REPORTAJ: Primarul unei comune arădene şi-a scris numele pe o fântână din 1884, pe care a modernizat-o - FOTO

Primarul comunei arădene Şiria, Valentin Bot, şi-a trecut numele pe o fântână veche de peste un secol, construită de un baron pentru folosinţă publică şi modernizată anul trecut, cu bani de la bugetul local, edilul considerând că a făcut "o faptă care trebuie să rămână consemnată" în istoria locală.

Urmărește
1893 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Primarul unei comune arădene şi-a scris numele pe o fântână din 1884, pe care a modernizat-o - FOTO

REPORTAJ: Primarul unei comune arădene şi-a scris numele pe o fântână din 1884, pe care a modernizat-o (Imagine: Marian Buga/Mediafax Foto)

Fântână aflată în centrul localităţii arădene Şiria este locul în care opresc turiştii, fiind situată la marginea drumului judeţean care face legătura între Arad şi staţiunea montană Moneasa.

Fântâna se află în parcul din oraş şi a fost construită în anul 1884 de către un baron local, Ladislau Bohuş, apa din izvoarele subterane ale zonei cu dealuri fiind adusă în centrul localităţii printr-o conductă, de unde curge în permanenţă.

Anul trecut, Primăria Şiria a reabilitat parcul central cu suma de 250.000 de lei. Parcul a fost transformat radical, fiind create alei pietonale pavate şi iluminate. Au fost amplasate bănci şi mobilier specific, în timp ce iarba sălbatică a fost înlocuită cu gazon şi panseluţe.

În parc se află Castelul Bohuş, construit în 1838, care găzduieşte acum două muzee memoriale: ”Ioan Slavici” şi ”Emil Monţia”.

Primarul spune că modernizarea parcului s-a făcut tocmai pentru a scoate în evidenţă castelul, care este cel mai important monument local, după Cetatea Şiriei.

Odată cu această lucrare, încheiată în luna decembrie a anului trecut, a fost modernizată şi fântâna, în acest caz lucrările costând aproximativ 11.000 de lei.

Zidul din care ies conductele de apă a fost placat cu marmură, pe care apare portretul baronului şi al soţiei acestuia, iar în mijloc este reprezentată Cetatea Şiriei, monument istoric datând din secolul al XIII-lea şi aflat în vârful unui deal, la aproximativ 500 de metri înălţime. Cetatea este principalul punct de interes turistic al comunei Şiria, iar drumul de acces pleacă chiar de la fântâna din parc.

Pe peretele din marmură al fântânii, Primăria a scris informaţii privind anul construirii şi anul reabilitării acesteia. Se menţionează că modernizarea a fost posibilă ”prin grija primarului”, mesaj în care apare şi o greşeală gramaticală: ”Fântâna a fost reconstruită şi modernizată în anul 2014 prin grija primarului ing. Bot Valentin şi al Consiliului Local Şiria”.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, primarul Valentin Bot a spus că şi-a trecut numele pentru ca localnicii să nu uite cine a modernizat fântâna publică.

”Aşa cum am scris cine a construit-o, am considerat că e bine să scriu şi cine a modernizat-o. Peste zeci de ani, oamenii vor şti care este primarul care a făcut acest lucru. Eu zic că este o faptă care trebuie să rămână consemnată”, a declarat edilul.

Localnicii şi turiştii au păreri împărţite despre gestul primarului.

”Nu ne deranjează numele, ne bucurăm că fântâna este mai frumoasă cu marmura asta. Înainte era o singură ţeavă din care curgea apa, iar pe perete o pictură care s-a distrus şi arăta urât”, a spus un bărbat care locuieşte peste drum de parc.

”Ne-am obişnuit să vedem nume de primari şi portrete chiar pe pereţii din biserici. E păcat că nu-şi dau seama că fac o impresie proastă. Un primar e ales ca să facă fapte bune pentru comunitate, nu ar trebui să facă atâta caz din asta. Să repari o fântână nu e ceva demn de manualele de istorie. Poate dacă dădea banii din propriul buzunar”, este de părere un turist din Craiova.

Banii folosiţi pentru modernizarea parcului şi a fântânii publice au fost alocaţi din bugetul local.

Localitatea Şiria se află la aproximativ 30 de kilometri de Arad şi are o populaţie de 8.103 de locuitori, conform ultimului recensământ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici