REPORTAJ - Funeralii regale în România pentru Regina Ana. Mesaje emoţionante ale românilor: "Inimile noastre sunt îndoliate"/ "Dacă astăzi ar fi referendum, aş pune ştampila pe monarhie" - FOTO/VIDEO

Ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell, a mers marţi la Palatul Elisabeta, să scrie un mesaj de condoleanţe în cartea memorială deschisă după ce Regina Ana s-a stins. De asemenea, la Palatul Regal din Calea Victoriei s-au strâns zeci de români: "Inimile noastre sunt îndoliate".

Urmărește
2236 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ - Funeralii regale în România pentru Regina Ana. Mesaje emoţionante ale românilor: "Inimile noastre sunt îndoliate"/ "Dacă astăzi ar fi referendum, aş pune ştampila pe monarhie" - FOTO/VIDEO

REPORTAJ - Funeralii regale în România pentru Regina Ana. Mesaje emoţionante ale românilor: "Inimile noastre sunt îndoliate"/ "Dacă astăzi ar fi referendum, aş pune ştampila pe monarhie" - FOTO/VIDEO (Imagine Razvan Chirita / Mediafax Foto)

Marţi s-au deschis cărţi memoriale la Castelul Peleş, dar şi în Bucureşti, la Palatul Regal din Calea Victoriei şi la Palatul Elisabeta, pentru românii care vor să transmită mesaje de condoleanţe familiei regale după trecerea în nefiinţă a Reginei Ana. Cărţile în care se pot scrie mesaje de condoleanţe pentru Regina Ana vor fi deschise timp de patruzeci de zile.

Reprezentaţii organizaţiei Societatea Naţională de Cruce Roşie din România au venit marţi dimineaţă la Palatul Elisabeta cu o coroană de flori ce purta înscrisul: "Sincere condoleanţe, Crucea Roşie Română". Jurnaliştii au aşteptat la Palatul Elisabeta încă de dimineaţă.

De asemenea, ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell, a mers, marţi, la Palatul Elisabeta, să scrie în cartea de condoleanţe deschisă după ce Regina Ana a României s-a stins din viaţă pe 1 august: "Regina Ana a fost alături de majestatea sa Regele Mhai al României într-o perioadă foarte lungă şi foarte dificilă, exilul forţat. Regina Ana a fost întotdeauna un susţinător al României, apropiat al ţărilor Europei de vest, inclusiv al Marii Britanii, deci în această perioadă foarte dificilă suntem alături de Majestatea Sa, Regele Mihai şi de Casa Regală", a declarat Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii.

O femeie în vârstă a venit la Palatul Elisabeta pentru a scrie un mesaj de condoleanţe în cartea memorială deschisă după trecerea în nefiinţă a Reginei Ana. Într-o declaraţie pentru MEDIAFAX, femeia a spus: "Am venit aici din dragoste şi stimă pentru Regele Mihai şi pentru Regina Ana. Am venit aici şi pentru tot ceea ce a însemnat monarhia în România. Am scris în cartea memorială să se odihnească în pace."

Zeci de persoane au venit dis de dimineaţă, încă de la ora 9 şi la Palatul Regal din Calea Victoriei, pentru a aduce un ultim omagiu celei care a fost regina Ana. Românii au venit la Palatul Regal de pe Calea Victoriei, pentru a semna în cartea de condoleanţe a Casei Regale. La Palatul Regal din Bucureşti au fost aproximativ 40 de oameni, majoritatea monarhişti. Cartea memorială se află în holul de intrare înspre Sala Tronului a Palatului Regal din Calea Victoriei.

"Dacă astăzi ar fi referendum, aş pune ştampila pe monarhie", a declarat pentru MEDIAFAX un bărbat în jur de 40 de ani, şomer.

"E o mare pierdere. Deşi nu mă pricep, am scris un mesaj mai stângaci, ca Dumnezeu s-o primească în ceruri. Noi am trăit cu ideea regalităţii. Eu nu l-am apucat pe Mihai I, că am 73 de ani, a fost un om drept, corect, a fost frumos să văd familia regală în România.", a spus o femeie pentru MEDIAFAX.

Un bărbat în vârstă a declarat pentru MEDIAFAX că regalitatea este emblematică pentru români, căci dinastia Regelui Mihai a dus România către europenizare şi prosperitate: "Am trăit tot, ştiu tot. Regina Ana n-a făcut altceva decât să-i ridice moralul Regelui Mihai, care a fost înlăturat din ţară. Meritul regalităţii a fost că au luptat să fim în rând cu Europa şi cu lumea. Dinastia a făcut ca România să prospere. Cred că ar trebui să vină mai mulţi români să semneze în carte, ca să vadă politrucii corupţi ce înseamnă respectul.", a spus bărbatul care a scris şi un mesaj de condoleanţe în cartea deschisă la Palatul Regal din Calea Victoriei.

O profesoară de literatură română, care a fost marţi, la Palatul Regal din Calea Victoriei, a făcut o declaraţie emoţionantă pentru MEDIAFAX: "Pentru românii de pretutindeni, familia regală este mai mult decât un simbol, pentru că termenul de simbol este, poate, distant. Familia Regală a fost purtată în inimă de români, a fost iubită de români. Chiar în epoca de până în 1989, românii i-au purtat în suflete pe Regină şi pe Rege. Ei s-au adresat cu ochii plini de dragoste Majestăţii Lor. Regii noştri s-au purtat cu multă căldură şi cu multă înţelegere faţă de ţară, deşi trăiau în exil. Au fost alături de suferinţa românilor, au fost alături la modul concret pentru dramele românilor din perioada comunistă. Dragostea a devenit mai înflăcărată pentru ţară. Dragostea nu s-a manifestat totdeauna poate foarte viu, dar a fost profundă, tainică. Între Casa Regală şi poporul român este o mare poveste de iubire. Regina nu va dispărea din memoria noastră. Tocmai în aceste momente dificile pentru Casa Regală românii vor fi alături, cu dragoste. Sunt convinsă că inimile românilor sunt îndoliate.", a spus cu emoţie profesoara de literatură română, cu vocea care-i tremura.

Un alt bărbat a declarat pentru MEDIAFAX: "Eu sunt monarhist convins, am peste 40 de ani. Casa Regală este un model de viaţă, moral, model care m-a făcut să-mi schimb modul de a privi viaţa. Am respectat Casa Regală prin natura fiinţei mele. Am văzut esenţa valorilor regalităţii."

Un artist de muzică populară a venit la Palatul Regal din Calea Victoriei cu mai multe fotografii ce atestă, a spus el, dragostea sa faţă de valorile monarhiei. Una dintre fotografiile pe care le deţine, a spus bărbatul pentru MEDIAFAX, datează din 1995: "I-am spus Alteţei atunci că ştiu să cânt, m-a apreciat, am cântat două ore şi m-a şi remunerat, de atunci am rămas fidel Alteţei Margareta. Reginei Ana i-a plăcut foarte mult cum am cântat şi mi-a spus să duc cântecul românesc mai departe, să-l răpândesc cât pot."

Muzeul Palatului regal din Calea Victoriei va fi deschis până la ora 22:00. Toţi cei ce doresc să scrie în cartea de condoleanţe a Casei Regale o pot face. Printre cei care au venit s-au numărat persoane în vârstă, dar si filosoful Mihail Sora. Cartea de condoleanţe de la Palatul Regal din Calea Victoriei a fost deschisă încă de la ora 9 dimineaţa şi va fi disponibilă pe perioada doliului.

Oamenii au depus buchete de flori pe gardul Palatului Regal, unde a fost expusă şi o fotografie cu Alteţa Sa Regina Ana.

Potrivit Familiei Regale, mesaje de condoleanţe pot fi transmise şi online la adresa http://www.familiaregala.ro/mesaje/.

Principesa Ana de Bourbon-Parma, soţia regelui Mihai, a decedat luni, 1 august, la vârsta de 92 de ani, la Spitalul din Morges, în Elveţia.

Toţi cei care doresc să depună flori, jerbe sau coroane sunt invitaţi să o facă începând de marţi, 2 august, la Palatul Regal din Calea Victoriei, în faţa intrării principale.

Casa Regală a României a anunţat programul funeraliilor Reginei Ana, potrivit acestuia sicriul urmând să fie adus în ţară în data de 9 august, pe Aeroportul Otopeni, iar apoi dus la Castelul Peleş (9 august) şi Palatul Regal din Capitală (11 august), înmormâtarea urmând să aibă loc în 13 august.

Mai multe detalii despre funeralii se regăsesc la acest link: http://goo.gl/IaPu24.

Ultimele Funeralii Regale din ţara noastră au avut loc la 24 iulie 1938, când Regina Maria a fost condusă pe ultimul drum. La dorinţa Majestăţii Sale Regelui Mihai I, funeraliile Reginei Ana vor respecta tradiţia înaintaşelor Majestăţii Sale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici