- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (18.07.2013, 16:21)
- Eliana Radulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REPORTAJ: Protest paşnic vizavi de Ambasada Siriei, însă cu certuri la final - FOTO
Un grup de reprezentanţi ai comunităţii siriene din România au protestat paşnic, joi, la sediul Ambasadei Siriei, faţă de "abuzurile comise de către reprezentanţii ambasadei faţă de cetăţenii sirieni care nu susţin actualul regim", acţiune încheiată, însă, cu acuzaţii reciproce între manifestanţi.
Urmărește
786 afișări
REPORTAJ: Protest paşnic vizavi de Ambasada Siriei, însă cu certuri la final (Imagine: Horatiu Gheorghe/Mediafax Foto)
Protestul, care a durat o jumătate de oră şi la care au participat aproape 20 de persoane, dintre care patru copii, a fost unul paşnic, dar s-a finalizat cu discuţii în contradictoriu între participanţi, mai ales după apariţia deputatului Remus Cernea. Participanţii s-au acuzat reciproc că nu au mandat să reprezinte comunitatea siriană.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
Organizatorul protestului, preşedintele Asociaţiei Pentru Apărarea Drepturilor Apatrizilor şi Refugiaţilor, Viorel Ene, a declarat că a încercat să aibă o întrevedere cu reprentanţii ambasadei şi să transmită ambasadorului Walid Othman o scrisoare de protest, dar nu a reuşit să facă acest lucru, nepermiţându-i-se accesul în sediul ambasadei. "Indiferent de religie, de poziţia politică, ambasadorul trebuie să proceseze în mod echitabil şi nediscriminatoriu documentele cetăţenilor sirieni", a subliniat acesta.
Ene a adăugat că în urma refuzului ambasadorului de a avea un dialog cu reprezentanţii protestatarilor, asociaţia pe care o conduce se va adresa Ministerului de Externe român pentru a arăta, pe bază de probe, că sunt comise abuzuri din partea ambasadei siriene împotriva cetăţenilor români cu dublă cetăţenie. El a explicat că acest minister are dreptul să îl cheme pe ambasadorul sirian pentru a da explicaţii privind această situaţie.
Viorel Ene a mai spus că, de asemenea, asociaţia sa va cere preşedintelui Traian Băsescu retragerea acreditării ambasadorului Siriei la Bucureşti, Walid Othman.
Purtătorul de cuvânt al Clubului Româno-Arab de Cultură şi Presă şi membru al APADAR, Jaber Ahmet, a explicat că 16 cetăţeni sirieni au făcut plângeri la asociaţie privind abuzuri ale ambasadei.
El a mai spus că în cazul mai multor copii provenind din familii mixte ambasada nu a eliberat certificate de naştere. Jaber Ahmet a dat ca exemplu faptul că ambasada siriană a refuzat să elibereze, timp de un an şi jumătate, un certificat de naştere, justificând că e nevoie de acordul Departamentului Politic din Siria.
"Ambasada Siriei a venit aici ca să servească cetăţenii sirieni şi să le rezolve problemele. Am venit să spunem la ambasadă că nu este voie să fie dat afară niciun cetăţean sirian şi nici să lase un copil fără certificate de naştere măcar o zi", a subliniat acesta.
Spre finalul protestului, spiritele s-au înfierbântat după ce organizatorul Viorel Ene a identificat printre manifestanţi pe autorul unui comunicat transmis anterior presei prin care era anunţat evenimentul, Khaled Hendawi, cetăţean sirian stabilit de 7 ani în Romania.
Revoltat, Ene i-a reproşat lui Khaled Hendawi că transmis comunicatul fără aprobarea APADAR şi că ar fi încercat să-şi asume organizarea protestului.
Khaled Hendawi, reprezentant al Biroul de presă al Comunităţii Sirienilor Liberi din România, a respins acuzaţiile lui Ene, afirmând în schimb că acesta nu reprezintă comunitatea siriană. El a explicat că această comunitate a apelat la serviciile APADAR pentru a obţine autorizaţia de la primărie, în condiţiile în care Comunitate Sirienilor Liberi din România nu a reuşit să primească o astfel de aprobare.
În schimb, purtătorul de cuvânt al Clubului Româno-Arab de Cultură şi Presă şi membru al APADAR, Jaber Ahmet, a arătat că, în ultimii doi ani, comunitatea siriană din România nu a primit autorizaţie de protest pentru că "au greşit". "S-au adunat la 3 dimineaţa şi au sărit peste gard, în curtea ambasadei, încălcând astfel legislaţia. Ambasada este un oaspete în România, un musafir, şi trebuie respectat conform legislaţiei", a afirmat el.
Un alt moment de tensiune a fost provocat de apariţia printre protestatari a deputatului independent Remus Cernea, care fusese invitat la această acţiune de un sirian de etnie kurdă.
Vizibil deranjat de acest lucru, preşedintele APADAR, Viorel Ene, le-a cerut jandarmilor care asigurau paza să îi îndepărteze pe cei doi din zona protestului, constatând, în acelaşi timp, că jumătatea de oră pentru protest expirase. "Timpul a expirat. Vă rugăm să strângeţi şi să permiteţi să deflueze. Am terminat", a spus el.
"Sunt diversionişti peste tot. Vine marele Cernea, vin kurzii, eu nu am treabă cu kurzii. Am aprobare şi listă nominal pentru doar 10 zece persoane, numai 30 de minute. Ce vor ei să denatureze sau să schimbe nu ne interesează. Nici prezenţa lui Cernea nu mă interesează. Nu are ce să caute, că eu nu l-am invitat, nici reprezentanţii kurzilor nu au ce să caute aici. Aici trebuiau să fie aici strict oamenii cu probleme. Dacă ei nu vor să înţeleagă cum se transmite un mesaj, e problema lor, nu îi mai reprezentăm. Eu nu vreau să intru în conflict cu jandarmeria. Eu nu vreau să apar lângă Remus Cernea", a declarat revoltat organizatorul.
Preşedintele Consiliului Naţional Kurd, Goran Lazkin, protestatarul îndepărtat de preşedintele Asociaţiei Pentru Apărarea Drepturilor Apatrizilor şi Refugiaţilor, a precizat, la finalul protestului, că este "cu adevărat de origine kurdă", dar are cetăţenie siriană. "Trăiesc în Siria, am paşaport sirian. Noi toţi sirienii luptăm pentru Siria democrată, să terminăm cu partidul unic şi conducătorul iubit", a declarat el.
Acesta a reclamat, la rândul său, abuzurile ambasadei care "închide uşa în nas" sirienilor care nu susţin actualul regim politic şi care au nevoie de serviciile ambasadei.
De asemenea, deputatul Remus Cernea, impasibil la ostilitatea organizatorului, a declarat că este alături de cei care îşi doresc o Sirie democratică şi liberă, o ţară eliberată de Bashar al-Assad. "Am cerut autorităţilor române să îl expulzeze pe ambasadorul Siriei de la Bucureşti pentru că acest ambasador nu mai reprezintă poporul sirian, ci îl reprezintă exclusiv pe dictatorul Bashar al-Assad", a menţionat el, adăugând că marea majoritate a ţărilor europene au făcut gesturi similare.
El a susţinut că tratamentul pe care care îl aplică ambasada cetăţenilor sirieni din România este unul inacceptabil, profund nedemocratic. Cernea a arătat că Guvernul trebuie să susţină cu ajutoare umanitare refugiaţii sirieni din Turcia şi din ţările limitrofe Siriei, pentru că acolo este o dramă, un dezastru umanitar, cu aproape 1,5 milioane de sirieni care şi-au părăsit ţara din cauza războiului civil din Siria.
Pe de altă parte, el a cerut preşedintelui Băsescu să expulzeze, să declare persona non grata, pe ambasadorul Sirian. Potrivit afirmaţiilor sale, ambasada poate funcţiona în continuare, dar fără ambasador, la fel ca şi Ambasada României la Damasc.
Parlamentarul a subliniat că România nu a evacuat pe nimeni în doi ani de război, dar acest pretext a fost folosit de preşedintele Băsescu pentru a-şi menţine atitudinea comodă şi a nu face nimic în privinţa Siriei. "România ar trebui să i-a o atitudine mult mai activă, să fie alături de partenerii din Uniunea Europeană şi din NATO, care condamnă ferm regimul sirian", a conchis Remus Cernea.
Potrivit unui comunicat remis presei de Biroul de presă al Comunităţii Sirienilor Liberi din România, "sunt copii proveniţi din familii mixte cărora nu li se elibereaza documente de călătorie, sirieni cărora nu li se prelungesc paşapoartele expirate sau studenţi sirieni care nu îşi pot continua studiile în România pentru că ambasada refuză să le acorde viza".
În document se mai arată că sunt şi situaţii în care reprezentanţii ambasadei, "uitând că se află pe teritoriul unui stat de drept care garantează protecţia drepturilor omului", ar confisca actele depuse de către cetăţenii propriului stat.
În comunicatul transmis presei, reprezentanţii comunităţii siriene din Romania reamintesc E.S. Walid Othman, ambasadorul Siriei la Bucureşti, de promisiunea făcută la ultimul protest prin care acesta garanta un tratament nedescriminatoriu faţă de cetatenii sirieni care au de rezolvat diverse probleme la ambasada.
"Refuzul de a fi primiţi în ambasadă sau ameninţările proferate împotriva familiilor care au rude în Siria de partea revoluţionarilor nu pot caracteriza un diplomat care are obligaţia să reprezinte în mod nediscriminatoriu interesele tuturor cetăţenilor sirieni indiferent de religie sau opţiuni politice", se menţionează în comunicat.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
Aparatul de bucătărie pe care OBLIGATORIU trebuie să îl deconectați peste noapte pentru a evita un incendiu
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe