REPORTAJ - Protest pentru Clotilde Armand: Suntem aici pentru democraţie, pentru transparenţă. Este o luptă pe care o avem în comun. Gabriel Liiceanu: Ideea că se aleg ei între ei folosindu-ne, intolerabilă

Câteva sute de persoane s-au strâns, sâmbătă, în Piaţa Universităţii pentru a cere renumărarea voturilor din Sectorul 1 al Captialei, la protest venind şi Clotilde Armand (USB) care le-a mulţumit celor prezenţi, dar şi Gabriel Liiceanu care a spus că este la primul prostest după iunie 1990.

Urmărește
4877 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ - Protest pentru Clotilde Armand: Suntem aici pentru democraţie, pentru transparenţă. Este o luptă pe care o avem în comun. Gabriel Liiceanu: Ideea că se aleg ei între ei folosindu-ne, intolerabilă

REPORTAJ- Protest pentru Clotilde Armand: Suntem aici pentru democraţie, pentru transparenţă. Este o luptă pe care o avem în comun. Gabriel Liiceanu: Ideea că se aleg ei între ei folosindu-ne, intolerabilă

Timid la început, în jurul orei 15.00 - aşa cum se anunţase pe Facebook, oamenii au început să se adune în Piaţa Universităţii, "La fântâni". La început, soarele i-a trimis pe cei abia ajunşi în zonele cu umbra, puţine la număr. Uşor-uşor, cei care veneau au început să nu mai găsească locuri ferite de soare.

În liniştea Pieţei, tulburată doar de susurul fântânii din faţa Facultăţii de Arhitectură, şi-a făcut apariţia Gabriel Liiceanu, aşa cum anunţase şi pe contul său de Facebook.

"Înţeleg că există suspiciuni serioase legate de o fraudare a alegerilor în Sectorul 1, ori, pentru mine, fraudarea votului este cel mai grav atentat la adresa democraţiei pentru că îi surpă fundamentele, iar noi cei care votăm devenim nişte caraghioşi distribuiţi într-o mascaradă politică. Ideea că se aleg ei între ei folosindu-ne pe noi în scenariul acesta mi se pare intolerabilă. Pur şi simplu aş vrea să prorestez la ideea că deşi există oameni politici condamnaţi pentru fraudarea votului în 2012, s-ar părea că acest demers inimaginabil pentru democraţia autentică mai există azi la noi. Dacă n-ar fi nicio problemă nu văd de ce nu s-ar număra voturile sau de ce nu s-ar reface alegerile" a spus Liiceanu, precizând că este primul protest la care participă, după Piaţa Universităţii din 1990.

El a acuzat şi lipsa educaţiei civice la români.

Părerea celor din Piaţa Universităţii era unanimă: voturile din secţiile unde USB nu a avut delegaţi trebuie renumărate.

"Noi nu contestăm victoria lui Dan Tudorache ci cerem renumărarea voturilor din secţiile cu probleme. Nu este normal. Se poate observa că, acolo unde a câştigat Tudorache, există cele mai multe voturi anulate. Trebuie să ştim adevărul", spunea un bucureştean.

O femeie de circa 35-40 de ani nu considera o problemă faptul că pe Facebook şi-au anunţat prezenţa circa 4000 de oameni, iar în Piaţa Universităţii nu erau mai mult de 500.

"Dacă şi-au anunţat prezenţa, nu înseamnă că trebuie să fie fizic aici. Ei şi-au arătat susţinerea, deşi, poate, locuiesc în Noua Zeelandă", spunea femeia.

Liniştea a fost tulburată de apariţia personajului principal, care a reuşit să-i mobilizeze pe cei din Piaţă – candidatul USB la Primăra Sectorului 1, Clotilde Armand. În aplauzele celor aproximativ 500 de oameni prezenţi, Clotilde Armand s-a oprit să acorde o scurtă declaraţie jurnaliştilor prezenţi.

"Sunt tristă că am pierdut ieri (vineri au fost anunţate rezultatele finale-n.r.), dar sunt bucuroasă că sunteţi aici. Noi, cu toţii, suntem aici pentru democraţie, pentru transparenţă. Este o luptă pe care o avem în comun şi vă mulţumesc că sunteţi aici, pentru că avem aceleaşi idealuri, aceeaşi cauză", a spus Clotilde Armand, care a fost întâmpinată cu aplauze de cei din Piaţa Universităţii..

Ea a mai spus că USB a ridicat excepţia de neconstituţionalitate la CCR, acuzând nereprezentativitatea candidatului PSD în fruntea Primăriei Sectorului 1 al municipiului Bucureşti.

"Evident că nu se va aplica retroactiv, dar era o fereastră de oportunitate. Noi am sesizat CCR pentru a cere ca pe viitor în România să nu mai fie alegeri într-un singur tur. (...) Nu ei sunt alături de mine, ci eu sunt alături de ei!", a adăugat Armand.

De nicăieri a apărut o portavoce, protestatarii fiind nemulţumiţi de faptul că nu auzeau ce spune Clotilde Armand.

După circa o jumătate de oră, timp în care a vorbit cu cei prezenţi, ea a părăsit Piaţa. La scurt timp, oamenii au început să părăsească, în linişte, Piaţa Universităţii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici