- Home
- Social
- DROBETA TURNU SEVERIN , (18.10.2016, 10:29)
- Ana Maria Constantinescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REPORTAJ Frig în casele, şcolile şi spitalele din Drobeta Turnu Severin. Autorităţile se contrazic pe tema furnizării căldurii
Elevii şcolilor din Drobeta Turnu Severin sunt nevoiţi să meargă, zi de zi, la şcoală bine îmbrăcaţi, pentru a nu simţi frigul din clase. Cu RAAN în faliment şi cu întârzieri la lucrările pentru o nouă centrală termică şi pacienţii din Spitalul Judeţean de Urgenţă Mehedinţi suportă aceeaşi situaţie.
Urmărește
2433 afișări
FOCUS: Autorităţile din Drobeta Turnu Severin se contrazic, iar localnicii suportă frigul
Odată cu intrarea în faliment a Regiei Autonome de Activităţi Nucleare, regie care avea ca obiect de activitate şi producerea de energie electrică şi termică pentru folosinţa industrială şi casnică, s-a pus lacătul şi pe poarta termocentralei Halânga, cea care asigura încălzirea municipiului Drobeta Turnu Severin. În oraş se construieşte o nouă centrală termică care va funcţiona pe gaz, însă şi la aceasta lucrările sunt în întârziere.
Aşa se face că, deşi temperaturile au scăzut considerabil în ultima perioadă, în Severin nu este furnizat agent termic. Din această cauză au de suferit locatarii a peste 30.000 de locuinţe, elevii care învaţă în şcolile din oraş, dar şi pacienţii spitalelor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Neavând altă posibilitate de a încălzi unităţile de învăţământ, reprezentanţii şcolilor din Drobeta Turnu Severin spun că aşteaptă repornirea termocentralei de la Halânga.
"Depindem de sistemul centralizat, nu avem alternativă. Deocamdată în clase nu este frig. Avem efective numeroase de elevi şi se menţine o temperatură rezonabilă. Nu am avut nici multe cazuri de viroze. Este mai frig în cancelarie şi pe holuri”, afirmă Ofelia Mitrache, director adjunct al Şcolii Gimnaziale "Alice Voinescu”.
Nici la Şcoala nr.6 din municipiu nu există alternativă pentru încălzirea unităţii.
“Nu avem altă posibilitate pentru încălzirea şcolii. Nu avem centrală proprie, nici sobe", spun reprezentanţii şcolii.
Deşi dascălii susţin că în clase nu este încă foarte frig, unii dintre părinţii elevilor afirmă că micuţii rezistă greu.
"Fata mea este mai sensibilă la frig. O îmbrac de acum ca pentru iarnă. Îi dau ciorapi groşi, colanţi pantaloni, maiou, tricou, helanca şi pulover. Bineînţeles şi geaca. Dacă i se face cald mai poate da jos din ele. Sunt mai mulţi copii aşa. Am mai vorbit şi cu alţi părinţi şi ne-am gândit să cumpărăm nişte radiatoare. Aşteptăm, poate totuşi vor da drumul le termocentrală”, a spus mămica unei eleve de clasa a V-a.
Soluţia încălzirii Spitalului Judeţean de Urgenţă din Drobeta Turnu Severin: energia electrică
Spitalul Judeţean de Urgenţă din Drobeta Turnu Severin primeşte căldură tot prin sistemul centralizat de termoficare. Conducerea unităţii medicale a fost somată, recent, de directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS), ca până pe 20 octombrie să identifice o soluţie pentru încălzirea spitalului.
"Am avut o şedinţă luna trecută la Spitalul Judeţean, atât cu directorul, cât şi cu şefii de secţii, am discutat despre termoficarea spitalului şi am cerut o soluţie alternativă de încălzire. Repet, alternativă, pentru că pe mine nu mă interesează soluţia de încălzire a oraşului. Dacă, Doamne fereşte, la soluţia de încălzire a oraşului se întâmplă o defecţiune trei zile ce faci? Închidem spitalul. Deci în concluzie le trebuie soluţie alternativă mai ales că gazul este la 80, maxim 100 de metri, distanţă de Spitalul Judeţean, ţeava de gaz. Am vorbit cu managerul spitalului, cu conducerea spitalului şi mi-au promis că până în 20 octombrie fac toate demersurile ca să dea drumul la căldură pe gaz”, a declarat directorul CJAS Mehedinţi, Ion Mîţu.
Acesta a afirmat că dacă nu se vor lua măsuri, va înştiinţa conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Aladin Georgescu, îl contrazice însă pe directorul CJAS şi spune că, pentru moment, în unitatea medicală nu poate fi introdusă încălzire pe gaze.
"Este o minciună. Conducta este la aproximativ un kilometru. Am discutat cu cei la Mehedinţi Gaz, operatorul pe municipiu, şi în momentul în care Primăria va începe lucrările de reabilitare pe bulevardul Splai Mihai Viteazul, este proiect prin OUG 28, vor începe şi ei să introducă conducta. Dacă aveam conducta de gaz la spital, aveam instalaţia până acum”, declară, pentru MEDIAFAX, preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Aladin Georgescu.
Pe de altă parte, şeful administraţiei judeţene afirmă că spitalul a primit fonduri pentru achiziţia de aparate de aer condiţionat cu inverter, pentru a asigura căldură în saloane şi pe holurile unităţii medicale.
"Am alocat spitalului o sumă importantă de bani, 200.000 lei, să-şi completeze necesarul de invectorare. Ei au suficiente aparate de aer condiţionat acolo, care dau şi căldură. Majoritatea saloanelor au deja, dar le-am dat bani să înlocuiască unele invertoare cu unele mai bune şi să monteze şi pe holurile spitalului să se păstreze o temperatură constantă”, spune Aladin Georgescu.
Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Drobeta Turnu Severin susţine cele declarate de preşedintele Consiliului Judeţean.
“Suntem în imposibilitatea asigurării agentului termic pe gaz. Tehnic, conducta se află la o distanţă mare de spital, ceea ce nu ne permite să o aducem într-un timp atât de scurt. Între timp am căutat şi alte soluţii de încălzire. Consiliul Judeţean Mehedinţi ne-a alocat 200.000 de lei pentru achiziţionarea în regim de urgenţă a aparatelor de aer condiţionat, de climă, tip inverter şi de alte sisteme de încălzire electrice. În acest moment perdelele de căldură sunt deja achiziţionate şi se lucrează la o reţea electrică separată pentru aceste aparate, căci reţeaua veche nu va rezista”, afirmă Victor Marinescu Maliborschi, managerul SJU Mehedinţi.
Aparatele electrice de tip "Inverter” vor fi instalate în holurile centrale şi în blocul operator , iar "perdele de căldură” vor fi amplasate la toate cele patru intrări în clădire. În saloanele pacienţilor, în cazul în care temperaturile vor scădea drastic, vor fi amplasate calorifere electrice pe ulei, unitatea medicală având deja achiziţionate astfel de aparate.
Căldură în calorifere, din noiembrie
În mare parte dintre locuinţele din Severin este aceeaşi situaţie.
"Este frig, dar este suportabil. Cel puţin pentru noi, adulţii. Părinţilor mei însă le-am cumpărat un panou radiant. Ei nu rezistă la frig. Aşteptăm şi noi repornirea termocentralei. Oricum aşa a fost şi în anii trecuţi. La noi s-a dat căldură mai târziu”, spune Daniel, un severinean în vârstă de 38 ani.
Panou electric a cumpărat şi Mircea, însă nu pentru părinţi, ci pentru copil: "Avem o fetiţă de trei anişori. Nu puteam să o ţinem în frig. Asta este, plătim mai mult la curent. Altă soluţie nu avem, dacă nu s-au mişcat mai repede nici care fac noua centrală termică, nici conducătorii oraşului. Puteau să insiste pentru redeschiderea termocentralei mai devreme. Sper să nu ne prindă primăvara până dau ei căldură”.
Autorităţile locale şi judeţene au făcut mai multe demersuri pentru ca în această iarnă municipiul Drobeta Turnu Severin să beneficieze de încălzire. Cum Regia Autonomă de Activităţi Nucleare a intrat în faliment, găsirea unei soluţii legale pentru a repune în funcţiune centrala de la Halânga a fost problematică. În cele din urmă s-a obţinut o derogare, a declarat pentru MEDIAFAX lichidatorul judiciar al RAAN, Remus Borza.
"În mod normal, fiind în faliment, nu aveam voie nici măcar să închiriem, dar s-a obţinut derogare de la Adunarea Creditorilor. Fiind o problemă socială, nu puteam să nu aprobăm şi să avem pe conştiinţă soarta a peste o sută de mii de români din Drobeta Turnu Severin. Acum municipalitatea a închiriat de la noi două cazane, două turbine, opt mori, instalaţia auxiliară, reţea de transport primară, secundară pentru a produce energie termică”, a spus Borza.
Pentru echipamentele închiriate, Primăria Drobeta Turnu Severin va trebui să plătească, lunar, aproximativ 700.000 lei. În plus, se doreşte înlocuirea cărbunelui cu păcură, pentru producerea energiei termice, iar Primăria încearcă să găsească o firmă care să opereze termocentrala.
“Am aprobat în Consiliul Local închirierea utilajelor de la RAAN care pot produce agent termic. Studiem posibilitatea ca funcţionarea acestor echipamente să fie făcută pe păcură. Suntem în discuţii cu două firme care să preia operarea acestor utilaje. Pentru aceste echipamente este nevoie de circa 110 oameni, iar Primăria, conform legii, nu poate angaja. Astfel suntem în negocieri directe cu firme care să facă operarea utilajelor. Noi sperăm ca până în 10 noiembrie să putem da drumul la căldură”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Marius Screciu, primarul municipiului Drobeta Turnu Severin.
Folosirea păcurei pentru producerea energiei termice va presupune însă costuri mai mari, care s-ar putea regăsi în facturile severinenilor. Edilul-şef al oraşului spune că va încerca să obţină un ajutor de la Guvern, astfel ca preţul plătit de populaţie să fie acelaşi ca iarna trecută. La începutul anului, autorităţile severinene au aprobat un cost de 188,17 lei/gigacalorie.
Pe lângă posibila creştere a preţului gigacaloriei livrată populaţiei, pornirea Termocentralei Halânga pe păcură mai ridică o problemă: minerii de la Husnicioara nu ar mai avea de lucru.
"Locurile noastre de muncă sunt prioritare şi posibilitatea de a livra cărbune la momentul ăsta la termocentrala de la Halânga nu există. Noi am cerut soluţii pentru asta de mai mulţi ani. La momentul acesta avem 500.000 tone de cărbune care stau în stocurile unităţii noastre şi nu pot fi livrate”, a declarat Paul Constantinescu, liderul Sindicatului Liber Cariera Husnicioara.
Primarul municipiului Drobeta Turnu Severin spune însă că este imposibil de repus în funcţiune termocentrala folosind cărbune.
"Nu mai putem porni centrala pe cărbune pentru că nu avem aviz de la Mediu pentru asta. Ar trebui făcută desulfurare, instalaţia nu este gata,documentele sunt la procurori. Aşa că am ales păcura”, a spus Marius Screciu.
De altfel, trei foşti şefi ai Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare din Drobeta Turnu Severin, sunt acuzaţi că au prejudiciat regia în favoarea unei firme, după ce au acceptat ca aceasta să primească garanţia de bună execuţie pentru instalaţia de evacuare în şlam dens şi desulfurare, deşi lucrarea nu a fost executată.
Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare a intrat în insolvenţă în anul 2013, întrucât ajunsese în incapacitate de plată, iar în luna iunie, anul acesta, a fost declarat falimentul.
Citeşte şi: MEDIAFAX HEADLINES
Citeşte şi: Bilanţul provizoriu al exploziei de la uzina BASF a ajuns la doi morţi şi opt răniţi sau dispăruţi
Citeşte şi: Tatăl unui deţinut susţine că fiul său a fost mâncat de puşcăriaşi, într-o închisoare din Venezuela
Citeşte şi: Gheorghe Mulţescu, antrenorul echipei CS U Craiova: Am fost ameninţat să nu mai calc în oraş dacă nu bat pe Dinamo
Citeşte şi: Document clasificat sustras de hackeri de la Hillary Clinton, găsit într-un server din România. O parte a fişierului a fost scrisă în Rusia
Citeşte şi: Peste 40% dintre americani cred acuzaţiile lui Donald Trump privind presupuse fraude electorale/ Hillary Clinton are un avans de 5%
Citeşte şi: Analist, în Moscow Times: Ultraconservatorismul, noua ideologie a elitelor Rusiei, aflată între comunism şi democraţie
Citeşte şi: Gorghiu recunoaşte că PNL a cerut o manifestaţie de susţinere a guvernului tehnocrat în Bucureşti/ Primăria Capitalei a aprobat mitingul
Citeşte şi: Nicuşor Dan anunţă că USR a strâns 200.000 de semnături, dar mai vrea 20.000 "pentru a evita orice risc" de a fi respins de Biroul Electoral Central
Citeşte şi: Bază aeromedicală de aproape un milion de euro, inaugurată la Constanţa/ Raed Arafat: Este posibil să executăm misiuni de noapte
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe