- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (02.12.2013, 01:29)
- Eliana Radulescu , Andi Manciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REPORTAJ: Parada de la Arcul de Triumf, "foarte specială" pentru copii, "senzaţională" pentru demnitari
Piaţa Arcului de Triumf a fost animată, duminică, de Ziua Naţională, de o fastuoasă paradă militară la care au asistat mii de persoane, multe dintre acestea, deopotrivă demnitari şi oameni obişnuiţi, venind împreună cu copiii lor, care s-au arătat cei mai încântaţi de spectacol.
Urmărește
1145 afișări
REPORTAJ: Parada de la Arcul de Triumf, "foarte specială" pentru copii, "senzaţională" pentru demnitari (Imagine: Silviu Matei/ Mediafax Foto)
La parada de Ziua Naţională au defilat peste 2.000 de militari români, dar şi, în premieră, peste o sută de militari din Franţa, Polonia, Turcia şi SUA. Pe sub Arcul de Triumf au trecut şi peste 200 de vehicule militare, iar 35 de aeronave au survolat piaţa.
Demnitarii, unii veniţi cu soţiile şi copiii, au stat la tribuna oficială cu mai multe trepte, acoperită cu mochetă albastră.
Primii oameni în stat Traian Băsescu, Crin Antonescu şi Victor Ponta au decis să nu stea alături la această festivitate, tribuna fiind împărţită, de la distanţă, în "trei poluri de putere", deşi ultimii doi au venit împreună în piaţă, după o scurt popas la sediul USL.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Marea Britanie ia în considerare trimiterea de trupe în Ucraina pentru a-i instrui pe soldaţii ucraineni
-
Vladimir Putin, la conferinţa anuală de presă: Occidentul poate să încerce capabilităţile rachetei Oreşnik prin alegerea unei ţinte în Kiev şi folosirea sistemelor antiaeriene. Liderul rus critică dislocarea THAAD în România
-
Leul a început să se deprecieze la cotaţiile interbancare. BNR anunţă un curs neclintit
Preşedintele Traian Băsescu a asistat la eveniment alături de preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, în vreme ce, la câţiva metri, premierul Victor Ponta şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, l-au "flancat" pe principele Nicolae, reprezentant al Casei Regale la paradă.
Acelaşi grup a fost preferat şi de ministrul Apărării, Mircea Duşa, de liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, de vicepremierul Gabriel Oprea şi preşedintele PC, Daniel Constantin.
Singurul moment în care Traian Băsescu şi Victor Ponta s-au întâlnit a fost la finalul depunerii de coroane în numele Guvernului, când premierul s-a îndreptat spre preşedintele Republicii Moldova şi a dat mâna cu acesta şi cu preşedintele României.
Nici la plecare, şeful statului nu a preferat compania altei oficialităţi în afara lui Timofti, cu care, de altfel, a şi sosit la manifestare.
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a ales să stea între Ponta şi Băsescu, dar la distanţă de cei doi, alături de fostul şef al statului, Emil Constantinescu, ministrul de Interne, Radu Stroe, şi şeful SIE, Teodor Meleşcanu.
La eveniment nu a fost prezent, ca în alţi ani, fostul preşedinte Ion Iliescu.
La parada de 1 Decembrie au venit cei mai mulţi dintre miniştri, unii dintre ei fiind însoţiţi de copii, la fel ca şeful Cabinetului, Victor Ponta. Tot cu copilul, cel mic, a venit la Arcul de Triumf fostul premier Petre Roman, care l-a purtat pe umeri pe fiul său la finalul paradei.
La tribuna oficială şi-au mai făcut loc veterani de război, cadre militare active, în rezervă sau în retragere din MApN, militari răniţi în teatrele de operaţii şi soţii şi copii ai militarilor căzuţi la datorie în Irak şi Afganistan. Nu a putut să urce la tribună, dar a privit şi el parada militară, din scaunul cu rotile, sergentul major Daniel Porumb, rănit, în 2007, în teatrul de operaţiuni din Irak.
Spre deosebire de paradele din alţi ani, demnitarii, cu unele excepţii, au fost "scumpi la vorbă" la finalul ceremoniei.
Preşedintele Traian Băsescu s-a mulţumit să le ureze "La mulţi ani!" celor prezenţi la paradă.
Câteva persoane au început să huiduie în momentul în care acesta părăsea zona Arcului de Triumf la finalul festivităţii.
Premierul Victor Ponta, întrebat de jurnalişti cum i s-a părut parada, a spus: "Superbă, m-am bucurat foarte tare".
Totodată, fostul preşedinte Emil Constantinescu a lăudat evenimentul de la Arcul de Triumf. "A fost o paradă frumoasă, cred că e un lucru bun pentru bucuria oamenilor. (...) Mesajul este chiar cel pe care îl semnifică Ziua de 1 Decembrie, unirea în jurul unui ideal. Chiar dacă acum nu mai vedem aşa de clar acest ideal, cred că putem găsi forţele să reuşim împreună, să lucrăm pentru viitorul României", a spus Constantinescu.
Întrebat de jurnalişti dacă mai există în prezent în România patriotism, fostul şef al statului a răspuns: "Da, sigur că există. Patriotismul nu e ceva ce dispare. Nu-l găseşti peste tot, nu-l găseşti în stradă. El rămâne ascuns în sufletul oamenilor şi apare atunci când trebuie, în momentele de încordare. Cred că acum ar trebui să fie un astfel de moment de încordare pentru că ceea ce trebuie să regăsim e demnitatea naţională".
Vicepremierului Liviu Dragnea parada de 1 Decembrie i s-a părut "senzaţională": "Te-a făcut să te simţi mândru că eşti român. Nişte instituţii serioase care au arătat ce forţă au, cât de bine organizate sunt şi ne simţim şi apăraţi".
"Există sigur patriotism în România de astăzi, depinde de noi toţi să avem grijă să nu moară, pentru că din păcate am văzut mulţi oameni la televizor care critică alţi români care vorbesc de patriotism şi de chestiuni patriotice. Există în sufletul fiecărui român", a spus vicepremierul.
Despre Ziua Naţională a vorbit pe larg europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor. El i-a criticat pe cei care "tot cer" să se modifice ziua Sărbătorii naţionale, să fie primăvara sau vara, "că e mai cald". "Dacă ne punem la mintea lor, schimbăm şi data Crăciunului: nu mai e 25 decembrie, că e şi mai frig. Aşa a hotărât Dumnezeu, ca România să se unifice la 1 Decembrie şi aşa trebuie să rămână. Sprijinim toate demersurile legate de unificarea Republicii Moldova şi a României. Acesta este drumul corect. Cred că fraţii noştri de peste Prut mult nu mai pot, sunt îngenunchiaţi şi noi trebuie să îi aducem înapoi la patria mamă", a declarat Vadim Tudor.
Ca în niciun an de la Revoluţie, festivităţile au fost liniştite, fără proteste vehemente şi huiduieli care să facă să răsune Piaţa Arcului de Triumf.
Din partea oamenilor obişnuiţi veniţi să asiste la paradă, au fost însă critici faţă de controalele amănunţite de la filtrele de securitate. Spectatorii s-au grăbit, cu mai bine de o oră înainte de începerea festivităţilor, să prindă un loc cât mai bun în piaţă, de o parte şi de alta a Arcului de Triumf. Avântul le-a fost domolit însă de viglenţa filtrelor de securitate, fiecăruia dintre spectatori făcându-i-se control corporal amănunţit. Insistenţa jandarmilor i-a iritat pe unii dintre cei veniţi la paradă, care au huiduit în mai multe rânduri.
"Îşi bat joc de noi. Am venit aici să ne bucurăm, nu să ne scotocească ăştia prin buzunare", a spus cu năduf un tânăr, tocmai trecut de filtrul sever al forţelor de ordine, după ce şi-a desfăcut toate cele şapte buzunare de la geacă.
Cei trecuţi de filtru au mers în viteză, cu copiii alergând pe lângă ei, să ocupe un loc cât mai bun. Dar de-a lungul traseului de unde se putea vedea parada militară cele mai bune locuri erau lângă gardurile de protecţie, unde pământul, în urmă cu ceva timp spaţiu verde, se transformase în noroi.
Copiilor a părut însă să nu le pese că ghetele lor colorate de-abia se mai văd din nămol, tropăind fericiţi în pas de defilare. Cei mai slăbuţi dintre prichindei au reuşit să se strecoare printre gratiile protectoare, pe bulevardul principal. Ei s-au uitat zâmbind cu toată faţa la militarii care au trecut în pas cadenţat, la cai, la tancuri, urcând apoi privirea spre cer la elicoptere şi avioanele care survolau piaţa.
Unul dintre copii s-a arătat încântat de parada "foarte specială". A mai fost şi în alţi ani, dar "nici chiar aşa". "Tancurile, avioanele, soldaţii, tot mi-a plăcut", a spus el.
Un alt puşti, care a ţinut să se ştie că a venit "cu tataia, care are 67 de ani", a spus că o să se facă "militar pe tanc": "Tancul e bun pentru că poate să apere ţara. E blindat, adică nu poate să intre glonţul prin el".
La paradă au venit şi oameni din afara Capitalei.
Doi bărbaţi din Mureş, trecuţi de 65 de ani, au spus că le-a plăcut parada, dar s-au declarat nemulţumiţi că s-au înnoroit. "Foarte frumoasă e parada. Nu ni s-a părut aici frumos, că am stat în noroi" a spus unul dintre ei, arătând spre pământul framântat de la picioare şi a continuat: "Nu-i bai (...) Şi cu balegă de vită suntem obişnuiţi. Stăm cam prost aici. Ar trebui şi ăştia mari să stea şi ei numai o oră aici. Puteau să pună piatră".
Ei s-au declarat mulţumiţi că au văzut "multă tehnică de luptă" şi au spus că în ultimii patru ani nu au ratat nicio defilare la Arcul de Triumf. Venind din Mureş şi neavând pe nimeni în Bucureşti unde să înnopteze, ei pleacă pe seară cu trenul spre casă. Au fost de două ori şi la Alba Iulia şi ţin să se ştie că sunt patrioţi.
Citește pe alephnews.ro: Marcel Ciolacu anunță că PSD se retrage din coaliție și va vota un guvern de dreapta: „Nu fugim de responsabilitate”
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
George Simion reacționează după retragerea PSD de la negocieri: „AUR este gata să îşi asume guvernarea”
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Andreea Antochi, o tânără de 30 de ani, a murit în Secția de Obstetrică cu fiul pe care îl purta în pântece 😢
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe