- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (23.04.2014, 16:31)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REPORTAJ: Protestul feroviarilor a împărţit călătorii în două tabere. Scena dezbaterilor, peronul - FOTO
Protestul feroviarilor, care a ţinut pe loc sute de trenuri de călători, a împărţit pasagerii în două tabere - revoltaţi şi susţinători -, scena principală a dezbaterilor fiind peronul Gării de Nord, unde s-au vărsat deopotrivă lacrimi, vorbe grele şi scenarii despre falimentul sau privatizarea CFR.
Urmărește
218 afișări
REPORTAJ: Protestul feroviarilor a împărţit călătorii în două tabere. Scena dezbaterilor, peronul (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)
Navetişti care ieşeau sau intrau în tură, familii cu copii mici, pensionari care mergeau la tratament şi oameni care pierdeau avionul s-au perindat, miercuri dimineaţă, prin Gara de Nord. Unii dintre ei - nemulţumiţi că nu pot ajunge la destinaţie din cauza protestului angajaţilor CFR, alţii - resemnaţi şi transformaţi rapid în susţinători şi admiratori ai feroviarilor, pentru că aceştia "au curajul" să-şi ceară drepturile.
Atmosfera din Gara de Nord a fost una neobişnuit de liniştită pentru un început de zi, zgomotul obişnuit al trenurilor fiind înlocuit, doar din când în când, de vocea care anunţa prin staţie că între orele 7.00 şi 9.00 niciun tren nu va pleca şi nu va intra în gară, urmare a protestului angajaţilor CFR.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Majoritatea pasagerilor au ales să plece, să se retragă într-un colţ sau să bea o cafea, în aşteptarea orei 9.00. Alţii s-au învârtit nervoşi în jurul caselor de bilete, apoi în faţa biroului pe care scria cu litere de-o şchioapă "Informaţii", ambele închise şi ele. În cele din urmă, unii au izbucnit, manifestându-şi uluirea şi indignarea în acelaşi timp.
Principalul punct în care s-au spus păreri, au cedat nervi, au curs lacrimi şi s-au legat prietenii de moment a fost în faţa tabelelor pentru "Plecări" şi "Sosiri", către care privea toată lumea, în aşteptarea unor informaţii noi.
Un tânăr care îşi aştepta unchiul blocat în gară la Ciocăneşti i-a explicat doamnei de lângă el, care rata "masa de prânz şi prima zi de tratament la Covasna", că e mult mai bine cu trenurile private, cu toate că şi călătorii acestora au avut parte de acelaşi "tratament" miercuri dimineaţă. Discuţia a alunecat rapid către trenurile de mare viteză din Germania, Franţa sau Italia şi către condiţiile de trai din Occident.
În atmosfera liniştită, în care părea că toată lumea s-a împăcat cu gândul că se va pleca mai târziu, au apărut, pe rând, o tânără care a reclamat că nu a dormit de trei nopţi şi că din cauza CFR nu poate ajunge la Galaţi, să-şi ducă copilul la spital, un domn cu un copil de mână, nervos că nici măcar la biroul "Informaţii" nu este cineva care să dea minime explicaţii, lucru catalogat instantaneu drept "o bătaie de joc", dar şi o bătrână de 77 de ani, care a strigat în gura mare că "pe banii noştri, CFR îşi bate joc de oameni".
Strigătele şi reproşurile vehemente ale bătrânei au fost imediat combătute de un grup de bărbaţi care "dezbătea" la câţiva metri distanţă, aceştia încercând să o convingă de faptul că "e dreptul lor", al ceferiştilor, să protesteze şi că "bine fac". Insistenţele femeii care, de fapt, era nemulţumită pentru că nimeni nu-i spunea dacă trenul ei de la 9.10 pleacă sau nu, a determinat grupul masculin să treacă la apelative mai dure, acestea făcând-o pe femeie, în cele din urmă, să izbucnească în lacrimi.
Imediat după ora 9.00, când trenurile au început să vină în Gara de Nord, a apărut al doilea val de nemulţumiţi, dar şi pasageri îngăduitori.
"Am urcat în tren aseară, din Orşova. Drumul a fost bun până la Chiajna. De la Chiajna, am stat două ore şi nici nu am ştiut că e grevă. Nu ne-au spus nimic. (...) A fost tare neplăcut. Dacă am fi ştiut, nu plecam cu trenul acesta şi veneam astăzi. Dar să ne anunţe din timp, nu să aflăm în tren că ei sunt în grevă", a declarat un bătrân.
Din spatele lui, a izbucnit o tânără nervoasă, care căra mai multe bagaje: "Ruşine, ruşine!". Întrebată ce a nemulţumit-o atât de mult, femeia a explicat că cele două oră în Chiajna au fost petrecute, de fapt, lângă groapa de gunoi. "Am stat în Chiajna lângă groapa de gunoi, în miros, cu bilete cumpărate, fără să ştim nimic. Asta-i România!", a concluzionat femeia.
Pe linia de lângă, la scurt timp a ajuns trenul care venea de la Vatra Dornei. Câţiva tineri care alergau cu valizele după ei s-au scuzat în viteză că nu pot sta să vorbească cu ziariştii, pentru că pierd avionul.
O pensionară revoltată a reclamat, la rândul ei, că angajaţii CFR nu au catadicsit să anunţe din vreme că opresc lucrul: "Am stat două ore la Buftea. Sunt necăjită pentru că nu ne-a spus nimeni despre asta şi nu ne plăteşte nimeni nimic pentru asta", a spus ea.
De aceeaşi părere era însoţitoarea pensionarei. "Mie mi-e milă de persoanele care trebuie să ajungă la aeroport. Trebuia să ştim de aseară, dar nu am ştiut nimic. Am auzit numai ce discuta lumea în tren, că e grevă. Dar nu am primit nici o informaţie".
Printre călătorii nervoşi că au petrecut ore întregi într-un tren, o doamnă venită de la Ploieşti făcea opinie separată, de partea ceferiştilor: "Nu m-a deranjat, pentru că e normal să îşi ia şi ei drepturile", a spus femeia.
Dincolo de nervii şi de nemulţumirile create în doar două ore de întrerupere a activităţii angajaţilor CFR, sindicaliştii ameninţă cu declanşarea grevei generale, explicând că în ultimii şase ani, în care preţurile au crescut considerabil, lucrătorii feroviari nu au beneficiat de nicio majorare salarială. În plus, 2.500 dintre ei ar urma să rămână fără loc de muncă, ceea ce va însemna că cei care rămân, pe aceleaşi salarii vor trebui, în opinia sindicaliştilor, să muncească mult mai mult.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe