REPORTAJ: Olimpic internaţional la informatică, medaliat cu aur, ofertat de prestigioasele universităţi MIT, Stanford şi Harvard

Rareş Buhai, elevul bistriţean cu cel mai mare număr de medalii de aur câştigate la olimpiade internaţionale, a fost ofertat de trei universităţi americane, între care Stanford şi Harvard, el urmând să o aleagă pe cea care îi va oferi cea mai avantajoasă bursă.

Urmărește
15284 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Olimpic internaţional la informatică, medaliat cu aur, ofertat de prestigioasele universităţi MIT, Stanford şi Harvard

REPORTAJ: Olimpic internaţional la informatică, medaliat cu aur, ofertat de prestigioaselel universităţi MIT, Stanford şi Harvard (Imagine: Eugen Gheorghe / Mediafax Foto)

Rareş Buhai, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional “Liviu Rebreanu” DIN Bistriţa, a câştigat în fiecare an de liceu medalia de aur la olimpiada internaţională de informatică, dar şi la balcaniade şi alte concursuri internaţionale, anul acesta calificându-se din nou la faza naţională a olimpiadei de informatică.

Întrucât în iunie va absolvi liceul, Rareş Buhai a aplicat pentru trei universităţi americane care l-au acceptat deja, indiferent de rezultatul pe care îl va obţine anul acesta la olimpiade.

"Ştiu deja că voi studia în SUA, am fost acceptat la Massachusetts Institute of Technology (MIT), Stanford University şi la Harvard. Încă nu ştiu la care voi merge. Contează şi bursa pe care o voi primi. Încă nu sunt 100% decis, dar 100% sunt decis să studiez în SUA. Am fost acceptat pentru rezultatele de până acum. Cele de anul acesta nu mai contează”, a declarat Rareş Buhai corespondentului MEDIAFAX.

Tânărul spune că, dacă va avea rezultate bune la olimpiada naţională, ar putea participa la Olimpiada Internaţională de Informatică din Kazahstan şi la cea a ţărilor din Europa Centrală, desfăşurată în Cehia.

"Sunt pregătit de olimpiadă, sper să am rezultate ca şi în anii trecuţi şi să iau tot aur. Dacă aş avea rezultate bune la naţională, aş putea participa la Olimpiada Internaţională de Informatică din Kazahstan şi la cea a ţărilor din Europa Centrală care e în Cehia. Materia am parcurs-o, dar în fiecare an devine din ce în ce mai greu la informatică”, a afirmat Rareş Buhai.

Profesorul Constantin Gălăţan, care îl pregăteşte de Rareş Buhai încă de la început în calitate de coordonator al lotului naţional de informatică al României, spune că pentru el Rareş va fi un om pe care nu îl va uita probabil niciodată.

"Faptul că Rareş a obţinut trei medalii de aur la olimpiada internaţională de informatică deja este o performanţă neatinsă de alt elev român, dar dacă vor fi patru, atunci va fi un record de nebătut, cel mult de egalat. Noi toţi vom avea nostalgia acestui băiat minunat. Pentru mine o să fie un om pe care nu o să îl uit probabil niciodată”, a declarat profesorul Constantin Gălăţan.

La rândul său, directorul Colegiului Naţional "Liviu Rebreanu” din Bistriţa, Constantin Rus, a spus că e “întristat” pentru că “portdrapelul delegaţiei olimpice a liceului, Rareş Buhai, participă pentru ultima dată la o fază naţională,” întrucât va absolvi liceul.

“Rareş este, aşa cum bine ştiţi, campionul campionilor din România şi vreau să se audă şi să se ştie că acest tânăr extraordinar din Bistriţa este pe primul loc, de departe, în istoria olimpiadelor din România ca număr de medalii de aur câştigate. În ultimii trei ani a câştigat de fiecare dată câte trei medalii de aur la concursuri internaţionale, o performanţă extraordinară cu care ne mândrim”, a spus Rus.

Colegiul Naţional “Liviu Rebreanu” Bistriţa, unde învaţă Rareş Buhai, are, anul acesta, 58 de elevi calificaţi la fazele naţionale ale olimpiadelor dintre care zece vor concura la informatică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici