REPORTAJ: Pacienţii unui spital din Cluj fac spectacole de teatru pentru a uita de boală

Un grup de actori a început la Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca un program de terapie prin artă care se adresează pacienţilor internaţi. Scopul este de a-i ajuta pe aceştia să uite de boală, să îi scoată din monotonia saloanelor şi să îi facă să le treacă mai uşor timpul petrecut în spital.

Urmărește
429 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Pacienţii unui spital din Cluj fac spectacole de teatru pentru a uita de boală

FOCUS: Pacienţii unui spital din Cluj fac spectacole de teatru pentru a uita de boală (Imagine: Laszlo Mihaly/ Mediafax Foto)

Pacienţii coboară, pe rând, din saloanele Spitalului Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca până la sala din subsol, unde sunt întâmpinaţi de un afiş pe care scrie cu litere colorate "Create. Act. Enjoy". Ei se aşază pe scaunele aranjate în semicerc, aşteptând filmul animat care va fi proiectat pe un ecran în cadrul proiectului "Artă pentru viaţă".

Cea mai bucuroasă din grup este Andreea, o fetiţă de şapte ani din judeţul Sibiu, care are mâna dreaptă în ghips. Este de trei săptămâni în spital şi se plictiseşte pentru că au plecat aproape toţi copiii din salon.

"Îmi place aici pentru că ne jucăm, cel mai mult, ne uităm la desene, ascult muzică şi dansez. Şi uit de durere. O să vin în fiecare zi aici, că e şi teatru şi vedem şi filme", spune fetiţa care trebuia să meargă la şcoală în clasa I, dar nu a mai ajuns pentru că a avut un accident în urma căruia i s-a pus mâna în ghips.

Pacienţii se împart în două grupuri, pentru a juca mimă, iar Andreea mimează, pe rând, că este un căţeluş sau o casă şi ghiceşte ce a mimat una dintre actriţele din proiect, o floare şi o doctoriţă.

Şi bunica fetiţei crede că nepoata va petrece mai uşor timpul în spital.

"Este o idee foarte bună, şi pentru copii, dar şi pentru părinţi şi bunici, care au posibilitatea să se mai destindă. Mai văd un teatru, un film, mai trece vremea, mai ia din suferinţa copiilor", spune ea.

Proiectul de terapie prin artă este derulat timp de o lună, între 17 septembrie şi 17 octombrie, la Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca de un grup de tineri actori şi regizori clujeni, care a primit o finanţare de 3.000 de euro din partea unei companii farmaceutice din Franţa.

Cristian Pascariu, regizor de film şi coordonatorul proiectului, explică de ce au nevoie pacienţii de aşa ceva.

"Scopul proiectului «Artă pentru viaţă» este să facem terapie prin artă şi să îi scoatem pe pacienţi din monotonia şi plictiseala spitalului, să îi ajutăm să treacă mai uşor peste boală şi peste problemele lor de sănătate. Să îi facem să uite de ce se află în spital. Ne propunem să facem creaţii artistice, adică mini-spectacole de teatru interactive şi proiecţii de film, dar şi un scurt metraj şi încercăm să dăm pacienţilor rolul de creatori ai acestor proiecte artistice. Ne dorim să implicăm atât pacienţii, cât şi personalul medical, în limita timpului disponibil", a spus Pascariu.

Potrivit acestuia, în cadrul proiectului, se va încerca motivarea pacienţilor să joace roluri, să vină cu idei despre posibile piese de teatru, privind, de exemplu, viaţa de spital, dar nu numai.

"Spectacolele să fie despre ce vor pacienţii, despre viaţa de spital, despre familie, despre dragoste. Sperăm să fie propriii actori în propria scenetă. Vom avea un decor cât mai simplu şi vom folosi costume. Spectatorii - pacienţi, personal medical, rude vor putea decide firul epic al poveştii deoarece în diferite momente ale piesei vor exista două sau mai multe direcţii ale firului epic. Astfel, spectatorii au un rol activ, fiind cei care decid live cum se va desfăşura povestea", a explicat coordonatorul proiectului, adăugând că a optat pentru varianta de mini-spectacole, cu o durată de 10-15 minute, pentru ca timpul lor de realizare să fie cât mai scurt, astfel încât orice pacient, indiferent de perioada lui de spitalizare, să poată participa.

De asemenea, proiectul prevede producerea unui film de scurt-metraj în care pacienţii să fie actori, iar pelicula să fie proiectată la final.

Un alt punct important al "Artei pentru viaţă" este facilitarea comunicării între pacienţi şi personalul medical din spital, astfel încât cele două categorii să ajungă să se înţeleagă reciproc şi să se asculte mai atent.

Doru Chelar este din Bacău şi s-a internat în urmă cu două zile la spitalul clujean, urmând să mai rămână zece zile. El crede că un astfel de proiect este unul extrem de necesar, ţinând cont de faptul că se derulează într-un spital.

"Un bolnav poate fi rupt de suferinţă, iar terapia prin artă îl face să uite de boală. Totul este ca tematica să fie înţeleasă, iar alegerea teatrului şi a filmului, a jocului de mimă cred că este în regulă. Voi veni zilnic pentru a participa la acest proiect", a spus acesta.

Directorul Spitalului Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca, Sanda Patrichi, consideră, la rândul său, că proiectul ajută medicii şi personalul medical să interacţioneze cu pacientul "altfel decât să îl vadă la pat, cu o suferinţă care trebuie tratată prin medicamente sau chirurgical".

"Este un procedeu de mult utilizat oriunde în lume, acela de completare a terapiei clasice, bazate pe dovezi ştiinţifice, prin terapie prin artă. Din păcate, unii pacienţi sunt reticenţi pentru că nu au educaţia şi informaţia pentru a înţelege aceste tipuri neconvenţionale de terapie", a spus Patrichi.

Ea a precizat că după finalizarea proiectului va încerca să găsească o soluţie pentru a oferi pacienţilor spitalului ateliere de artă, pictură sau muzică.

Proiectul a fost lansat de un grup farmaceutic şi se desfăşoară în mai multe spitale din România.

Material realizat de Vasile Măgrădean, corespondenti@mediafax.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici