- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (16.08.2014, 18:02)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REPORTAJ: Peste 3.000 de oameni au stat ore în şir să intre în altarul de la Sf. Gheorghe cel Nou - FOTO
Mii de oameni s-au aşezat încă de dimineaţă la coadă pentru a ajunge să se închine, abia după-amiaza, în altarul Bisericii Sf. Gheorghe cel Nou, singura ctitorie brâncovenească din Capitală, unde a fost marcat, sâmbătă, tricentenarul martiriului Sfinţilor Brâncoveni.
Urmărește
986 afișări
REPORTAJ: Peste 3.000 de oameni au stat ore în şir să intre în altarul de la Sf. Gheorghe cel Nou (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
Oamenii au început să se adune, de dimineaţă, în jurul Bisericii Sf. Gheorghe cel Nou, pentru slujba ţinută de Patriarhul Daniel şi reprezentanţi ai altor cinci biserici răsăritene, la împlinirea a 300 de ani de la martiriul lui Constantin Brâncoveanu, al celor patru fii ai săi şi al vistierului Văcărescu, de la Constantinopol. Cu această ocazie a fost sfinţită pictura nouă a bisericii şi deschis altarul pentru bărbaţi şi femei deopotrivă.
Chiar dacă Patriarhia a anunţat că altarul va fi deschis timp de trei zile, oamenii au vrut să fie prezenţi de sâmbătă, să participe la slujbă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia înarmează trupele nord-coreene cu arme de infanterie la frontiera cu Ucraina
-
Kemi Badenoch, noul lider al Partidului Conservator din Marea Britanie
-
Inundaţii în Spania. Premierul anunţă cea mai mare desfăşurare militară pe timp de pace. 211 morţi
-
Zi de doliu naţional în Serbia după ce 14 oameni au murit în Novi Sad. 20 de oameni vor fi audiaţi
Astfel, s-au adunat peste 3.000 de credincioşi, majoritatea femei, în curtea bisericii, unde a fost scoasă şi depusă într-un baldachin special amenajat, racla cu moaştele lui Constantin Brâncoveanu, ţinute la Sf. Gheorghe cel Nou de când au fost aduse în ţară de la Constantinopol, de soţia domnitorului, Maria, în 1720.
Reprezentanţii clerului român şi ierarhii delegaţi, miniştri şi alţi oficiali şi apoi enoriaşii au trecut pe la raclă să se închine. Printre ei, au fost şi jandarmi care supravegheau desfăşurarea manifestării.
După ce s-a închinat la moaşte, Patriarhul Daniel a participat la sfinţirea picturii bisericii, care a fost oficiată de părintele Varsanufie, arhiepiscopul Râmnicului. Pictura - restaurată în interior şi nouă în exterior - a fost realizată, începând din 2008, de o echipă de pictori bisericeşti condusă de Ioan şi Daniela Moldoveanu. Opera nou realizată, de la intrarea în biserică, include scene din viaţa şi martiriul Brâncovenilor, alături de scene din rai şi iad.
Preafericitul a oficiat Sf. Liturghie, alături de ierarhii delegaţi ai Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului, Patriarhiei Alexandriei, Patriarhiei Antiohiei, Patriarhiei Ierusalimului şi Bisericii Ortodoxe a Georgiei, biserici pe care le-a ajutat mult domnitorul Constantin Brâncoveanu. Astfel, slujba, care a avut loc pe un podium special amenajat în curtea bisericii şi a putut fi urmărită de mulţime pe nişte monitoare mari, a fost ţinută, în anumite momente, în limbile prelaţilor invitaţi.
În discursul susţinut la finalul slujbei, Patriarhul Daniel l-a numit pe Constantin Brâncoveanu "mare ctitor de conştiinţă naţională care a ajutat şi celelalte provincii româneşti să-şi menţină identitatea etnică şi religioasă".
"Dar Sfântul martir Constantin Brâncoveanu a fost şi un mare slujitor şi susţinător al unităţii şi al solidarităţii panorotodoxe, de aceea prezenţa patriarhiilor răsăritene pe care le-a ajutat este o dovadă a luminii peste veacuri pe care ne-o transmite Sfântul Constantin Brâncoveanu", a mai spus Patriarhul României.
Înalţii prelaţi reprezentanţi ai celor cinci biserici răsăritene au primit cadou câte un engolpion confecţionat în atelierele Patriarhiei, reprezentându-i pe cei şase martiri. Acest engolpion reprezintă de fapt Ordinul Sfinţilor Martiri pentru ierarhi.
Preafericitul Daniel a mai anunţat, după slujbă, că racla cu moaştele Brâncovenilor va fi dusă, începând din această toamnă, la mai multe lăcaşuri de cult din ţară, începând cu Mănăstirea Hurezi (Horezu), prima mare ctitorie a lui Brâncoveanu şi locul unde domnitorul şi-ar fi dorit să fie înmormântat.
"Dar când au fost aduse aici osemintele sale de la Constantinopol, în mare taină, în 1720, Oltenia se afla sub ocupaţie austriacă şi nu au putut fi depuse acolo. Deci maoştele Sfântului martir domnitor Constantin Brâncoveanu vor merge şi în Oltenia şi în Transilvania unde el a zidit mai multe biserici, dar mai ales la Mănăstirea Sâmbăta de Sus pe care a construit-o pentru apărarea credinţei în Transilvania", a mai spus patriarhul, precizând că ctitoriile domnitorului unde vor fi duse moaştele vor primi şi câte o icoană înfăţişându-i pe martirii brâncoveni cu părticele din moaşte.
La final, aproape de ora 14.00, s-au deschis porţile altarului pentru credincioşi, care au intrat în grupuri de câte 20 pentru a se închina în altar şi a săruta Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfânta Masă.
Cât a durat aşteptarea, de dimineaţă şi până după-amiază când s-a deschis altarul, peste 10 persoane au trecut pe la corturile Ambulanţei după ce li s-a făcut rău, iar o persoană cu o suferinţă cardiacă a fost transportată la spital.
Mai multe dintre femeile prezente au arătat că, pentru ele, aceasta e o ocazie unică să intre în altarul bisericii.
"Pentru mine este foarte important, întrucât aici este un loc în care preoţii se roagă, în timpul slujbelor, când noi nu-i vedem. Şi de aceea simt, de câte ori intru, o putere şi mai mare a rugăciunii", a spus una dintre enoriaşe.
La rândul lui, un bărbat a spus că, chiar dacă pentru bărbaţi nu există interdicţia de a intra în altar, el nu a îndrăznit să-i ceară duhovnicului său acest lucru, şi de aceea profită de această ocazie.
La ieşirea din biserică, oamenii primeau câte o iconiţă înfăţişându-i pe sfinţii martiri brâncoveni.
Duminică, începând cu ora 7.30, moaştele Sfântului voievod martir Constantin Brâncoveanu de vor fi purtate în procesiunede la biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti până la biserica Sfântul Gheorghe din incinta ansamblului istoric brâncovenesc de la Mogoşoaia pentru a fi venerate de cler şi credincioşi. De la orele 9.30, va fi săvârşită Sfânta Liturghie arhierească, iar de la ora 11.30, PF Daniel împreună cu alţi ierarhi vor sfinţi pictura restaurată a bisericii Sfântul Gheorghe Mogoşoaia. Şi aici, altarul va rămâne deschis, iar credincioşii vor putea intra şi se vor putea închina.
Racla cu moaştele Sfântului Constantin Brâncoveanu va rămâne la biserica Sfântul Gheorghe de la Mogoşoaia până în jurul orelor 15.00, când va fi readusă la biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti.
Citește pe alephnews.ro: SUA întărește prezența militară în Orientul Mijlociu. Pentagonul anunță că mai multe bombardiere și nave de război americane sunt pe drum
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Satul strămoșesc al Kamalei Harris urmărește cu mândrie alegerile SUA. Cum o numesc localnicii pe candidată
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Vedeta din România pe care puțini și-o amintesc! Mama ei e disperată: fiica a renunțat la TV și a căzut pradă substanțelor interzise
CANCAN.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe