- Home
- Social
- SLATINA, (14.08.2012, 21:33)
- Andreea Unturica , Georgiana Stanescu ,
REPORTAJ - Olt: Zeci de comune verificate pentru votul la referendum. Procurorii sunt huiduiţi şi criticaţi
Peste 20 de localităţi din Olt au intrat în vizorul procurorilor după ce prezenţa la referendum a atins sau chiar a depăşit sută la sută. Primari, preşedinţi şi membri ai secţiilor de votare au fost audiaţi, în unele zone precum Piatra Olt oamenii legii fiind huiduiţi de către localnici.
Urmărește
3842 afișări
REPORTAJ - Olt: Zeci de comune verificate pentru votul la referendum. Procurorii sunt huiduiţi şi criticaţi (Imagine: Cristi Vatavu/Mediafax Foto)
Aceştia i-au întâmpinat cu huiduieli pe procurori, care au încheiat zeci de procese-verbale în urma audierilor, cerându-le acestora să plece şi să înceteze cu aceste acţiuni, transmite corespondentul MEDIAFAX.
În judeţul Olt, prezenţa la unele secţii de vot a atins cote greu de imaginat. Astfel, la mai multe secţii de vot din judeţ s-a înregistrat o prezenţă de peste 200 la sută în ziua referendumului. Tocmai de aceea, procurorii au decis să facă o vizită în teritoriu pentru a verifica cum de s-a ajuns la anumite secţii de vot din mediul rural să fie atât de multe persoane înscrise pe listele suplimentare şi cum s-a făcut ca în ziua votului procentele să se apropie de sută la sută în aproape toate secţiile de vot dintr-o comună sau alta.
Potrivit preşedintelui PSD Olt, Paul Stănescu, procurorii Direcţiei Generale Anticorupţie au început ancheta în judeţul Olt lunea trecută, iar până acum au verificat mai multe secţii de votare din aproximativ 20 de localităţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Meta a respins acuzațiile conform cărora utilizatorii Facebook și Instagram sunt forțați să urmărească conturile noii administrații Trump
-
Ciolacu, despre restructurarea bugetarilor: Indiferent de obstacole - o duc la bun sfârşit
-
RAR avertizează: Escrocheria cu certificate auto false, la mare căutare
-
Mai mulţi angajaţi la ghişeele CFR pentru a scurta cozile studenţilor
"Procurorii DNA sunt în judeţul Olt de mai bine de o săptămână şi au verificat foarte multe secţii de votare, unde a fost înregistrată o prezenţă mare la vot. Spre exemplu, astăzi, sunt în Piatra-Olt, Vitomireşti şi Sâmbureşti. Eu nu am fost chemat, însă am informaţiile de la primari şi membrii PSD care au fost prezenţi în secţiile de votare în ziua referendumului", a precizat Paul Stănescu.
În localitatea Piatra Olt, procurorii au ajuns marţi dimineaţă, la ora 9.00. S-au întâlnit cu primarul, dar şi cu doi dintre preşedinţii de secţii de vot din 29 iulie.
"Ieri (n.r. - luni) am fost informat de către un reprezentant al IPJ, de la Poliţie, că vor veni astăzi la Piatra Olt nişte cadre din zona DNA pentru a culege nişte informaţii legate de referendumul din 29 iulie şi am fost invitat la discuţii eu şi încă trei şefi de secţii. O doamnă este plecată din localitate, iar astăzi eu şi ceilalţi doi şefi am fost la audieri, în calitate de martori", a declarat primarul din Piatra Olt, Tudor Udrescu.
Edilul şef din Piatra Olt a explicat că localitatea sa este poziţionată la un nod de căi ferate, dar şi pe drumul naţional, iar cinci dintre cele şapte secţii de vot au fost poziţionate în gară şi chiar la şoseaua principală şi asa se face că s-au nimerit atât de mulţi votanţi.
În plus, primarul mai spune că locuitorii comunei au ieşit la toate alegerile din trecut în număr mare la vot.
"Probabil că dânşii au venit pentru că procentul de participare la Piatra a fost important, de 91 la sută, dar Piatra Olt de-a lungul timpului a tot avut procente importante: la referendumul pentru constituţie, din 2003, unde miza nu era atât de mare, a fost 80 la sută, la alegerile locale a fost de peste 70 la sută, în condiţiile în care au votat numai localnicii, iar acum au fost numai 7-800 pe listele suplimentare şi acest număr se justifică pentru că cinci din cele şapte secţii sunt la intersecţii de trafic, feroviar şi rutier. Şi lumea, să ştiţi că a fost dornică să vină la referendum", a mai spus Tudor Udrescu, primar Piatra Olt.
Localnicii din Piatra Olt nu au fost însă la fel de rezervaţi ca primarul lor. Zeci de oameni au ieşit în faţa primăriei cu buletinele la vedere, supăraţi că procurorii vin acum să îi tragă la răspundere de ce au votat aşa mulţi la referendum. Oamenii au cerut să fie lăsaţi în pace şi chiar au declarat că dacă mai trebuie un referendum pentru acelaşi lucru vor ieşi din nou toţi la vot sau poate chiar mai mulţi.
"Este sat cu oameni săraci, mulţi dintre noi suntem pensionari, peste 70 de ani, dar cinstiţi. Ce vin ei acuma să ne verifice că ce şi cum am votat noi. Nici nu spun de unde sunt, vin aşa. La mine, unul nu au venit, dar am auzit cum băteau la porţile oamenilor", a declarat Nicolae Drăgescu, localnic din Piatra Olt.
"La mine nu au venit, dar au intrat la unii vecini care nu au dat în viaţa lor cu ochii de aşa ceva şi oamenii se mai sperie", spune Gheorghiţa Vasile.
Când procurorii au venit la sediul Poliţiei din Piatra Olt, au fost întâmpinaţi cu huiduieli de către localnicii adunaţi în faţa postului.
"Unde veniţi, mă, aşa, m-au sunat oameni cu lacrimi în ochi să îmi spună cum veniţi voi, dar e posibil, ce am făcut, nici nu ne spuneţi...." declara Nicolae Trucă, viceprimar în localitate, în momentul în care procurorii au intrat în postul de Poliţie.
"Am votat la referendum şi mai ies la vot o dată, dacă mi se cere, să îl mai dau jos o dată. M-am săturat de el, să plece!" declara Gheroghe Stoica, un localnic din Piatra Olt, ţinând buletinul cu ştampila votat la vedere.
În această săptămână, procurorii DNA au început ancheta şi în localitatea Bărăşti, unde au audiat mai multe persoane.
"Au venit în localitatea noastră trei procurori de la DNA. Am fost audiat şi eu în calitate de martor. Nu au vrut să-mi spună mai multe, doar mi-au pus întrebări despre cum s-a desfăşurat referendumul. Ştiu că au fost audiaţi preşedinţii din două secţii de votare şi ceilalţi membri şi observatori. În comuna noastră au fost trei secţii de votare, însă doar la două se face anchetă, acolo unde prezenţa depăşeşte sută la sută. De altfel, la una dintre secţii prezenţa a fost de 200 la sută", a precizat Vergil Gealapu, primarul localităţii Bărăşti.
Procurorii DNA au făcut cercetări în peste 20 de localităţi din judeţul Olt, unde prezenţa la referendum a depăşit sută la sută, magistraţii audiind preşedinţii mai multor secţii de votare, dar şi membrii acestora.
Ancheta procurorilor DNA va continua şi în zilele următoare în alte localităţi.
Marţi, Direcţia Naţională Anticorupţie a informat că se fac cercetări în legătură cu organizarea şi desfăşurarea referendumului din 29 iulie, dar că, având în vedere stadiul anchetelor, nu poate furniza date suplimentare.
(Material de Georgiana Stănescu, corespondenti@mediafax.ro)
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump face schimbări în lume în a treia zi de mandat. Țările UE ar putea fi supuse unor tarife vamale din partea SUA
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cel mai mare iceberg din lume, A23a, se deplasează spre insula britanică Georgia de Sud. Cât de gravă este situația
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe