- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (25.08.2014, 18:13)
- Elvira Gheorghita , Andrei Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REPORTAJ: Poezia, sperietoare pentru mulţi dintre candidaţii BAC-ului de toamnă
Proba scrisă la limba română din sesiunea de toamnă a bacalaureatului a împărţit candidaţii în două tabere: una a celor care au considerat uşoare subiectele, cu opinii tranşante de genul "poezia 'Plumb' este tristă, dar nu am citit-o", şi o alta care nu voia să aibă de comentat versuri.
Urmărește
733 afișări
REPORTAJ: Poezia, sperietoare pentru mulţi dintre candidaţii BAC-ului de toamnă (Imagine: Laszlo Mihaly/Arhiva Mediafax Foto)
În Capitală, mii de absolvenţi de liceu au luat, luni dimineaţă, drumul liceelor unde s-a susţinut proba, cu speranţa că această încercare de promovare va fi şi ultima, încheiată cu succes.
La Colegiul Tehnic Media din Bucureştii Noi au fost peste 400 de candidaţi din zece licee, inclusiv de la unele considerate de top - "Sfântul Sava", "Tudor Vianu" şi "Goethe".
În sălile de examen, emoţii mari în aşteptarea subiectelor. În faţa colegiului, linişte. Curtea este aproape pustie, în lipsa părinţilor care, la sesiunea din iunie-iulie, stăteau ciorchine, îşi frecau mâinile de grijă şi fumat ţigară după ţigară, cu gândul la cei aflaţi în febra examenului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Înainte de ora 11.00, cu mai mai bine de o oră înainte ca timpul acordat probei să expire, iese din liceu un prim candidat. Este un tânăr înalt şi zâmbitor, care mărturiseşte, înainte să plece, că subiectele au fost uşoare şi că el a învăţat pentru bac doar câteva ore, pentru că această diplomă n-ar avea nicio valoare. "A fost uşor, a căzut Bacovia, s-a mai dau o poveste, textul la prima vedere şi încă ceva. La Bacovia nu am scris nimic, pentru că nu am crezut că o să se dea poezie la bac", spune el. Ce se va întâmpla dacă pică examenul? "Nu-i problemă. Lucrez de anul trecut, din decembrie, în IT, şi câştig 3.000 de lei pe lună".
La scurt timp după el, un alt elev, absolvent al Liceului "Nicolae Tonitza", predă lucrarea şi iese din sală. Şi pentru acesta, subiectele au fost accesibile, "mai ales că s-a dat Bacovia". "Am avut poezia 'Plumb'. Este o poezie tristă, plumbul simbolizează moartea, apăsarea. Mai mult nu prea am ce să spun, pentru că, de fapt, nu am citit niciodată această poezie", spune el.
Un alt tânăr, care a absolvit chiar Colegiul Tehnic Media, se declară, la rândul său, mulţumit de subiecte. "A fost foarte simplu. Mi-a picat Bacovia, poezia 'Lacustră'. Am scris că autorul se gândeşte la ploaia care nu se mai termină şi are o stare de nevroză", mărturiseşte el.
Subiectele probei scrise la limba română au fost şi pe placul unei fete cu ochelari, geantă din vinilin - copie a unui brand celebru - şi dres din plasă. "A fost super simplu. Plumbul simbolizează oraşul, iar culoarea gri, care este culoarea plumbului, simbolizează oraşul", spune ea.
Tot în Bucureşti, la Liceul Teoretic "Constantin Brâncoveanu", au dat examen, pe lângă 119 absolvenţi ai acestei unităţi de învăţământ, tineri de la alte cinci licee: Liceul tehnologic particular "Onicescu-Mihoc" (54 de înscrişi), Colegiul Tehnic Mecanic"Griviţa" (24), Liceul Greco-Catolic "Timpotei Cipariu" (14) , Liceul "Dimitrie Paciurea" (36) şi Colegiul Naţional "Aurel Vlaicu" (73). În total, 320 de absolvenţi de liceu care, cel puţin teoretic, îşi doresc să aibă diplomă de bacalaureat.
Şi aici au fost candidaţi în opinia cărora subiectele de luni au fost uşoare. O tânără bucuroasă că a scăpat de probă explică diferenţa de dificultate dintre aceste subiecte şi cele de la sesiunea precedentă. "A fost ceva mai uşor faţă de vară, faţă de Eminescu. Îmi place mai mult Bacovia, pentru că este mai la sentiment, aşa. Ia uitaţi: 'Plouă, plouă, plouă. Vreme de beţie. Ce melancolie!'. Faţă de 'Coboară-n jos luceafăr blând, alunecând pe-o rază'. Poveşti în versuri! În fine, dacă iau, mă duc la o postliceală de asistente", spune ea.
Grupul părinţilor care îşi aşteaptă copiii este, şi la "Brâncoveanu", mai mic decât în iunie-iulie. O familie scrutează continuu uşa pe care trebuie să apară fata lor. Împreună cu tatăl şi mama este o altă tânără, sora geamănă a celei din sală. "Au fost tot timpul amândouă, au învăţat la fel şi...şocul a fost foarte mare. Una dintre ele nu a promovat", spune mama.
Apare fata, care nu ezită să-şi spună părerea, în termeni deloc eleganţi, despre cei care au avut alte rezolvări decât a ei. "Am făcut bine. Pentru 'vrednic' am dat sinonim 'destoinic', iar pentru 'teancuri', 'grămezi'. Am scris definiţia virgulei, iar acolo unde ne-au cerut să construim un enunţ în care să folosim o locuţiune sau o expresie care să conţină substantivul 'carte', am scris 'cu burta pe carte'. Nişte retardaţi au spus 'ai carte, ai parte'. La Bacovia am scris peste o pagină. Cred că iau un opt. În vară am luat 5,60", zice tânăra.
Sora ei geamănă, care a promovat bacul în vară, a intrat la Politehnică. Deşi studentă, ea a învăţat toată vara, din nou, împreună cu sora ei. Au lucrat împreună la română.
Citeşte şi:
BACALAUREATUL DE TOAMNĂ: Probele scrise încep luni, peste 39.000 de candidaţi susţin examenul la limba română
Citeşte şi:
SUBIECTELE la proba scrisă la limba şi literatura română la Bacalaureat, sesiunea a II-a - FOTO
Ies alţi candidaţi. Pentru unii, subiectele au fost mai grele decât la precedenta încercare, pentru alţii, mai uşoare.
Un tânăr se declară sceptic privind şansele de promovare. "La Română, nu îmi place nimic. Mai am şi Biologia. Nu ştiu dacă iau notă de trecere. Nota 5 am luat mereu, dar nu ajunge. Nimic nu e greu dacă pici pe subiect. Nu prea am exagerat cu învăţatul. Nu mă aşteptam să fie nicio poezie. Au fost prea multe poezii", spune el.
La rândul ei, o candidată se declară certată cu poezia. Nu-i plac versurile, iar subiectele i s-au părut "naşpa". "A fost greu, nu am învăţat prea mult. Nu îmi plac poeziile. A fost naşpa, greu. Nu am dat examen în vară, am avut corigenţă la mate. Sunt certată, de obicei, cu poezia. Sper să iau. Dacă s-ar face a treia sesiune, sigur m-aş înscrie dacă pic acum, pentru că ar fi mai bine să dau în iarnă, decât în vară", mărturiseşte tânăra.
"Am visat că pică ''Plumb"
O altă candidată spune că a venit să ia o notă mai mare decât în vară. "A fost bine, îl iau. De fapt, luasem şase în vară şi sper să iau opt. Am venit pentru notă mai mare. Am făcut mai bine decât în vară", mai spune ea.
Speranţele într-o notă bună au la bază, în cazul aceleiaşi candidate, şi o...premoniţie. "Nu mă aşteptam să dea poezie în toamnă. Mă aşteptam să dea roman, nuvelă, orice, dar să nu mai dea poezie. În prima sesiune, la fel: am crezut că dă roman şi a dat poezie. (...) Nu a fost greu, pentru că aseară am visat că pică 'Plumb'. M-am sculat dimineaţă, am luat caietul şi am început să învăţ. Când am văzut azi 'Plumb', am zis că nu este adevărat".
O mamă este revoltată de modul în care au fost corectate lucrările la sesiunea în care a picat fata ei. "Corectările sunt sub orice critică. Bătaie de joc. (...) Dacă la un sinonim dai alte răspunsuri decât cele două din barem, nu îţi punctează. Dar în dicţionar un cuvânt poate avea şase sinonime. Poţi pune două, dar dacă nu sunt cele din barem, te-a depunctat".
Întrebată cum i se pare ideea organizării unei a treia sesiuni, femeia anticipează că "tot 5% vor lua". "Nu ştiu ce vor să scoată din copiii ăştia. Le cer prea mult. Este presiune foarte mare pe ei. Materia nu este structurată. Învăţământul nostru este la pământ. Foarte multă materie şi nu ştiu la ce îi ajută. Să facă Română, Matematică şi Biologie la real şi Română, Istorie, Psihologie, ce-o mai fi, la uman", continuă ea.
Între timp, apare şi fata ei. E fericită. Zice că a scris şapte pagini şi că a ştiut Bacovia. "Data trecută a scris şase pagini şi nu a fost în barem", mai spune mama.
Cu sau fără speranţe că vor promova de data asta, candidaţii au primit, la ieşire, pliante cu oferte ale unor şcoli postliceale. La acestea se pot înscrie şi fără diplomă de bacalaureat, pentru a urma cursuri de bucătar, coafez, manichiurist-pedichiurist, electrician, operator umplere butelii, dulgher, zidar-pietrar-tencuitor, agricultor în cultura vegetalelor, crescător de animale, lăcătuş mecanic, coşar sau îngrijitor bătrâni la dominiciliu.
În fond, vorba unui părinte, nu toate meseriile cer diplomă de bac, iar în România şi oriunde e nevoie şi de bucătari, electricieni şi coafezi.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe