are, pe lângă frumuseţea unei flori, şi delicateţea ciocolatei", afirmă Florin Bălan.
Deşi povesteşte cu amărăciune că în România nu s-a încetăţenit încă, la scară largă, tradiţia de a oferi cadouri din ciocolată, Florin Bălan recunoaşte că situaţia este mult mai bună decât în urmă cu câţiva ani, existând numeroşi clienţi care aleg astfel de cadouri, cu atât mai deosebite, cu cât sunt realizate manual.
"E deja o tradiţie ca, la începutul primăverii, lumea să ofere diverse mici cadouri. Partea asta de ciocolată face parte din cadourile mai deosebite. Nu e la noi o tradiţie de a oferi ciocolată, însă afară, în străinătate, ciocolata este legată de orice eveniment", susţine Florin Bălan.
El povesteşte că pentru 8 Martie au existat şi clienţi care au avut cerinţe speciale, comandând figurine din ciocolată încrustate cu aur alimentar. Pentru figurinele de ciocolată clienţii plătesc între 4 şi 200 de lei. Patru lei costă o figurină de mici dimensiuni, care are circa 35-40 de grame, iar la 200 de lei ajunge un cufăr încrustat cu foiţă de aur, care se umple cu praline de ciocolată.
Florin Bălan afirmă că, pentru a fi competitiv, trebuie să vii mereu cu ceva nou, iar pentru această primăvară, chiar dacă nu a adăugat noi tipuri de produse în portofoliu, a îmbunătăţit calitatea ciocolatei, tehnica de pictare manuală a figurinelor, dar şi reţeta untului de cacao cu care se pictează figurinele.
"Am început să regândim un pic structura produselor, să diversificăm ciocolata cu care lucrăm şi am mers pe o ciocolată superioară faţă de ce am avut până acum. Al doilea lucru, care pune în valoare partea de hand-made, de artizanal, am îmbunătăţit substanţial partea de grafică. Asta înseamnă o nouă tehnică în ceea ce priveşte pictatul manual", explică Florin Bălan.
Prin această nouă tehnică, figurinele au culori mai vii, contrastul fiind mai bun.
În acest fel, mica fabrică din Cisnădie reuşeşte să facă faţă concurenţei marilor fabrici.
"Am încercat să fie altceva faţă de ceea ce se poate găsi în mod obişnuit în piaţă. Între cei care lucrează artizanal şi cei care lucrează în serii mari, fabricile replică de foarte mulţi ani acelaşi tip de produs. Ei se axează pe volum, pe marfă. Noi ne axăm pe calitate. O cantitate mai mică, dar care să fie lucrată special", punctează Bălan.
El spune, cu încântare, că fiecare figurină care iese din fabrică este unică, deoarece "mâna nu alunecă de două ori la fel", micile imperfecţiuni care par să existe pe piesele de ciocolată dându-le, de fapt, valoare.
Florile de ciocolată, cutiile în formă de floare, coşuleţele pline cu praline, pralinele în formă de inimă sau buze au fost comandate de mari restaurante, hoteluri, bănci şi firme din întreaga ţară, majoritatea comenzilor fiind deja expediate.
Florin Bălan spune că, din volumul total de comenzi, cele de 1 şi 8 Martie reprezintă cam zece la sută. În rest, cel mai mult se lucrează pentru cele două mari sărbători creştine din timpul anului - Paşte şi Crăciun. De altfel, în fabrică se lucrează deja intens la realizarea comenzilor pentru Paştele catolic, fiind realizate sute de iepuraşi, puişori, mieluşei şi ouă de ciocolată.
"Catolicii sărbătoresc Paştile acum în martie, ortodocşii în 5 mai. Practic, lucrăm ca pentru două Paşti. Comercial e bine, dar ca şi desfăşurare e un pic mai complicat, se cam aglomerează lucrurile", afirmă Florin Bălan.
Întrebat despre volumul de muncă şi momentul în care acesta devine prea mare, Florin Bălan apreciază că acest lucru depinde de ceea ce trebuie realizat. Dacă este vorba despre praline, se poate pregăti o cantitate de aproximativ 150 de kilograme de ciocolată pe zi, fiind realizate două kilograme în zece minute. Dacă însă este vorba despre figurine - flori, iepuraşi, mieluşei -, care se realizează cam zece în 20 de minute, "şi o sută de kilograme pe zi poate fi prea mult".
În fabrică lucrează, în mod obişnuit, trei femei. Când însă volumul de muncă este prea mare, Florin Bălan dă şi el o mână de ajutor.
Munca în fabrică i se pare frumoasă, dar de-a dreptul fascinantă i se pare ciocolata şi modalităţile infinite în care ea se poate combina.
Pentru Florin Bălan ciocolata nu este o afacere, ci o pasiune. Şi din pasiune pentru ciocolată a urmat cursurile mai multor academii de ciocolată din lume.
Anul trecut, a terminat cursurile Academiei de ciocolată din Franţa, iar lucrarea sa de diplomă este "Gânditoare neagră", o figurină de ciocolată de peste două kilograme greutate şi 53 de centimetri înălţime, care aminteşte, în partea superioară, de "Gânditorul de la Hamangia".
Pentru acest an, Florin Bălan are în plan realizarea unui proiect şi mai îndrăzneţ: o figurină de ciocolată de aproape 1,80 metri, care să înfăţişeze "o imagine reprezentativă pentru România". Deocamdată însă, spune că nu a găsit timpul necesar pentru a se apuca de lucru.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe