REPORTAJ: Mit de Bobotează - "Agheasmă de la mai multe biserici, pentru mai multă putere de vindecare" - FOTO

Mii de bucureşteni s-au adunat marţi dimineaţă, pe Dealul Patriarhiei, spre a lua Agheasma Mare, care "nu se strică şi poate să vindece", mulţi dintre ei poposind pentru asta la mai multe biserici, cu speranţa sporirii "puterii tămăduitoare". "Nu este mai puternică", spun însă preoţii.

Urmărește
1399 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Mit de Bobotează - "Agheasmă de la mai multe biserici, pentru mai multă putere de vindecare" - FOTO

Mit de Bobotează - "Agheasmă de la mai multe biserici, pentru mai multă putere de vindecare" (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Cei mai mulţi credincioşi au urcat Dealul Patriarhiei încă de la 8 dimineaţa. Au vrut să fie printre primii care se bucură de apa vindecătoare şi care participă şi la Slujba Sfintei Liturghii. Alţii au ajuns mai târziu, pentru că aveau stabilit un veritabil tur al bisericilor, spre a aduna agheasmă din mai multe "surse".

"Am mai fost la Biserica Sfântul Antonie. Am luat şi de acolo agheasmă. Acum, stau aici la coadă. Este mai bine să luăm de la mai multe biserici", a explicat un bărbat din rândul celor hotărâţi să apeleze la surse multiple de apă sfinţită, de Bobotează.

O femeie aflată în apropiere l-a completat: "Ce, nu avem voie să luăm de la mai multe biserici? Avem".

Unii au luat şi câte 30 de litri de agheasmă, chiar dacă aceasta poate fi băută doar opt zile. Pentru un enoriaş care a adunat doar pentru uz propriu, asta ar înseamna să bea aproape patru litri pe zi.

Au existat, însă, şi comisionari. Altfel spus, credincioşi veniţi să ia agheasmă pentru mai multe persoane. "Ştiu eu ce fac. Am mulţi bătrâni care nu pot să vină să ia. Iau pentru toţi", a motivat un bărbat.

Pe acelaşi principiu a luat apă sfinţită şi o femeie. "Eu am luat un bidon de cinci litri, dar am nepoţi care sunt la serviciu şi le dau şi lor, şi unei prietene care nu iese din casă".

O alta s-a lăudat că are acasă o sticlă de doi litri cu agheasmă veche de zece ani. "În fiecare an am pus apă sfinţită în această sticlă. Aşa că, dacă mă gândesc bine, adun agheasmă de zece ani. Beau din ea opt zile, restul o păstrez. Este miraculoasă. Vă daţi seama? De zece ani şi este de parcă acum ai luat-o de la izvor. Este o minune".

Mitul că agheasma luată de la mai multe biserici ar însemna mai multă putere de vindecare este desfiinţat de cler. Episcopul vicar patriarhal Timotei Prahoveanul a spus că agheasma adunată astfel nu este nici mai puternică, şi nici mai sfinţită.

Cât priveşte "morala" unui tur al lăcaşurilor de cult, pentru agheasmă, PS Timotei Prahoveanul a fost tranşant: "Nu mi se pare corect".

 

"Se ia dimineaţa, pe nemâncate, înainte de anafură"

După Sfânta Liturghie, a început slujba de sfinţire a apei, oficiată de PF Daniel. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române le-a explicat oamenilor rostul acestei slujbe şi efectele tămăduitoare ale Agheasmei Mari. În rezumat - apa sfinţită e unică, efectele ei, nenumărate. "Apa sfinţită azi sau Agheasma Mare are o putere deosebită de binecuvântare, de vindecare şi de sfinţire. Se numeşte Agheasma Mare pentru că a fost primită ca binecuvântare de la Dumnezeu, fiind invocat de trei ori Duhul Sfânt la începutul rugăciunii, iar la sfârşit, de alte trei ori. Agheasma Mare are putere sfinţitoare a sufletului, a trupului şi a caselor oamenilor, a fântânilor şi a naturii. De aceea, oamenii de la ţară sfinţesc nu numai locuinţele, ci şi casele din jur şi ogorul. Agheasma are şi putere vindecătoare de boli trupeşti şi sufleteşti, de patimi, dar şi de izgonire a duhurilor necurate. Prin folosirea acestei ape sfinţite, alungăm răutatea din sufletul nostru, dar şi lucrarea diavolească, adesea plină de răutate de viclenie", a spus PF Daniel.

Apoi, Patriarhul a explicat cum trebuie băută Agheasma Mare: "Se ia dimineaţa, pe nemâncate, opt zile, pentru că opt este cifra veşniciei a vieţii veşnice. Se ia înainte de anafură"

PF Daniel le-a vorbit celor veniţi să ia apă sfinţită şi despre "botezul" poporului român. "La acest praznic deosebit (Boboteaza - n.r.), ne amintim şi de botezul nostru ca popor. Unele popoare din jur pot comemora sau aniversa anul când poporul a fost botezat, desigur, la comandă . S-a botezat mai întâi cneazul, care apoi a dat ordin să se boteze poporul. Aşa a fost în cazul bulgarilor, ruşilor. Noi nu am fost botezaţi într-un an anume, pentru că botezul nostru a fost unul lent şi profund, în deplină libertare, dar adesea cu mari sacrificii. Botezul nostru ca popor a început cu sfântul apostol Andrei, care este apostolul şi ocrotitorul românilor. El a început încreştinarea noastră ca popor", a explicat Patriarhul.

În final, PF Daniel a precizat şi sursa apei sfinţite la Patriarhie: "Apa nu mai este de la oraş (din reţeau proprie a Capitalei - n.r.). Este din grădina noastră, de la 183 de metri adâncime".

La rândul său, episcopul vicar patriarhal Timotei Prahoveanul a spus că Bobotează reprezintă înnoirea noastră şi că agheasma poate fi băută şi în afara intervalului de opt zile, însă numai cu binecuvântarea duhovnicului. "Noi trebuie să înnoim permanent haina de la botez. Apa o putem păstra şi după cele opt zile. Dar peste cele opt zile se ia numai cu binecuvântarea duhovnicului, chiar şi în cazul celor bolnavi. La fel şi casa sau grădina, pot fi sfinţite numai în acest interval. Apa nu se strică, pentru că este sfinţită".

PF Daniel şi ierarhii au coborât apoi în mulţime şi i-au stropit pe oameni cu Agheasma Mare. Abia după acest moment credincioşii şi-au umplut vasele cu apă sfinţită şi au primit în dar iconiţe cu Botezul Mântuitorului şi anafură.

Toţi s-au închinat, la sfârşit, crucii de gheaţă îmbrăcate în cetină de brad şi garoafe albe şi roşii.

Pe feţele lor se putea citi că pleacă fericiţi de la Patriarhie. O parte a lor, spre casă. Alţii, spre noi lăcaşuri de cult din turul pentru umplerea sticlelor burduşite în sacoşe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici