- Home
- Social
- ALBA IULIA, (06.11.2016, 10:33)
- Dragos Suciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video REPORTAJ: Locuitorii din Alba Iulia aleargă pentru reabilitarea stadionului, odinioară simbol al municipiului - GALERIE FOTO, VIDEO
Zeci de albaiulieni aleargă, în fiecare sâmbătă, pentru reabilitarea Stadionului ”Cetate”,odinioară simbol viu al municipiului, acum cuprins de o atmosferă "gri", cu gard dărăpănat, poartă ruginită, pereţi scorojiţi. Pista de atletism este decolorată şi plină de denivelări, iar scaunele sunt rupte.
Urmărește
1063 afișări
Sentimentul de melancolie este apăsător pentru cei care au cunoscut momentele de glorie ale echipei de fotbal Unirea Alba Iulia, care a evoluat zeci de ani pe Stadionul ”Cetate”.
Stadionul "Cetate" era un simbol viu al municipiului Alba Iulia, unde mii de persoane urmăreau meciurile de acasă ale echipei de fotbal şi strigau la unison: ”Hai Unirea, tu eşti iubirea, hai Unirea, victorie!”.
Unirea chiar era pasiunea multor microbişti. După fiecare meci, inimile suporterilor se umpleau de tristeţe ori de bucurie, însă tot timpul dăinuia speranţa şi încrederea că echipa îşi va reveni. În 2014, FC Unirea Alba Iulia şi-a declarat falimentul, iar odată cu ea şi stadionul pe care a evoluat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
Acum, gardul stadionului este dărăpănat, iar poarta ruginită iese în evidenţă. Pe pereţii scorojiţi ai tribunelor se află bannere cu firme care nu mai există, iar pista de atletism este decolorată şi plină de denivelări, unde a crescut iarbă. Pe tribuna unu şi doi sunt montate scaune de plastic, unele fiind rupte, iar peluzele sunt din beton, care e degradat şi crăpat. Scările de acces în tribune au vopseaua ”sărită”, iar zugrăveala de pe pereţi este căzută. Pe partea exterioară a stadionului mai stau lipite câteva panouri pe care scrie ”Nu rasismului” şi reguli de conduită în stadion, însă acestea nu mai sunt lizibile din cauza intemperiilor.
În spatele tribunelor, stau aruncate mucuri de ţigară, iar iarba care nu a mai fost tunsă acoperă pe alocuri suprafeţele de beton. Totodată, cişmelele nu sunt funcţionale nici vara, iar uşile de la grupurile sanitare sunt mereu închise. Pe holul de acces către vestiare se simte un miros închis, iar pe perete este agăţat un tablou cu fotbaliştii care au adus ultima promovare în Divizia A.
În ultimii ani, s-au alocat bani doar pentru refacerea gazonului, iar una dintre puţinele investiţii s-a făcut în 2009, când echipa de fotbal a promovat în Liga I, iar stadionul a trebuit omologat. Atunci au fost renovate vestiarele şi au fost puse scaune de plastic.
Zeci de albaiulieni aleargă în fiecare sâmbătă pe pista de atletism a Stadionului ”Cetate” din Alba Iulia pentru a determina autorităţile locale să investească în reabilitarea acestui obiectiv.
Zeci de persoane, majoritatea tineri, îmbrăcate cu tricouri pe care scrie ”Uniţi salvăm Stadionul Cetate”, s-au întâlnit a treia sâmbătă consecutiv şi au alergat pe pista de atletism cu scopul de a transmite autorităţilor să investească în acest obiectiv, pentru că ”oamenii nu au unde practica sport”.
Majoritatea au făcut o tură de pistă, ce are 400 de metri, iar apoi au format un lanţ uman.
Galerie foto
Unul dintre participanţi, în vârstă de 31 de ani, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că aleargă pentru ”o nouă pistă de atletism”, iar apoi a arătat că are o rană la genunchi după ce a căzut din cauza stării degradate a acesteia.
Un tânăr de 18 ani care face culturism a spus că a venit să susţină sportul albaiulian, iar un vârstnic de 77 de ani a spus că vrea să vadă ”un stadion mai frumos, mai aranjat, iar mişcarea în aer e sănătate”.
Acţiunea ”Uniţi Salvăm Stadionul Cetate” a fost iniţiată de un consilier local al municipiului Alba Iulia, Mircea Trifu, nemulţumit că de circa 35 de ani, de când a fost inaugurat, obiectivul nu a beneficiat de investiţii majore, în condiţiile în care ”la fiecare şedinţă de Consiliu Local se alocă zeci de mii de euro pentru tot felul de stupidităţi care nu au nicio finalitate”.
”Vom alerga în fiecare sâmbătă până în jurul datei de 1 decembrie, când vom organiza un eveniment de amploare. Am început să strângem semnături pentru modernizarea stadionului, sperăm să ajungem la 10.000, iar astfel să determinăm autorităţile să investească. E inadmisibil ca un oraş care se vrea a doua capitală să nu aibă o arenă”, a declarat Mircea Trifu.
Pe de altă parte, viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa, a declarat, pentru MEDIAFAX, că municipalitatea avea oricum în plan să aloce, în 2017, bani pentru modernizarea Stadionului Municipal ”Cetate”.
”Ce era mai necesar, refacerea gazonului, am făcut. Avem în plan, anul viitor, să refacem, rând pe rând, camerele de cazare unde stăteau fotbaliştii, pista de atletism, cele două săli de antrenamente unde sunt aparate de culturism şi fitness şi vom vedea dacă mai ne ajung banii pentru completarea scaunelor, în peluze”, a spus Gabriel Pleşa.
Acesta a adăugat că se bucură că sunt oameni care vin pe Stadionul Municipal ”Cetate” să facă mişcare, însă acţiunile din fiecare sâmbătă organizate de consilierul local Trifu sunt ”politicianiste”.
Pista de atletism, obstacol în calea performanţei
Profesorul şi antrenorul de atletism Gabriel Avram a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că pista e uzată ”atât fizic, cât şi moral”, fiind ”depăşită din toate punctele de vedere”.
”Decât deloc, e bună şi asta. Nu doar pista ne împiedică să ne pregătim, dar de un an şi ceva atleţii nu mai au duşuri, iar sportivele mele trebuie să facă duş acasă după antrenament", a spus Gabriel Avram.
Ilie Cioca, un cunoscut atlet de 71 de ani, care aleargă cel puţin 10 kilometri în fiecare zi şi participă periodic la competiţii de veterani, a spus că ”stadionul e catastrofă, pista e foarte rea, plină de denivelări”. Fost profesor de sport, el şi-a amintit că după 1982 se antrena, aici, alături de elevi ai Colegiului Militar, pe o pistă de beton.
Stadionul "Cetate" din Alba Iulia este singura bază de antrenament din municipiu unde se poate practica sport gratuit, fiind frecventat de zeci de tineri şi deopotrivă vârstnici în zilele cu vreme bună. Aici au făcut primii paşi în fotbal fotbal jucători foarte buni, cei mai titraţi fiind Nicolae Stanciu, care evoluează la Anderlecht Bruxelles şi Gicu Grozav, jucător la Terek Groznîi. După desfiinţarea echipei FC Unirea Alba Iulia s-a înfiinţat AFC Unirea 1924, care nu evoluează în prezent meciurile de acasă pe Stadionul ”Cetate” din cauza gazonului care a fost schimbat.
Citeşte şi: TRAFIC îngreunat pe Autostrada Soarelui din cauza ceţii: Vizibilitate şi sub 20-30 metri
Citeşte şi: Panică într-un bloc din Arad, după ce dintr-un apartament ieşea fum. Locatarii au sunat speriaţi la 112
Citeşte şi: Mesaj în ,,tehnocrată" a ministrului Muncii, Dragoş Pîslaru: Este nevoie de o nouă clasă politică, fără corupţie
Citeşte şi: Cel mai lung apel la Telverde Antisuicid din România a durat peste opt ore. Cum a decurs întreaga conversaţie
Citeşte şi: Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, la ieşirea de la Curtea de Apel: Ministrul Prună nu trebuia să mintă. Acum vrea să ascundă mizeria sub preş
Citeşte şi: Proiect pus în dezbatere de Ministerul Justiţiei: Deţinuţii care execută pedepse în condiţii necorespunătoare, 3 zile de libertate pe lună
Citeşte şi: Proiect pus în dezbatere de Ministerul Justiţiei: Deţinuţii care execută pedepse în condiţii necorespunătoare, 3 zile de libertate pe lună
Citeşte şi: Proiect pus în dezbatere de Ministerul Justiţiei: Deţinuţii care execută pedepse în condiţii necorespunătoare, 3 zile de libertate pe lună
Citeşte şi: ACCIDENT NAVAL pe Dunăre: Două ambarcaţiuni s-au ciocnit în zona Milei 23. Unul dintre cei şase răniţi, transferat la Costanţa
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe