- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (27.04.2013, 22:57)
- Elvira Gheorghita , Andrei Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REPORTAJ: Mii de credincioşi şi sute de preoţi la pelerinajul de Florii, care a pornit de la temelia Catedralei Mântuirii Neamului - GALERIE FOTO
Mii de credincioşi şi sute de preoţi au participat sâmbătă la pelerinajul de Florii din Capitală, cu ocazia căruia a fost oficiată prima slujbă la locul unde se construieşte Catedrala Mântuirii Neamului, Patriarhul Daniel spunând că poate, acum că se vede lucrarea, oamenii vor da bani pentru ea.
Urmărește
1227 afișări
REPORTAJ: Mii de credincioşi şi sute de preoţi la pelerinajul de Florii, care a pornit de la temelia Catedralei Mântuirii Neamului - GALERIE FOTO (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)
Aproximativ 3.000 de credincioşi, dar şi în jur de 700 de preoţi s-au adunat, sâmbătă, în jurul platformei de beton, înaltă de patru metri, ce constituie nivelul zero al Catedralei Mântuirii Neamului, pentru a asista la slujba ce a precedat pelerinajul de Florii către Patriarhie.
Pe această platformă, a fost improvizat un altar, de unde au slujit Patriarhul Daniel şi episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor Varsanufie Prahoveanul, înconjuraţi de un sobor de 12 preoţi şi diaconi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Două cruci mari din crizanteme albe, cu postament din crengi de brad, au fost puse de-o parte şi de alta a altarului improvizat. Mulţimea de credincioşi a venit cu ramuri de salcie şi finic, cu flori şi, câţiva, cu icoane, spre a fi sfinţite.
Oamenii au început să se adune încă de pe la ora 14.00, adăpostindu-se de soarele dogoritor, care au apucat, pe sub copaci. Vorbeau despre apropatele sărbători, dar şi despre sărăcie şi speranţă. Schimbau impresii şi despre preoţime, bune şi rele, în funcţie de clericii din parohiile de unde proveaneau. Dar, despre viitoarea Catedrală a Mântuirii, nu aveau de zis decât lucruri bune.
"Sunt de acord cu această construcţie, pentru că eu am credinţă în Dumnezeu, şi nu în preoţi. Chiar dacă vorbim probabil de o sumă foarte mare, această construcţie este făcută să dureze, şi, pentru noi oamenii săraci, care nu îl avem decât pe Dumnezeu, catedrala reprezintă speranţa, mai ales că este făcută să dureze poate sute de ani de acum înainte", a spus o femeie.
O altă enoriaşă consideră, de asemenea, că "este bine pentru poporul român că se construieşte o casă a lui Dumnezeu deosebită", argumentând că "românii sunt recunoscuţi drept un popor credincios care trăieşte după tradiţiile credinţei ortodoxe".
Cu toate acestea, femeia a criticat opulenţa pe care o afişează uneori clerul. "Noi, ortodocşii, murim de foame, şi ei trăiesc în lux, fără să le pese că au depus un jurământ al sărăciei. De-aia mulţi dintre noi, credincioşii, ne ducem în creierii munţilor, pe la pustnici", a spus aceasta.
După slujbă, Patriarhul Daniel a rostit rugăciunea de mulţumire pentru lucrările realizate la infrastructura viitoarei catedrale: 16 metri de construcţie în pământ şi patru de la nivelul solului, din noiembrie 2010.
Alte mulţumiri, de această dată pentru donaţiile pentru Catedrală, au fost exprimate la slujba de la Patriarhie, după pelerinaj. Astfel, Patriarhul Daniel a mulţumit, printre altele, primăriilor sectoarelor 1, 2, 3, 5 şi 6, punctând apoi că Primăria Sectorului 4 nu a donat până acum nimic, dar "are şansa s-o facă".
"Am vrut să fim acolo să vadă oamenii unde am ajuns cu lucrările. Poate până acum nu au dat bani pentru că nu se vedea lucrarea. Acum pot da, pentru că se vede", a mai spus PF Daniel, legat de oficierea primei slujbe în locul unde se va înălţa Catedrala Mântuirii.
Pelerinajul până la Patriarhie a fost deschis de toacă, urmată de steaguri bisericeşti şi Sfânta Cruce, de diaconii cu cădelniţe, de preoţii împărţiţi pe protoieriile din Bucureşti şi Ilfov, preoţii de caritate din Bucureşti, dar şi consilierii şi vicarii eparhiali şi patriarhali.
În continuarea procesiunii - icoana de mari dimensiuni simbolizând Intrarea Domnului în Ierusalim, pe care anul acesta a adus-o spre sfinţire Protoieria Ilfov Sud a fost purtată pe umeri de către clerici.
Părintele Varsanufie Prahoveanul a condus procesiunea, păşind în urma icoanei şi fiind urmat de Corul Seminarului Teologic Ortodox din Bucureşti, elevii seminarişti şi miile de credincioşi cu ramuri de salcie şi finic şi flori în mâini.
La Patriarhie, PF Daniel i-a întâmpinat în alte haine, de culoare verde, explicând că acestea i-au fost dăruite de patriarhul Basarabiei.
El a mai oficiat o scurtă slujbă, sfinţind icoana Intrării Domnului în Ierusalim, dar şi icoanele aduse de enoriaşi şi mai multe iconiţe mici pe care pelerinii să le poată duce acasă.
"Iconiţele au fost sfinţite aici. Nu trebuie luate de preoţi să le dea celor care nu au fost la pelerinaj, ci doar celor prezenţi", le-a indicat PF Daniel clericilor care au împărţit iconiţele.
Întreaga manifestare s-a desfăşurat fără incidente, pelerinii deplasându-se în ordine şi nefiind perturbaţi nici de cerşetori, nici de vânzători ambulanţi, obişnuiţi ai acestor evenimente, care, de acestă dată, nu şi-au făcut apariţia.
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze au salvat de Crăciun peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Peste 1,4 milioane de români îşi serbează onomastica de Florii. Printre numele cele mai rare: Mărgărit, Crin şi Micşunica
Citește și: Obiceiuri şi tradiţii de FLORII
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:03
-
astăzi, 17:55
Guatemala este dispusă să accepte deportaţii din America Centrală propuşi de Trump - surse Reuters