- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (03.10.2012, 16:06)
- Andrei Dumitrescu , Valentin Anghel ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REPORTAJ - Incendiul din Confort City: După speranţă, deznădejde
Zeci de oameni care au rămas pe drumuri în urma incendiului care a mistuit, marţi, mansarda unui bloc din complexul rezidenţial Confort City şi-au petrecut noaptea la hotel, în timp ce restul sinistraţilor au căutat găzduire la rude şi la prieteni.
Urmărește
5122 afișări
REPORTAJ: Oamenii rămaşi fără case după incendiul din Confort City, cazaţi la hotel sau la apropiaţi (Imagine: Gabriel Fluerariu/Mediafax Foto)
Stabiliţi la marginea Capitalei, între groapa de gunoi de la Glina şi crematoriul pentru deşeuri animale "Protan", locatarii ansamblului de locuinţe Confort City, câteva sute la număr, erau obişnuiţi cu aerul greu plimbat în funcţie de direcţia vântului. Marţi, în jurul orei 14.00, în apartamentele lor a început să miroasă a ars. De data asta, nu se incinerau gunoaiele de la groapă. Era mirosul dezastrului care, în câteva zeci de minute, avea să-i lase pe drumuri.
Majoritatea locatarilor erau plecaţi la serviciu. Rămăseseră acasă doar câţiva pensionari şi femei aflate în concediu post natal, care îşi îngrijeau bebeluşii. La ora 14 şi 16 minute, cineva a anunţat la 112 că în Popeşti Leordeni, pe strada Unirii, arde mansarda blocului cu numărul 7. Trei autospeciale cu apă şi spumă au ieşit imediat pe poarta subunităţii de pompieri aflate la şapte kilometri de cartierul rezidenţial.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
În timp ce pompierii erau pe drum, o mulţime de oameni panicaţi au ieşit pe aleea din faţa blocului al cărui acoperiş era cuprins de flăcări. În acelaşi timp, alţii nu-şi dădeau seama, încă, ce se întâmplă. "Eram la serviciu când am văzut că un apartament al blocului în care locuiesc a luat foc. Atunci, mi-am dat seama că, la ora respectivă, soţia mea, care este acasă cu bebeluşul nostru, ar putea să doarmă. Am pus imediat mâna pe telefon şi am sunat-o. Am trezit-o din somn. Puteau să moară asfixiaţi, şi ea, şi copilul", a povestit unul dintre locatari.
Dramatismul situaţiei creştea odată cu temperatura din pereţii locuiţelor. Deşi situaţia era de o gravitate extremă, maşinile de pompieri s-au blocat la intrarea în complex, din cauza barierelor şi a autoturismelor parcate. Au urmat momente de haos. Cuprinşi de accese de plâns, proprietarii zbierau către pompieri să treacă cu maşinile peste bariere, însă ţipetele lor nu se auzeau în larma infernală făcută de sirenele care sunau neîncetat. Pe acest fundal, sub ochii tuturor, focul a început să se extindă de la un apartament la altul. Fumul gros părea să ajungă la cer, iar blocul semăna cu un vulcan gata să erupă. În apropiere, la grădiniţa construită în complex pentru familiile de acolo, aproximativ 30 de copii au fost evacuaţi de urgenţă şi puşi la adăpost.
Lanţul ghinioanelor nu avea să se încheie, însă, în faţa barierelor de acces. Pompierii au descoperit că reţeaua de hidranţi nu funcţionează. În caz de incendiu, maşinile de intervenţie ar fi trebuit alimentate de la un bazin subteran, care, inexplicabil, era gol. Fără să mai piardă timpul, pompierii militarii au chemat imediat ajutoare. Pe lângă faptul că nu aveau apă destulă, nici nu puteau interveni eficient, în condiţiile în care focul ardea la ultimul nivel, al 11-lea, mistuind structura din lemn a mansardei. Ca urmare, până când la faţa locului au apărut primele autoscări, proprietarii apartamentelor au privit împietriţi cum căminele lor se fac scrum.
Urcaţi până în dreptul ultimului etaj, în nacele speciale, pompierii au început să izoleze flăcările şi să le stingă. Din fericire, toţi oamenii din bloc au fost evacuaţi în timp util. În timpul intervenţiei, pompierii au reuşit să salveze o pisică, însă pentru câinele unei familii care lipsea de acasă nu s-a mai putut face nimic, animalul fiind găsit carbonizat. Pe alei, locatarii vorbeau tare despre nenoricrea care i-a lovit din senin. Mulţi dintre ei rămăseseră doar cu hainele de pe ei. Şapte persoane nu au făcut faţă şocului emoţional şi au avut nevoie de îngrijiri la maşinile de prim-ajutor aflate la faţa locului, în urma unor atacuri de panică.
Când focul încă "mânca" din mansardă, prăbuşind bucăţi din acoperiş pe balcoane de la etajele inferioare, a apărut şi directorul general al dezvoltatorului, Ancuţa Petrescu, împreună cu mai mulţi subalterni, pentru a-i anunţa pe oamenii rămaşi fără locuinţe că vor primi, pentru moment, camere la Rin Grand Hotel. Anunţul nu a avut însă darul de a-i linişti, măcar în parte, pe locatarii blocului. Dimpotrivă. Oamenii şi-au adus imediat aminte de toate problemele pe care le-au avut de când s-au mutat în Confort City. A fost, practic, momentul în care nervii au răbufnit. Dacă, iniţial, proprietarii locuinţelor care încă ardeau s-au certat zeci de minute în şir cu Ancuţa Petrescu, situaţia a degenerat, iar discuţiile s-au extins şi între păgubiţi şi vecinii celorlalte blocuri, neatinse de foc, care, fiind angajaţi ai Rin Grand Hotel sau ai Primăriei Sectorului 3, încercau să-i ia apărarea lui Robert Negoiţă, cel care, alături de fratele său, a pornit proiectul imobiliar Confort City.
Astfel, clienţii complexului au început să scoată la lumină necazurile de care s-au lovit de când s-au mutat în blocurile din ansamblul rezidenţial. Mulţi şi-au luat casele începând cu 2008, când piaţa imobiliară era pe val şi înainte ca ansamblul să fie dat în folosinţă. Au plătit în jur de 50-60 de mii de euro pentru o locuinţă. Odată ajunşi în noile lor cămine, au constatat, spuneau ei, că au probleme legate de curentul elecric, care se întrerupea foarte des, cu ghenele de gunoi, care se blocau în permanenţă, dar şi în privinţa accesului în zonă pe timp de iarnă, în condiţiile în care Confort City este amplasat, practic, în câmp. Unii locatari s-au plâns că, atunci când încercau să ia legătura cu reprezentanţii dezvoltatorului, erau îndemnaţi să-şi transmită doleanţele prin email.
"Nu mai am nici buletin. Am rămas doar cu hainele de pe mine. Ei zic că ne dau cazare la Rin, dar eu nu mai am nici măcar cu ce să mă îmbrac. De când locuiesc, aici am avut numai probleme. Astă iarnă mi s-a prăbuşit tavanul, iar reprezentanţii complexului, după ce i-am sunat, mi-au cerut să le scriu un email. La fel mi-au răspuns şi atunci când m-am plâns că lumina se opreşte de zece ori pe zi. Am anunţat acest lucru de trei ori şi le-am explicat că, în ritmul acesta, o să mi se ardă televizorul, frigiderul şi toate celelalte electrocasnice. Nu s-a rezolvat nimic", a spus Cătălina Popescu, o tânără de 27 de ani, a cărei locuinţă de la mansardă a fost făcută scrum.
Orele treceau, pompierii luptau cu focul, iar nervii celor rămaşi fără case rămâneau întinşi la maximum. De fiecare dată când un reprezentant al autorităţilor apărea la faţa locului, locatarii izbucneau furioşi, reclamând tot ce i-a nemulţumit de la mutarea în Confort City.
În jurul orei 17.00, flăcările erau lichidate. Pentru a preveni reizbucnirea focului, pompierii militari continuau, din nacele, să ude mansarda cu insistenţă. Trei dintre ei, intoxicaţi cu fum, au fost transportaţi la Floreasca, iar un altul a primit îngrijiri la faţa locului, din acelaşi motiv.
Stingerea incendiului nu a însemnat însă şi finalul calvarului pentru locatarii blocului. Pentru ei, punctul culminant al dezastrului a fost atunci când au intrat în bloc în grupuri mici, îmbrăcaţi în echipamente de protecţie şi însoţiţi de pompieri, pentru a vedea ce le-a mai rămas din case şi pentru a-şi lua puţinele bunuri neatinse de foc.
Citeşte şi:
INCENDIU CONFORT CITY: Dezvoltatorul pune la dispoziţia locatarilor afectaţi apartamente vacante
Tensiunea era din nou la cote maxime. Unii locatari voiau să intre cât mai repede în bloc, peste rând, cum se spune. Pentru a preveni eventualele incidente, autorităţile ilfovene au trimis la faţa locului un echipaj de intervenţie rapidă de la IPJ Ilfov, fără cagule, şi mai mulţi jandarmi.
Oamenii erau însă disperaţi şi greu de stâpânit. Se îmbulzeau la uşi şi aproape că nici nu ascultau indicaţiile pompierilor şi jandarmilor. Un tânar a rupt-o la fugă şi a alergat fără oprire până la etajul nouă. A vrut să-şi vadă mai repede apartamentul. De fapt, ce mai rămăsese din el.
"Este un dezastru! În apartamentul meu nu a mai rămas nimic. Este totul plin de apă şi cenuşă. Abia terminasem cam tot ce mai aveam de făcut în casă. M-am chinuit doi ani, împreună cu soţia, ca să facem casa aşa cum ne-o doream. Acum, toată munca noastră s-a dus...", a spus el, cu voce resemnată, după ce a revenit de sus.
Odată cu căderea serii, la ferestrele de la etajele superioase se putea vedea razele de lumină ale lanternelor care scrutau pereţii înnegriţi şi îmbibaţi cu apă. Afară, în faţa grădiniţei din complex, s-a format o nouă coadă. Angajaţii dezvoltatorului imobiliar completau liste cu locatarii nevoiţi să-şi petreacă noaptea la hotelul deţinut tot de fraţii care au pus pe hartă Confort City.
Răpuşi de oboseală şi măcinaţi psihic până spre limita suportabilului, locatarii aşteptau tăcuţi la coadă. Toţi ar fi vrut să ajungă la hotel doar în vacanţă.
Spre ora 21.00, un nou anunţ: cei care nu au maşini proprii vor fi preluaţi de microbuzele şcolii din Popeşti-Leordeni şi duşi la hotel.
Epilogul a rezumat, într-un singură imagine, dezastrul după-amiezii de 2 octombrie: oameni cu bagaje murdare de funingine, unii ţinând în braţe pisici de rasă sau iepuri, se întorceau cu spatele la căminele distruse şi plecau din locul unde se mutaseră, acum câţiva ani, plini de speranţă. Acum, totul s-a transformat în deznădejde.
(Material realizat de Andrei Dumitrescu, andrei.dumitrescu@mediafax.ro)
Citește pe alephnews.ro: Liderul de facto din Siria a afirmat că țara este epuizată și nu reprezintă o amenințare pentru vecini sau pentru Occident. Ahmed al-Sharaa vrea ridicarea sancțiunilor internaționale
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate