REPORTAJ Gerul a crescut facturile la căldură cu circa 30%: "Am de făcut o plată destul de mare având în vedere situaţia economică a României şi salariul mediu şi minim”

Facturile pentru căldură au crescut în ţară cu circa 30% în decembrie, iar oamenii se aşteaptă să plătească mai mult pentru ianuarie, din cauza temperaturilor scăzute.

Urmărește
4142 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ Gerul a crescut facturile la căldură cu circa 30%: "Am de făcut o plată destul de mare având în vedere situaţia economică a României şi salariul mediu şi minim”

REPORTAJ Gerul a crescut facturile la căldură cu circa 30%: "Am de făcut o plată destul de mare având în vedere situaţia economică a României şi salariul mediu şi minim”

Facturile la căldură ale bistriţenilor au crescut cu peste 30% în luna decembrie faţă de luna noiembrie şi oamenii se aşteaptă ca facturile pentru luna ianuarie, când temperaturile au coborît la – 20 de grade Celsius, să fie cu 50 la sută mai mari. Majoritatea locuinţelor din Bistriţa sunt încălzite cu gaz metan, localnicii fiind nevoiţi să îşi instaleze centrale de apartament după ce firma de termoficare a oraşului a dat faliment, în urmă cu zece ani. Bistriţenii sunt multumiţi de confortul termic pe care îl oferă centrale de apartament, însă spun că facturile la gaz sunt mari.

Astfel, facturile la gaz primite în luna ianuarie, pentru luna decembrie, variază între 140 de lei pentru o garsonieră şi 500 de lei pentru un apartament cu patru camere, aflate în blocuri neizolate termic.

Şi proprietarii caselor încălzite cu centrale termice se plâng de preţurile mari. „Am o casă de 100 de metri pătraţi şi ultima factură la gaz este de 482 de lei, cu 31 la sută mai mult decât cea precedentă, de 369 de lei. Mă aştept ca pe factura din ianuarie, suma să crească cu 50 la sută, deci undeva la peste 650 - 670 de lei pentru că a fost foarte frig şi centrala a mers întruna. Sper doar să nu fie mai mult”, a povestit corespondentului MEDIAFAX Marcel Mureşan.

Temperaturile extrem de scăzute din luna ianuarie dau emoţii bistriţenilor când e vorba de facurile la gaz. Meteorologii spun că, la Bistriţa, cel mai frig a fost în dimineaţa zilei de 10 ianuarie, când temperaturile au coborât până la – 22 de grade Celsius.

„Au fost câteva zile cu temperaturi foarte scăzute. Centrala abia a făcut faţă frigului. De obicei în lunile de iarnă consumăm pentru încălzirea casei aprozimativ 400 de metri cubi de gaz, luna aceasta am trecut deja de 620 de metri cubi. Şi facurile vor fi pe măsură, cu cel puţin 50 la sută mai mari”, povesteşte proprietare unei case cu patru camere.

Cel mai puţin vor resimţi frigul în buzunare bistriţenii care locuiesc în blocurile izolate termic de Primăria Bistriţa. Aici facturile sunt reduse semnificativ, pentru un apartament cu două camere facturile la gaz ajungând la maxim 100 de lei iar pentru un apartament cu patru camere la 320 de lei. „Ultima factură pe care am primit-o de la gaz este de 101 lei la un apartament cu două camere, de 65 de metri pătraţi. Blocul a fost izolat anul trecut de primărie şi facturile au scăzut la jumătate. Pentru luna noiembrie factura a fost de 77 de lei, iar pentru decembrie este de 101 lei. Iarna trecută am plătit pentru luna noiembrie 140 de lei iar pentru decembrie 218 lei şi nu a fost aşa frig ca acuma”, a spus corespondentului Mediafax Mioara Pintelecan.

Pentru a reduce facturile la gaz Primăria Bistriţa a investit în izolarea termică a blocurilor şi a reuşit până acum să izoleze 32 de blocuri cu 3000 de apartamente. Pentru ani următori vor urma alte 52 de blocuri cu peste 4400 de unităţi locative.

 "O plată destul de mare având în vedere situaţia economică"

La Alba Iulia, municipiu în care nu mai există nicio locuinţă racordată la reţeaua centralizată de încălzire, oamenii plătesc facturi cel puţin duble în ianuarie faţă de decembrie, însă nu este o surpriză, având în vedere temperaturile scăzute din primele zile ale acestui an.

Mihaela D. locuieşte într-un apartament de două camere, cu o suprafaţă de 60 de metri pătraţi, iar pentru perioada 2 noiembrie – 9 decembrie a plătit o factură de 196 de lei.

”Factura pentru perioada decembrie – ianuarie nu a venit încă, însă având în vedere gerul din această iarnă în care centrala a mers non-stop, mă aştept să fie peste 400 de lei. Totodată, din experienţa anilor trecuţi vă spun că în februarie voi plăti o sumă similară cu cea din ianuarie. Consider că am de făcut o plată destul de mare având în vedere situaţia economică a României şi salariul mediu şi minim”, a spus Mihaela D corespondentului MEDIAFAX.

În schimb, o familie care locuieşte într-o casă cu trei camere, de circa 80 de metri pătraţi pătraţi, a plătit pentru perioada 11 noiembrie – 11 decembrie 157 de lei. „Pentru perioada 11 decembrie – 11 ianuarie avem de plătit 352 de lei. Nu putem să spunem că facturile sunt mari pentru că locuinţa noastră este foarte bine izolată. Termostatul este pus pe 19,5 – 20 de grade Celsius. În luna februarie ne aşteptăm să plătim o factură de peste 400 de lei”, a spus Lidia S.

Mariana B., care locuieşte într-un apartament cu două camere de 50 de metri pătraţi, plăteşte factura la gaz o dată la trei luni, iar pentru perioada 10 septembrie – 13 decembrie a avut 348 de lei. „Pe decembrie – ianuarie, având în vedere consumul, estimez că voi plăti circa 150 de lei, ceea ce mi se pare mult ţinând cont că am fost mai mult timp plecată de acasă, iar termostatul a fost lăsat pe 16 grade Celsius. Voi avea de plătit vădit mai mult comparativ cu anii trecuţi”, a spus Mariana.

Pe de altă parte, o familie care locuieşte într-o casă cu patru camere, de circa 120 de metri pătraţi, a plătit pentru perioada 10 noiembrie – 10 decembrie 256 de lei. ”Până în 10 ianuarie mi-a venit factura 612 de lei. Acest lucru este cauzat de temperaturile scăzute, înregistrate în Alba Iulia, în primele zile ale anului. Într-o zi a fost minus 21 de grade Celsius. Din câte mi-au spus prietenii, facturi mari vin şi la locuinţele de la bloc”, a spus Gheorghe C.

O familie care locuieşte într-o casă de 160 de metri pătraţi şi are centrală pe lemne a avut în decembrie o cheltuială de circa 400 de lei. ”Ies mai ieftin având în vedere că ne încălzim cu centrala pe lemne. Totuşi, în ianuarie mă aştept la o cheltuială mult mai mare”, a spus Mircea G.

 „Facturile au crescut cu aproximativ 25 la sută faţă de anul trecut"

Constănţenii vor plăti pentru ianuarie facturi la încălzire similare cu cele din luna decembrie, dar cu până la 30% mai mari decât cele plătite iarna trecută, din cauza temperaturilor mult mai scăzute înregistrate în ultima perioadă.

Directorul RADET Constanţa, Liviu Popa, spune că în decembrie 2016 şi în ianuarie 2017 facturile plătite de constănţenii branşaţi la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice sunt aproximativ la fel ca valoare, dar sunt simţitor mai mari faţă de cele înregistrate iarna trecută, consumul de energie crescând din cauza temperaturilor foarte scăzute. „Nu cred să fie creşteri semnificative în ianuarie faţă de luna decembrie, (facturile - n.r.) sunt aproximativ la fel. Dar simţitor mai mari faţă de iarna trecută, când temperaturile au fost mult mai mari. Dacă în luna decembrie a anului trecut media temperaturii exterioare în municipiul Constanţa a fost de plus 0,5 grade, în decembrie 2015 media temperaturilor a fost de 4,5 grade. Ori, în termoficare fiecare grad contează foarte mult”, a declarat Liviu Popa.

El spune că din cauza gerului, constănţenii vor plăti pentru încălzire cu până la 25 la sută mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. „Facturile au crescut cu aproximativ 25 la sută faţă de anul trecut. Dar să ştiţi că pot apărea diferenţe semnificative, la blocuri care par identice. Trebuie să avem în vedere faptul că factura este oglinda consumului. Consumul este format din două componente: consumul efectiv în apartamente, la care se adaugă, ca o penalitate, modul de gestionare a căldurii în imobil. Imobilele care au subsolul neizolat, sau inundat, au un consum mult mai mare de energie termică decât imobilele care sunt gospodărite mai bine. Conform legislaţiei, noi măsurăm la branşament consumul realizat în imobil. (…)Deci sunt o serie de aspecte care ţin de partea de consum şi de partea de gospodărire, de unde apar diferenţe mai mari la factură”, a arătat directorul RADET Constanţa.

Popa spune că, în medie, pentru un apartament cu două camere, factura va fi de aproximativ 300 de lei, dar acestea pot creşte foarte mult în blocurile în care există locatari ce s-au debranşat de la sistemul centralizat. „În mod normal, la un apartament de două camere, consumul este de aproximativ 300 de lei într-o lună rece. Probleme apar în blocurile unde sunt deconectări. În blocurile în care parte dintre locatari nu mai sunt conectaţi la sistem şi au sursă proprie de încălzire, dacă nu se primeşte cota parte comună, conform legii, se creează dezechilibre. Adică ceea ce consumă cei deconectaţi li se repartizează celor rămaşi în sistem, iar facturile acestora devin artificial încărcate”.

Potrivit lui Liviu Popa, din acest an, RADET Constanţa face rebranşări sau branşamente noi clienţilor, gratuit, cu condiţia unui contract prin care beneficiarul se angajează să rămână în sistem minimum cinci ani. Dacă renunţă şi pleacă înainte de acest termen, va trebui să suporte costurile. „Noi vom suporta costurile de branşare contra unui contract pe care clientul îl încheie cu noi. Dacă timp de cinci ani nu se debranşează de la sistem, nu mai rămâne dator, dar dacă se va debranşa va trebui să suporte costurile pe care RADET le-a făcut pentru conectarea respectivului client”, a mai declarat Liviu Popa.

În Constanţa se află în prezent 58.000 de abonaţi racordaţi la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici